Kirja-arvostelut

Suomalainen historiallinen romaani puolustaa eurooppalaisia arvoja Yksilöt väärää valtaa vastaan

Historiallinen romaani on suosiossa ja houkuttelee taustaltaan hyvinkin erilaisia tekijöitä. Aulis Aarnio on kansainvälisesti tunnettu oikeusfilosofi, Ari Ahola on ekonomi, Juha Ruusuvuoren juuret ovat populaarikulttuurissa. Heidän kirjojensa ajallinen ja paikallinen hajonta on melkoinen.

Tilaajille

Historiallinen romaani on suosiossa ja houkuttelee taustaltaan hyvinkin erilaisia tekijöitä.

Aulis Aarnio on kansainvälisesti tunnettu oikeusfilosofi, Ari Ahola on ekonomi, Juha Ruusuvuoren juuret ovat populaarikulttuurissa.

Heidän kirjojensa ajallinen ja paikallinen hajonta on melkoinen. Ruusuvuoren Ryöstetty pyhimys liikkuu vuoden 1300 Hiittisissä ja Turussa, Aarnion Kettu ja leijona tapahtuu 1629 pohjoissaksalaisessa kaupungissa, Aholan Niskurissa käydään Pohjan sotaa 1713 Savossa ja Hämeessä.

Silti näissä romaaneissa eletään jollakin tapaa yhteisessä kulttuurissa, jota voisi sanoa eurooppalaiseksi.

Kaikkien kolmen sankarit ovat yksilöitä, jotka nousevat henkilökohtaisen tietonsa pohjalta kapinaan väärää esivaltaa vastaan. He ovat tietämisen puolella uskoa ja pakkoa vastaan. Kirkko on heidän vihollisensa.

Mistä tämä yksimielinen innostus?

Rohkeasti yleistäen voisi arvella, että islamilaisen fundamentalismin uhka on pannut kirjailijat etsimään tukea hetkistä, jolloin eurooppalainen vapaa henki nousi ensimmäisiä kertoja uskonnon pakkoa vastaan.

Ruusuvuori

Ruusuvuoren romaanin mukaan Suomi oli jo varhain elimellinen osa Eurooppaa: eri munkkikuntien edustajat juonittelevat samaan tapaan Santiago de Compostelassa kuin tuomiokirkkoaan rakentavassa Turussa.

Vilkkaasti liikennöidyn idäntien naapurista löytyy kuitenkin muinaissuomalainen kylä, joka sulkeutuu puolustamaan omaa korkealle kehittynyttä kulttuuriaan.

Aika on niin varhainen, että mistään renessanssin vapautuksesta ei voi vielä puhua. Pakanallisten suomalaisten päällikkö Kaukovalta kuuntelee kertomuksia arabialaisesta filosofista Avicennasta ja saa hoviinsa alkemistin tekemään ihmeitä.

Uutta aikaa ja katolisen kirkon vastavoimaa edustaa romaanin kauppias Grisefoth. Hän on materialisti: tärkeintä hänelle ovat käsin kosketeltavat tavarat, hän uskoo vain siihen minkä näkee. Oppinut sanoo, että hän on hyödyllinen välikappale koko luomakunnalle: viisaat miehet keksivät asioita, kauppiaat vievät niitä eteenpäin.

Grisefoth on myös rantarosvo, jonka vastuulla on ihmishenkiä. Munkkikuntien edustajien kavaluuteen hän ei kuitenkaan yllä. Pyhäinjäännöksistä käyty kauppa on hänen voimilleen liikaa, lopussa hänet nähdään kulkemassa kohti pohjoisen pakanamaita.

Aarnio

Näyttämönä on saareke puhdistetun uskon rajalla. Sinne saapuu Aarnion sankari Jan, uuden tieteen pyhiinvaeltaja, joka seuraa Galilein ja Grotiuksen jälkiä. Hän on sitä mieltä, että ihminen itse ymmärtää luonnolliset oikeutensa.

Uskonto ja tieteellinen maailmankatsomus ottavat mittaa toisistaan, munkit tutkivat nuoren Janin mielipiteitä ja tieteellisiä harrastuksia. Hänet tuomitaan roviolle.

Inkvisitiotuomioistuin draaman paikkana kuvittaa kärjekkäästi Aarnion oikeusfilosofista näkemystä: ankarasti lain kirjaimeen pitäytyvä lainkäyttö, joka unohtaa oikeudenmukaisuuden ja kohtuuden, saa aikaan tuhoa.

Esseessään historiallisesta romaanista Aarnio on huomauttanut, että kaunokirjallisuus voi olla ajattelun väline siinä kuin filosofinen tutkielma. Hänen henkilönsä kuvittavat aatteiden ja ideoiden taisteluja.

Uuden aikakauden ihanteiden edustaja Jan jää yksitasoisemmaksi kuin hänen vastaparinsa tuomari Paulus, maallisen ja kirkollisen vallan edustaja. Hän on romaanin paholaisista tietoisin; hänen ajatteluaan ruokkivat sekä Machiavelli että Montaigne.

Hänellä on ankara kirjallinen kunnianhimo. Hän on omaksunut idean fiktiosta ajatuksen apuneuvona, tietoisena erheenä, josta on hyötyä, koska se tekee ajatuksen yksinkertaiseksi ja helpoksi.

Aarnion käsitys kaunokirjallisuudesta on samantapainen.

Ahola

Ari Aholan romaanin sankarilla, Ramsay-nimisellä ruotsalaisella upseerilla on kumppanin paikalla häijy vihamies. Asetelma on tuttu, hyvä sotilas saa kimppuunsa kelvottoman esimiehen. Koskela ja Lammio olivat siis vastakkain jo Pohjan sodassa.

Ramsay ei ole kansasta noussut sankari vaan köyhä aatelispoika. Yliopistossa hän on perehtynyt Francis Baconiin, jolta hän oppi kokeilemaan kaikkea, olemaan hyväksymättä mitään pelkän uskon perusteella. Niin hänestä tuli kirkon ja armeijan vihollinen.

Romaanin filosofinen pohja jää ohueksi. Parasta siinä on Pälkäneen Kostianvirran taistelun värikäs kuvaus. Sama taistelu sattui olemaan Aulis Aarnion edellisen romaanin keskeinen tapahtuma.

Vuosisadat

Ongelma on se, että satojen vuosien etäisyys voi pelkistää liiaksikin. Jää vain ääriviiva, runsaus ja syvyys puuttuvat, jollei tekijänä ole joku Thomas Mannin tapainen noita.

Näiden romaanien tekijöistä eniten noituutta on Ruusuvuorella. Aarnion teos on vankimmin ajateltu. Hän on pannut paljon huolta myös yksityiskohtiin, esimerkiksi kankurintyön tai luostarimiljöön kuvailuun, mutta miljöö ei oikein syty elämään.

Joskus hän kirjoittaa, että elämä ja kuolema ovat käsi kädessä ilman että se maistuisi kummaltakaan.

Mutta tuomari Pauluksen henkilö on Aarnion ehdoton voitto. Hän on romaanin aiheiden - vallan ja valheen, uskon ja epäilyn, tiedon ja oikeuden - polttopisteessä samalla kun hän saa ihmisenä hengen ja elämän, kuolemankin.

PEKKA TARKKA

Kettu ja leijona., Niskuri. Tammi 1995., Ryöstetty pyhimys.

Kirjailija: Aarnio Aulis, Ahola Ari, Ruusuvuori Juha

Kustantaja: WSOY, WSOY

Ilmestymisvuosi: 1995, 1995

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää