Kirja-arvostelut

Katkeruuden hallittu analyysi Eeva Kilven trilogia on välttämätön osa suomalaista sotakirjallisuutta

Nyt alkaa suomalainen sotakirjallisuus olla koossa. Nyt, kun Eeva Kilpi on edennyt lapsuutensa kokemusten kuvaamisessa jatkosotaan ja rauhantekoon. Ilman koko trilogiaa - Talvisodan aika, Välirauha, ikävöinnin aika, Jatkosodan aika - kuva suomalaisesta sodasta jäisi auttamatta vaillinaiseksi.

Tilaajille

Nyt alkaa suomalainen sotakirjallisuus olla koossa. Nyt, kun Eeva Kilpi on edennyt lapsuutensa kokemusten kuvaamisessa jatkosotaan ja rauhantekoon.

Ilman koko trilogiaa - Talvisodan aika, Välirauha, ikävöinnin aika, Jatkosodan aika - kuva suomalaisesta sodasta jäisi auttamatta vaillinaiseksi. Siitä puuttuisi paljon tietoa erilaisten ihmisten ja ihmisryhmien suhteesta sotaan.

Kilven hallittu analyysi kertoo jotain korvaamatonta niin lapsen ja tytön sodasta kuin perheen kriisiajan ongelmista ja evakkouden psykologiasta.

Ainakin minulle Kilven teokset ovat paljastaneet sodan ajasta asioita, joita mikään muu romaani tai tietoteos ei ole kertonut. Ne ovat avanneet näköaloja omien vanhempien lapsuuteen, sen valkoisiin läiskiin ja suljettuihin komeroihin.

Kokemuskieli, arkistokieli

Jatkosodan aika on edeltäjiensä selkeä synteesi: hallittu muistelman, esseen ja pamfletin yhdistelmä, joka etsii seurauksille syitä. Se haluaa arvostella tehtyjä poliittisia ja sotilaallisia ratkaisuja, hakee vaihtoehtoja ja kaivautuu suomalaisten militaarikliseiden alle. Viipurin hylänneelle Mannerheimille Kilpi haluaisi heittää ryyppylasin vasten silmiä.

Teoksen rakennekin on edellisiä tarkemmin hahmotettu. Kadonnut pastori, tädin mies, kulkee vahvasti henkilönä ja symbolina läpi koko kirjan.

Hänen avullaan Kilpi pääsee vertaamaan omaa muistiaan sota-arkistojen dokumentteihin, joissa miehen katoamista myös sivutaan. Strategisen manööverin ja yhden ihmisen kannalta peruuttamattoman tapahtuman ero näyttäytyy valtavana, järkyttävänä.

Mitä seuraa muuttumisesta?

Teoksen rakenne on elävästi dialogimainen, itseään kommentoiva. Patetian karikot se välttää olemalla metka: rinnastamalla ylevää ja banaalia, vakavaa ja absurdia. On kuin Veijo Meri vähän väliä kurkistelisi lukijaa murrosikäisen tytön selän takaa.

Viimeistään Jatkosodan ajassa Kilpi sanoo selvästi, miksi hänen oli kerrottava tarinansa. Se piti tehdä, jotta edes jotain kadotetusta saisi takaisin. Minä kasvoin noina vuosina 11-vuotiaasta 17-vuotiaaksi, Kilpi kirjoittaa. Se pala minua on yhä toimintakyvytön, yhteyksistään katkaistu, ruvella, kuoleutunut.

Yksi kirjan vaikuttava pysähdyskohta on pölyinen evakkotie (ties kuinka mones), jolla 16-vuotias Eeva Kilpi kävelee lehmää paimentaen, edellä kulkevan äitinsä selkää katsellen. Silloin hän lupaa, ettei koskaan synnytä lapsia tähän maailmaan, tapettaviksi tai uusia evakkoteitä kulkemaan.

Myöhemmin elämä päättää asiasta toisin. Kilvelle tärkeämpi on kuitenkin oivallus siitä, että tällaiset lupaukset samoin kuin sitoutumiset ja sitoutumisten purkautumiset muovaavat ihmistä perusteellisesti.

Kerran elämää inhonnut nuori tyttö ei ole enää entisensä, vaikka olot kuinka kohenisivat. Samoin on kokonaisen kansan laita. Ei voi muuttumatta ensin asettua Saksan rinnalle ja sitten tappaa entisiä aseveljiään. Ei voi muuttumatta ensin vihata ryssää, sitten ruveta sen kauppakumppaniksi. Ei voi muuttumatta lähteä evakoksi, palata, lähteä, palata, lähteä.

Tätä kautta Kilpi herättää myös ajankohtaisia kysymyksiä suomalaisuudesta. Jos dramaattinen valinta aina muuttaa kansaa, miten me muutumme valitessamme tulevaa tietä? Miten meitä muuttaa se, että nopeasti hylkäämme jotain vuosikymmenien ajan rakennettua?

Karjalaisuuttakin Kilpi pohtii. Kaipauksen kohde määrittyy entistä seestyneemmin kadotetuksi ajaksi, vielä tarkemmin paikkasidonnaisuuden menetykseksi. On kyse kodin käsitteestä ja kuvasta, ei alueesta tai paikasta.

Kiinnostavasti hän kommentoi evakkokirjallisuutta ja sen kritiikkiä - ja myöntää, ettei aihepiirillä ole kovin suurta merkitystä muille kuin sen henkilökohtaisesti kokeneille. Heille kyse on kuitenkin suuresta kimpaleesta ihmisen elinvoimaa, yhä sykkivästä haavasta.

Meille muille evakkokirjallisuus voi olla myös side maailman todellisuuteen. Niin kauan kuin on irti reväistyjä ja lapsuutensa kuolettaneita, on oltava myös näiden kokemusten pohtimista.

SUVI AHOLA ULLA-MAIJA LÄHTEENMÄKI

Jatkosodan aika.

Kirjailija: Kilpi Eeva

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 1993

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää