Paavo Haavikko julkaisee Marja-Liisa Vartion kirjeet oman elämänsä kertomuksessa Naisen nykyhetki, miehen historia - Kirja-arvostelut | HS.fi

Paavo Haavikko julkaisee Marja-Liisa Vartion kirjeet oman elämänsä kertomuksessa Naisen nykyhetki, miehen historia

Paavo Haavikko on kirjoittanut monta kirjaa muiden nimissä mutta väistyy oman elämänsä kertojana osittain taustalle. Hänen muistelmiensa jännittävimmän jakson on kirjoittanut hänen vaimonsa Marja-Liisa Vartio. Haavikko on ottanut kirjaansa Vartion kuvauksen Sylvi ja Urho Kekkosesta Tamminiemessä heti noottikriisin jälkeen 14.

6.9.1994 0:00

Paavo Haavikko on kirjoittanut monta kirjaa muiden nimissä mutta väistyy oman elämänsä kertojana osittain taustalle. Hänen muistelmiensa jännittävimmän jakson on kirjoittanut hänen vaimonsa Marja-Liisa Vartio.

Haavikko on ottanut kirjaansa Vartion kuvauksen Sylvi ja Urho Kekkosesta Tamminiemessä heti noottikriisin jälkeen 14. 11. 1961. Sinä päivänä Vartio teki retken "kuninkaisiin". Hän rupatteli kirjailijakollegansa Sylvi Kekkosen kanssa, kunnes äkkiä: "Kun ovi aukeni ja ennen kuin tajusin, olin (kai hypännyt) pystyssä ja veri päässä ja silmät kai kauhusta seljällään, olin sanonut että päivää, ja siinä hän oli, Urho Kekkonen." Vartio näkee nuorekkaan presidentin kasvoilla merkillisen terveen mutta kiihtyneen värin ja ihailee tämän kiihkosta ja jännityksestä punoittavan pään muotoa: "harvinaisen, täydellisen pyöreä ja kaunis kallo". Hän ei voi mitään vaikutelmalleen, että "tuo pienikasvoinen pyöreäpää, tuo tuossa on psykopaatti".

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat