Kirja-arvostelut

Kuin luotu sylfidiksi Eva Hemmingin raikas muistelmateos ballerinaelämän iloista ja suruista

LOGO: KIRJAT Kuin luotu sylfidiksi Eva Hemmingin raikas muistelmateos ballerinaelämän iloista ja suruista Tanssijoiden muistelmista tuorein, Eva Hemmingin Hymy nuoruudelle eroaa muista edukseen jo sen vuoksi, että hän on kirjoittanut sen itse. Tanssijoista väitetään usein, että he osaavat parhaiten ilmaista sanottavansa liikkeen välityksellä, eikä väite suinkaan ole perätön.

Tilaajille

LOGO: KIRJAT Kuin luotu sylfidiksi Eva Hemmingin raikas muistelmateos ballerinaelämän iloista ja suruista Tanssijoiden muistelmista tuorein, Eva Hemmingin Hymy nuoruudelle eroaa muista edukseen jo sen vuoksi, että hän on kirjoittanut sen itse. Tanssijoista väitetään usein, että he osaavat parhaiten ilmaista sanottavansa liikkeen välityksellä, eikä väite suinkaan ole perätön. Eva Hemming on poikkeus: hän kirjoittaa sujuvasti ja ihkaomin äänenpainoin.

Tuloksena on raikasta, rehellisentuntuista tekstiä, jossa kirjoittaja tarkastelee monia oman aikansa taiteilijoita varsin suorasukaisesti. Ainoaksi miinukseksi voisi lukea seikkaperäisyyden. Kirjassa on yli 400 sivua - mutta aiheen läheisyys sai minut hotkaisemaan ne.

Eva Hemming kertoo olleensa toivottu ja odotettu lapsi perheeseen, jossa oli ennestään kolme poikaa. Isien tapaan hänen isänsä vastusti tyttärensä tanssihaaveita, joita taas äiti, kuten äidit yleensä, ryhtyi tukemaan.

Maggie Gripenberg oli Eva Hemmingin ensimmäinen opettaja, jonka koulua hän kävi kolme vuotta vapaaoppilaana ja isältä salaa. Myös teatteri kiinnosti häntä, ja sitä varten hän otti näyttelijöiltä lausuntatunteja. Eino Jurkan sanat ratkaisivat Eva Hemmingin tulevaisuuden: "Jos aiot teatteriin, ei liikuntakoulu riitä vaan sinun täytyy osata myös balettitanssia."

Ensimmäiset balettiaskeleet

Eva Hemmingistä kehkeytyi lyyrinen adagiotanssijatar, jonka eniten esittämiä tansseja oli Fokinin Kuoleva joutsen Saint-Saënsin musiikkiin.

Kun hän ilmoittautui Suomalaisen oopperan balettiin, siellä esitettiin Sylfidejä. Balettimestari George Gé totesi hänen olevan "kuin luotu sylfidiksi" ja itse hän kertoo, ettei ehkä koskaan uransa aikana kokenut tanssimista yhtä ehdottomana elämyksenä kuin tässä uransa ensimmäisessä baletissa.

Oma tanssinäytös Helsingissä oli näyttö, jonka ansiosta hän sai solistisopimuksen oopperan balettiin vuodeksi 1941. Siihen aikaan baletti kuului talon alimpaan kastiin. Se teki paljon työtä nälkäpalkalla, pukeutui kellarin kosteissa kopperoissa ja uhattiin välillä lakkauttaakin.

Sitä ennen oli koettu talvisota pommituksineen, pimennyksineen ja raunioineen. Jatkosota merkitsi kaaoksen paluuta ja ilmahälytyksiä, jotka pakottivat oopperan keskeyttämään näytännöt. Vaaran mentyä ohi yleisö ja taiteilijat palasivat kellarista paikoilleen; esitys jatkui jos ajankohta ei ollut liian myöhäinen.

Koreografiakopio tanssifilmiltä

Toisen keskeisen teeman muodostavat viihdytyskiertueet "sinne jonnekin", asemiesillat ja hyväntekeväisyysjuhlat, joissa Eva Hemmingistä tuli suosikkiesiintyjä monen muun oopperan taiteilijan ohella.

Eva Hemming kertoo tyypillisen esimerkin siitä, miten Suomessa ennen tehtiin koreografioita: hän istui ilta illan jälkeen elokuvissa katsomassa Vera Zorinan tanssifilmiä, kopioi paperille Balanchinen tanssit ja ideoi niiden mukaan pienoisbalettidraaman Episode. Koreografia pantiin silloisen balettimestarin Alexander Saxelinin nimiin ja se sai ylistävät arvostelut kenenkään aavistamatta alkuperää.

Tanssia ja laulua rinnakkain

Suomalaiset tanssijat olivat usein nähtyjä vieraita niin Ruotsissa kuin Tanskassakin - itse asiassa he työskentelivät näissä maissa enemmän kuin nykyään, ja syykin on selvä: ne olivat pulavuosien suomalaisille yltäkylläisyyden paratiiseja, joissa tanssijat hankkivat kankaita esiintymispukuihin ja hellittivät nälkävyötään.

Uransa lopulla Eva Hemming tanssi kuuluisan Birgit Cullbergin ryhmän Ruotsin-kiertueella ja kohtasi siellä toisen kuuluisuuden, tanssija Maurice Béjartin, joka tosin hankki maineensa vasta myöhemmin koreografina. Yhteisestä tanssi-illasta Béjartin kanssa Helsingissä ei silloin tullut mitään. Kesti lähes 40 vuotta ennen kuin hänen seurueensa esiintyi Suomessa.

Kirjan päättyessä Eva Hemming odottaa ensimmäistä lastaan. Leif Wager on juuri saanut huomattavan stipendin ja pariskunta päättää lähteä yhdessä Pariisiin. "Nyt vasta alkaa todellinen elämä", Leif Wager huudahtaa riemuissaan.

IRMA VIENOLA-LINDFORS

Hymy nuoruudelle.

Kirjailija: Hemming Eva

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 1991

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää