Kirja-arvostelut

Toinen torpparivapautus! Pitkän linjan metsänhoitaja hyökkää koneita ja niiden käyttäjiä vastaan

Metsänhoitaja Lauri Vaara kuuluu siihen pieneen akateemisten kynäilijöiden joukkoon, joka on pannut kaiken peliin Suomessa 1950-luvulta lähtien harjoitettua tehometsänhoitoa vastaan. Hänet tunnetaan ahkerana kirjoittajana jo 1970-luvulta lähtien. Hän puolusti 1981 julkista esiintymistään: "On keskusteltava, sillä metsätaloudessa on heräämisen aika.

Tilaajille

Metsänhoitaja Lauri Vaara kuuluu siihen pieneen akateemisten kynäilijöiden joukkoon, joka on pannut kaiken peliin Suomessa 1950-luvulta lähtien harjoitettua tehometsänhoitoa vastaan. Hänet tunnetaan ahkerana kirjoittajana jo 1970-luvulta lähtien. Hän puolusti 1981 julkista esiintymistään: "On keskusteltava, sillä metsätaloudessa on heräämisen aika. Herääminen alkaa todellisuuden tajuamisesta." Pari vuotta sitten kysyin Vaaralta, onko hän metsäasioiden toisinajattelija. Tovin mietittyään hän vastasi: "Sanotaan mieluummin, että olen vain ajattelija." Hän jättää kysyjän pääteltäväksi, ajattelevatko ne, jotka päättävät maan metsäpolitiikasta.

Ajatuksensa Lauri Vaara on koonnut yli 400-sivuiseksi teokseksi, joka on tervetullut täydennys sotienjälkeistä metsäpolitiikkaa kritisoivaan, toistaiseksi vähälukuiseen kirjastoon.

Teoksen selkeä jäsennys auttaa etenkin metsäasioihin vähemmän perehtynyttä lukijaa. Aluksi hänet opastetaan sen tien alkupäähän mitä kulkien metsätaloudessa on jouduttu hakoteille.

Jo vuosisadanvaihteessa metsä eriytettiin pellosta. Kun metsä oli ollut "maanviljelijän pankki", siihen liittyvien hallinnollisten asioiden hoitaminen olisi sopinut erinomaisesti niille elimille, jotka hoitivat maataloutta.

Ilmastomme säätelee maatalouden rytmin: kesät pelloilla ja talvet metsässä. Tämä luonnonmukainen järjestys on nyt tuhottu väkivalloin ja seuraukset ovat nähtävissä. Maaseutu autioituu; ei tarvita ihmistä, joka on vain haitaksi kun automaattisin laittein metsiä rusikoivat jättikoneet ovat saaneet vallan.

Arvattavasti kirjoittajalla on ollut ongelmia esittäessään ajatuksiaan moniaineksiselle lukijakunnalle. Ne Vaara on ratkaissut antamalla metsäkoneelle elämän. Nimeltään tämä erinomainen apuväline on Pyhä lehmä.

Se on erittäin suurin valtaoikeuksin läsnä kaikkialla: metsissä, pelloilla, järjestöjen kokouksissa, maan hallituksessa, eduskunnassa. Kaiken huippu on, että pyhäksi lehmäksi muuttunut konehirviö on tunkeutunut oikeuslaitokseenkin.

Pyhä lehmä on kyltymätön. Se vaati metsiin "uuden järjestyksen". Saadakseen metsäkoneelleen turvatun sijan eräät puunostajat hankkivat yksinomaan metsätraktorilla tienvarteen tuotua puuta. Avohakkuita lisää, maataloustraktorit pois metsistä, metsurit pois parhaista leimikoista!

Todelliset kustannukset salataan. "Tärkeimmäksi tavoitteeksi on tullut pyhän lehmän, metsätraktorin, ympärivuotinen työllistäminen", Vaara sanoo. Tuottajajärjestössä se on tehnyt puhdasta jälkeä. "Päinvastoin kuin olettaisi, tukee MTK myös metsätraktoreiden puunajomonopolia. Tästä seuraa mm. että maatalousyrittäjät valvovat etujaan väärän etujärjestön kautta." Myös maatalouspolitiikka on sortunut metsätraktorin suurten pyörien alle.

Lauri Vaaran todistus metsätraktorin merkityksestä vallankäytön välineenä on uskottava. Miksi Kanadan asumattomiin, rannattomiin jättiläismetsiin suuniteltu konehirviö valtasi juuri Suomessa aseman, jonka välilliset ja välittömät tuhot koko kansantaloudelle ovat selvittämättä?

Metsien hallinto ja valvonta luisuivat itsenäisyyden alkuaikana ikään kuin vahingossa "samoihin käsiin": kolmeen valtiomahtiin perustuva järjestelmämme ei toimi metsissä: "Metsälautakuntien antamalle perustalle on kasvanut monimutkainen metsämafian verkko. Metsälautakunnat ovat teollisuuden vankeja ja MTK sekä keskustan ja oikeiston puolueet metsälautakuntien vankeja." Tälle perustalle on rakentunut muusta yhteiskunnallisesta toiminnasta erillään oleva valvontajärjestelmä, jolla on omat lakinsa. Sillä on symbioottinen suhde puunjalostusteollisuuteen ja sen lonkerot ovat ministeriöissä ja etujärjestöissä. "Metsänomistajien edunvalvonnan korkein päättävä elin MTK:n metsävaltuuskunta on tosiasiassa metsälautakuntien valtuuskunta." Lauri Vaara aloitti metsävirkamiehen uransa metsurina. Hän on kiivennyt todella hikistä polkua päämetsänhoitajaksi. Näin hänellä on mainiot edellytykset kokonaisvaltaiseen kritiikkiin. Kirjan lopussa hän esittää uuden järjestelmän mallin.

Vaaran mielestä oikeassa metsänkäsittelyssä tärkeintä on se mitä metsään jää hakkuun jälkeen. Jääkö sinne turvattu kasvu, ehkä kansantaloutemme tukijalka?

Kirjoittajan ihannekuva metsänomistajasta on valistunut mies tai nainen, jonka asenne on metsää säilyttävä ja jonka suojana virkavaltaa ja metsämafiaa vastaan ovat selkeät lait ja asetukset.

Tältä pohjalta Vaara esittää muun muassa, että keskusmetsälautakunta Tapio lakkautetaan, että eräitä lakeja kumotaan ja että lakien valvonta annetaan valtion viranomaisille. Näin metsäasioissa päästäisiin oikeusvaltion tasolle.

Esittämäänsä uutta mallia Vaara kutsuu toiseksi torpparivapautukseksi.

ESKO RANTAMAULA Kirjoittaja on Mäntytalot Ky:n eläkkeellä oleva toimitusjohtaja, nykyisin Yleisradion free lance -toimittaja.

Metsäkone - pyhä lehmä

Oikeus omaan metsään.

Kirjailija: Vaara Lauri

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 1990

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää