Kirja-arvostelut

Kirjeistä löytyy uudenlainen Tshehov Käännösvalikoiman kolmas osa viimeistelee suurtyön

LOGO: KIRJAT Kirjeistä löytyy uudenlainen Tshehov Käännösvalikoiman kolmas osa viimeistelee suurtyön Martti Anhavan suomentama ja toimittama kolmiosainen Tshehovin kirjeiden valikoima on valmis. Käytettävissään Anhavalla on ollut moniniteinen neuvostoliittolainen kirjeiden täydellinen laitos sekä muunkielisiä kommentoituja laitoksia.

Tilaajille

LOGO: KIRJAT Kirjeistä löytyy uudenlainen Tshehov Käännösvalikoiman kolmas osa viimeistelee suurtyön Martti Anhavan suomentama ja toimittama kolmiosainen Tshehovin kirjeiden valikoima on valmis. Käytettävissään Anhavalla on ollut moniniteinen neuvostoliittolainen kirjeiden täydellinen laitos sekä muunkielisiä kommentoituja laitoksia.

Valinnoista ei voi ryhtyä kinaamaan. Anhava on osannut luoda kirjeistä kokonaisuuden, jossa puhuu ennen muuta Tshehov mutta myös koko aikakausi. Sen taustaa Anhava ei kommentoi historioiden, vaan persoonallisia välähdyksiä antaen.

Kirjevalikoiman kolmas osa kattaa Tshehovin elämän viimeiset vuodet 1899-1904. Niissä keskeisimmän sijan saa tutustuminen, rakastuminen ja avioliitto Moskovan Taiteellisen Teatterin näyttelijän Olga Knipperin kanssa sekä suurten näytelmien valmistuminen ja ensiesitykset hänen teatterissaan.

Tshehov käy kirjeenvaihtoa aikansa suurten teatterimiesten Stanislavskin, Meyerholdin ja Nemirovitsh-Dantshekon kanssa. Joissakin kirjeissä näytelmiä, niiden osajakoa, lavastusta ja yksittäisiä repliikkejä eritellään hyvinkin tarkasti.

Keskeinen kommentaattori on kuitenkin Olga Knipper. Tshehov itse viettää aikaansa sairaana Jaltalla, Saksassa ja joskus Moskovassa. Hän saa tietonsa Olgalta, joka välittää ne subjektiivisen värikkäästi.

Tarkkaa teatterihistoriaa kirjeistä on turha etsiä, kiintoisia yksittäisiä detaljeja kylläkin. Sama koskee kirjeenvaihtoa kirjailijoiden kanssa. Tshehov kirjoittaa, Gorkille, Andrejeville, Buninille, mutta kommentoi kirjeissään myös Tolstoita ja Turgenjevia.

Lahjakkuus ja tekosatakielen laulu

Varsin pian kannustavat ohjeet muuttuvat tiukaksi ja myös happamaksi kritiikiksi. Yhtä taitavasti kuin Tshehov luo lyyrisen tunnelman parilla sanalla, hän myös teilaa arvostamansakin taiteen tekijät. Gorkin Poroporvarit on lukiolaisen työtä, "mutta eihän Gorkin ansio ole siinä että häntä lukee mielikseen". Huvila-asukkaista Tshehov kirjoittaa Olga Knipperille: "Ei ihmisen elämän tuntoa, silkkaa roitelevaa sättimistä, saarnaa . . ." Tshehovin estetiikassa niin saarnaajat kuin elämän tarkat "kuvaajat" saavat tuomionsa. Kuprinia Tshehov ohjaa ulkonäön tarkassa kuvailemisessa: "Parrakkaat näyttelijät muistuttavat toisiaan kuin juutalaiset papit, ja sille Te ette voi mitään, vaikka kuinka tarkoin heidät kuvaisitte." Vaikutteiden Tshehov katsoo olevan kirjailijalle yhtä tuhoisia kuin sarkooma. Erityisen kiivaan tuomion saavat modernistit Tshehovin pukiessa kiukkunsa lähinnä sarkastisiin ja iloitteleviin lausahduksiin. Modernistisiin ja dekadentteihin suuntauksiin kallellaan ollut Andrejev saa tuomionsa juuri näistä taipumuksistaan: "hänessä ei juuri ole vilpittömyyttä, ei juurikaan yksinkertaisuutta"; "hänen lahjakkuutensa tuo mieleen tekosatakielen laulun".

Yksinkertaisuuden ja vilpittömyyden mestarina Tshehov on tunnettu. Vähemmän, viime aikoina tosin yhä suurempaa huomiota on saanut hänen sarkastinen, ironinen ja väliin perin ilkeä huumorinsa.

Viimeisten vuosien kirjeissä huumori asettuu sairautta, itseensä tyytymättömyyttä, Jaltan kylpyläkaupungin ikävää vasten. Siinä eivät lohduta enempää säätyläisrouvat kuin kiihkomieliset opiskelijatkaan. Molemmille ihmisluokille Tshehovilla on valitut ilkeytensä.

Torakkani ja hevoseni

Suhteen kehittyminen välittyy hauskasti vaikkapa erilaisten hellittelynimien kirjosta. Perinteisten monisävyisten venläisten oheen ilmaantuvat peritshehovilaiset "koira", "käärme", "pikku torakkani" ja aivan erityisen tiuhasti "hevonen".

Arkitodellisuuden yksityiskohtia ovat paitsi ikävä, paidat, huonosti vaahtoutuva tukanpesupulveri, ruokalajit, ruokahalun puute ja ripuli. Paheneva sairaus ja lähestyvä kuolema antavat hauskoille ja groteskeille yksityiskohdille viiltävän traagisia sävyjä.

Tshehovin keino tuskaa vastaan on huumori, enemmän pureva kuin lempeä. Hänen viimeinen kirjallinen kommenttinsa jälkimaailmalle koskee saksalaisia naisia: "Ei ainoatakaan säällisesti puettua saksatarta, masentavaa mauttomuutta." Tshehovin kommentit kirjallisuudesta, teatterista, aikakautensa kulttuurista ja tapahtumista ovat aina niukat ja niukkuudessaan täsmälliset. Niukkuus ja täsmällisyys lisääntyvät viimeisissä kirjeissä. Niiden anti valaisee Tshehovia ennen muuta ihmisenä. Tausta- ja lähdetietoa metsästäville anti on melko pieni.

Juuri inhimillisenä dokumenttina Tshehovin kirjeet ovat ainutlaatuiset. Siksi niiden näinkin laaja suurelle yleisölle toimitettu laitos on paikallaan. Tshehovin lukija löytää kirjeistä uudenlaisen, kaiken maailman ymmärtäjää nenälle lyövän ihmisen. Sellaisena hän panee lukemaan myös kaunokirjallista tekstiä toisin kuin ennen.

Elämä ja porkkana

Anhavan täsmällisyydessään notkea suomen kieli välittää Tshehovin kielen ihailtavasti. Omat arvotuksensa ja painotuksensa Anhava ilmaisee sivulausein ja muutamin tarkasti valituin letkautuksin. Subjektiivisia arvioita on vähän, ne ovat osuvia, itsetietoisen ja tarkoitushakuisen persoonallisia, mutta ylilyönneissäänkin hauskoja. He toimivat, koska niitä ei ole liikaa. Niitä ei ole luotu pureskeltaviksi eikä palasia kannata eritellä. Ne on nielastava siinä kuin Anhavan omaperäiset sanavalinnat "kurkulit" ja "roitelut".

Tshehovin ja Anhavan uhallakin on käytettävä suuria sanoja: Tshehovin kirjeiden suomennosvalikoima on kuluneen vuosikymmenen käännöskirjallisuuden suurtyö.

PEKKA PESONEN

Kirjeitä vuosilta 1899-1904. Taiteellinen teatteri, avioliitto, Jalta. Valikoinut

Kirjailija: Tsehov Anton

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 1990

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää