Kirja-arvostelut

Filosofin tytär kirjoitti vuoden 1968 perinnön kritiikin Kun äiti ei osaa olla äiti

iten selviytyä siitä, että oma > Miten selviytyä siitä, että oma äiti ei osaa olla niin kuin muut äidit: rakastava, huolehtiva, epäitsekäs ja uhrautuva olento? 18-vuotias Louise odottaa äitiään kahvilassa Sorbonnen yliopiston lähistöllä. Tapansa mukaan äiti myöhästyy ja tytär alkaa muistella vastaavia tilanteita lapsuudestaan.

Tilaajille

iten selviytyä siitä, että oma >

Miten selviytyä siitä, että oma äiti ei osaa olla niin kuin muut äidit: rakastava, huolehtiva, epäitsekäs ja uhrautuva olento?

18-vuotias Louise odottaa äitiään kahvilassa Sorbonnen yliopiston lähistöllä. Tapansa mukaan äiti myöhästyy ja tytär alkaa muistella vastaavia tilanteita lapsuudestaan.

Louisea vaivaa sama ongelma kuin tyttäriä Kreetta Onkelin esikoisteoksessa llonen talo. Miten hyväksyä erilainen äiti? Myös Tapaaminen Sorbonnen aukiolla (1995) on esikoisteos.

Justine Lévy on nuori filosofian opiskelija (s. 1974) ja hänen isänsä Bernard-Henri Lévy on näkyvimpiä Ranskan julkkisfilosofeista. Ranskassa tyttären kirja on nähty sukupolviromaanina, vuoden 1968 perinnön kritiikkinä. Sitä on myös verrattu Françoise Saganin Tervetuloa ikävä -romaaniin.

Lévyn kirjassa tilanne tosin on toisenlainen. Louisen kiireinen kapellimestari-isä jää marginaaliseksi hahmoksi, vaikka juuri isän ja äidin epäonnistunut liitto viitoittaa äidin syöksykierteen. Päähuomio - rakkaus ja katkeruus - kohdistuu äitiin.

Äitiä ei ala kuulua monen tunnin odotuksen jälkeen. Silti järkevä ja kärsivällinen Louise etsii sovitusta. Miksi hän ei jo voisi suhtautua äitiinsä yhtä lempeästi kuin kehen tahansa ystäväänsä?

Kun Louise oli lapsi, äiti ei vain ryypännyt ja unohtanut hakea lastaan koulusta. Hän makasi monien miesten ja naisten kanssa, annosti itselleen liikaa heroiinia, näytti kolmivuotiaalle pornofilmejä, varasteli. Äidin rakastettu Sophia käytti Louisea huumekuriirinaan.

Äidin itsetuhoisuus askarruttaa aikuista tytärtä. Isä jätti äidin; Louisen mukaan äiti ripustautui suruunsa, eikä sallinut kenenkään eikä minkään pelastaa itseään. Päinvastoin hän teki kaiken vielä surkeammaksi ikään kuin se olisi ollut ainoa mahdollinen lohtu.

Äiti haluaa kuolla. Ja tytär pyytää yhä uudestaan, samalla tavoin kuin Onkelin kirjan tytöt tai Todella upeeta sarjan Saffy: Äiti, älä kuole, älä jätä minua. Sinä olet minun ainoa äitini.

Louise on ymmärtäväisempi kuin televisiosatiirin Saffy, vaikka hänen äitinsä on yhtä hullu kuin Edina ja Patsy yhteensä. Jäätyään kiinni varkaudesta Louisen äiti kysyy: "Mistä lähtien äideillä ei ole ollut oikeutta mennä vankilaan silloin kun huvittaa." Äidit ovat viimeisin ihmisryhmä, jolle sallitaan rikollinen käyttäytyminen.

Keskustelu ja alikeskustelu Toinen kysymys on, onko tällainen vapaus tavoittelemisen arvoista. Piittaamattomuus itsestä ja muista on ylpeyttä. Se on kosto elämälle, josta ei tullut sellainen kuin piti. Äiti haluaa pois, koska häntä ei kutsuttu mukaan. Tästä katkeruudesta tytär pyristelee irti. Toisaalta äiti opetti tytärtään haltioitumaan hetkestä, juhlimaan, ottamaan rennosti. "Sinä olet välittänyt myös kyvyn lumoutua ja halun lumota." Louisella oli ainakin hauskaa äitinsä kanssa, vaikka pettymykset olivat niin kirveleviä ja häpeä raskasta kantaa. Mutta tasaista onnea hän sai kokea luotettavan ja työteliään isänsä kanssa. Louise istuu ja juo kahvia, vilkuilee kelloaan, tarkkailee naapuripöytiä, käy kirjakaupassa, tilaa syötävää. Lévy rytmittää Louisen äänetöntä monologia satunnaisten episodien avulla. Keskustelun ja alikeskustelun taito on sukua Nathalie Sarrauten proosalle. Dialogit eivät kuitenkaan rikastuta päätarinaa. Minkään Louisesta riippumattoman tapahtuman, henkilön tai edes isän tai äidin äänten ei anneta valaista Louisen menneisyyttä. Tästä syystä ohut kirja päättyy, kun päähenkilö ei enää jaksa puhua äidistään. Mitä tapahtui äidin ja isän välillä? Ehkä lopputulos olisi ollut avartavampi, jos Levy olisi sallinut analogioiden ja paralleelien heijastua ristiin Louisen yksinpuhelun kanssa. Justine Lévy välttää kuitenkin kyynelehtivän itsesäälin anteeksiantavalla ironisella otteellaan. Louisekin myöntää olleensa kuin vuoristoradassa kauhuissaan, mutta sisimmässään varma siitä, ettei mitään vaaraa ollutkaan. MARIA SÄNTTI Kirjoittaja on Nuoren Voiman Liiton toiminnanjohtaja.

Tapaaminen Sorbonnen aukiolla.

Kirjailija: Lévy Justine

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 1996

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää