Kirja-arvostelut

Annetaanko klyksi vai kunnon prutku? Lääketieteen slangisanasto kutkuttaa ja kauhistuttaa maallikkoa

Oletetaan että tarvitset lääkäriä. Mitä tapahtuu, jos leikimme slangisanoilla. Tätä: Menet arvauskeskukseen, tervikseen, tärväyskeskukseen. Leku(ri) kyselee vaivojasi. Jos olet krapulassa, tremolo, ja valitat rintakipua, lääkäri saattaa ajatella että gambina pectoris, sorbus cordis.

Tilaajille

Oletetaan että tarvitset lääkäriä. Mitä tapahtuu, jos leikimme slangisanoilla. Tätä: Menet arvauskeskukseen, tervikseen, tärväyskeskukseen. Leku(ri) kyselee vaivojasi.

Jos olet krapulassa, tremolo, ja valitat rintakipua, lääkäri saattaa ajatella että gambina pectoris, sorbus cordis. Otetaan filmi: onko flimmeriä (eteisvärinää). Siniset huulesi (mustikkaoire) viittaavat hapenpuutteeseen.

Jos taas valitat kurkkukipua ja lääkäri kuunneltuaan toteaa että "aikamoinen konsertti", niin sinulla saattaa olla bronkiitti.

Jos joudut kävelyllä tämän tästä pysähtelemään, sinulla voi olla valtimoahtaumista johtuva näyteikkunatauti.

Valitat vatsakipuja. Ehkä appak, siis umppari? Onko ollut pyrstöyskää? Kenties pötsissä jotakin. Täytyy skopeerata, tähystää.

Jos akkusi on tyhjä, tarvitset pariston vaihtoa. Saatat joutua Hesperadoon (Hesperian sairaalaan), tai vastaavaan pipolataamoon.

Liikenneonnettomuudesta piipaa-auto, lamppuauto, tsirra kiidättää sinut hondaosastolle ( loukkaantuneiden teho-osasto).

Turistina Lapissa voit pulkka-ajelulla saada pailakkaskiidovamman (pailakka on ajoon tottumaton urosporo).

Sairaaloillakin on lempinimensä, voit joutua esim. Bembölen yliopistolliseen keskussairaalaan eli Jorviin, tai Meikkuun, Meilahteen - missä muuten dakarit tehdään korvilla, ts. eräs kyyneltieleikkaus hoideataan korva-, ei silmäpuolella.

Lasaretissa olet yksi pode, potsku jota hoitavat hoitsut, nöösit, saikkarit, öisin lepakko tai yölintu.

Aamuisin he odottavat mitä guru (professori, ylilääkäri) määrää. Saatat kuulla jodienkelien mutisevan että "annetaanko klyksi vai kunnon prutku (peräruiske)"?

Jos sairaalassaolo pitkittyy ja sinusta tulee laitostunut kroonikko, olet henkilökunnalle ongelmajäte, paketti, pesämuna.

Toisaalta, älä pyydä kotiinpääsyä liian pian; pyöröovisyndrooma tarkoittaa että liian aikaisin kotiutettu potilas joutuu palaamaan sairaalaan.

Kun mikään ei enää auta - ja muutenkin - on odotettavissa eksitus. Ihminen delaa, golaa, lähtee tunnelihommiin, siirtyy hiekan syöntiin, monosen mieheksi, muuttaa ala- tai yläkertaan, tallaa tyhjää tai, kyynikon mukaan, kuolee arvaustieteen (lääketieteen) uhrina. .

Maallikkoa lääketieteen termit sekä kutkuttavat että kauhistuttavat, mutta slangisanoina ne huvittavat.

Slangi on asiantuntijaporukan, laitoksen, opiskelijaryhmän sisäkieltä. Harvoin sitä potilas joutuu kuuntelemaan.

Lääkintäslangi voi tuntua liioittelevan karskilta, paikoin lapselliselta ilakoinnilta. Mutta ilmeisesti oivallukset ja kielen vääntely auttavat, kuten alkupuhe toteaa, "tilanteissa jotka koettelevat ihmisen kestokykyä". Rento puhekieli voi helpottaa hoitotilanteessa, molemmin puolin.

Opettavaisesta Lekuri suorittaa nesteensiirron -koosteesta varmaankin puuttuu sanoja ja osa sen slangista on jo käytöstä poistunutta, mutta sitä on hauska lukea; suositellaan vaikkapa vastaanottojen odotustiloihin. Oireet eivät ehkä parane, mutteivät pahenekaan.

Verbaalihuvituksen lisäksi slangisanoihin liittyy lääketieteemme henkilöhistoriaa, asenteita (kansanvihollinen = lääkintöhallitus); paikallisia ynnä poliittisia viitteitä (morbus Kekkonen = dementia); tapoja: konjakkikahvitapaus tarkoittaa että kahdidaatti joutuu kolmossynnytyksen jälkeen tarjoamaan konjakkikahvit ryhmälleen.

JUHA TANTTU

Lekuri suorittaa nesteensiirron. Lääkintäalan slangisanastoa.

Kirjailija: Leskinen Heikki, Toivonen Terho

Kustantaja: Kirjayhtymä

Ilmestymisvuosi: 1995

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää