Kirja-arvostelut

Harmaa eminenssi Kustaa Vilkuna loi realismin ajan suomalaiset sankarit

Kustaa Vilkunasta on vuosikymmenten saatossa tullut nimien, perinteiden, arjen ja juhlan ihmishahmoinen kansanallakka. Harva osaa enää erottaa hänen henkilöään myytistä. Kivijalasta harjahirteen vastaa syvällisesti kysymykseen, miksi näin on käynyt. Ilkka Herlin toteaa, ettei ole isoisäänsä tutkiessaan pyrkinytkään ulkopuolella pysyttelevään objektiivisuuteen.

Tilaajille

Kustaa Vilkunasta on vuosikymmenten saatossa tullut nimien, perinteiden, arjen ja juhlan ihmishahmoinen kansanallakka. Harva osaa enää erottaa hänen henkilöään myytistä. Kivijalasta harjahirteen vastaa syvällisesti kysymykseen, miksi näin on käynyt.

Ilkka Herlin toteaa, ettei ole isoisäänsä tutkiessaan pyrkinytkään ulkopuolella pysyttelevään objektiivisuuteen. Sellainen silmänmitta voisi tekijän mielestä hämärtää näköaloja, tehdä tutusta oudon.

Vilkuna tai hänen ystäviinsä kuuluneet yhteiskunnalliset vaikuttajat eivät kirjoittaneet muistelmia. Omaelämäkerran henkeä tavoitteleva, Vilkunasta yhteiskuntaan katsova biografia täyttääkin selvää aukkoa.

Tällaisena teos muistuttaa Juhani Suomen valtiomiessarjaa Urho Kekkosesta. Vilkunankin elämäntyö arvioidaan hänen omista tavoitteistaan ja motiiveistaan lähtien.

Kivijalasta harjahirteen -teoksen monikerroksista sanomaa tulkittaneen kovin eri tavoilla. Kirjaa voi pitää sekä merkittävänä teoksena merkillisestä miehestä että merkillisenä teoksena merkittävästä miehestä.

Suurmiehiä kirjoittamalla

Jo Kalliosta kirjoittaessaan Vilkuna ylitti poliittiset rajat kääntäessään kielteiset ominaisuudet myönteisiksi ja riitaisuuden yhteishengeksi.

Kaunomaalailun ja indoktrinaation mestariksi harjaantuessaan Vilkuna oppi ymmärtämään, että politiikassa rohkeus ja taito ovat tärkeämpiä kuin oikea näkemys. Sota-aika herätti Vilkunan poliittisen vaiston ja todisti, että pienen maan oli toimittava muuttuvien tilanteiden mukaan.

Sotasensuurin ja valtiollisen tiedotuksen johdossa Vilkuna hankki, muokkasi ja välitti tietoa. Noiden taitojen yhdistäminen tunnetaan tiedusteluna.

Sota-aikana syntyneet henkilösuhteet, asiantuntemus ja valtiojohdon lähipiiriin kuuluminen avasivat hänelle monia ovia.

Missä vain törmää kannunvalantaan Suomen tai sen heimokansojen asemasta ja tulevaisuudesta, siellä tunnistaa joukosta Vilkunan.

Hän oli luonnoltaan vetäytyjä. Tuo luonteenpiirre teki hänestä harmaan eminenssin.

Vilkuna joutui ulkopolitiikkaan sukulaiskansojen kohtalontiellä. Viron sillan ylläpitäminen oli hänelle kunniakysymys riippumatta siitä, oliko veljeskansa sodan jaloissa tai Neuvosto-Venäjän vallassa. Useimmat pitivät naivismina hänen uskoaan kommunismin jälkeiseen kansalliseen elämään.

Vilkunan opettamana Urho Kekkonen käytti joissakin tilanteissa historiaa politiikan kielenä. Tässä taidossa oppilas kiirehti opettajansa edelle ja omaksui vieraita vaikutteita: varsinkin 1970-luvun "edistyksellisten" kilpalaulannassa käytetyt neuvostomalliset uustulkinnat johtivat älylliseen umpikujaan.

Vilkuna ajatteli toisin. "Meillä on oma kansa, kieli ja meillä on omalaatuinen, koeteltu ja tuiskuissa kehitelty suomalainen talonpoikaiskulttuuri, jonka pohjalta me kehitämme uutta." Voima ja materiaali selviytymiseen olivat saatavissa vain sisältäpäin. Elinvoimaa pulppuavat yhteinen kieli, yhteinen käsitys oikeasta ja väärästä, yhteiskunnallinen rakenne, yhteiset arjet, pyhät ja juhlapäivät, koululaitos, lainsäädäntö, kirjallisuus, yhteinen iäisyyskaipuu, yhteiset kansanrunot, sadut, loitsut ja leikit.

Vilkunan talo Arkadiana

Vilkuna oli jo opiskeluaikanaan oivaltanut tulleensa pääkaupunkiin suoraan kansatieteestä ja saattoi sotien jälkeen todeta: "Minähän olen ollut Arkadiassa." Vilkunan Arkadia oli Pyhä- ja Kalajoen välimaastossa, Nivalan lakeuden ja Haapaveden erämaametsien rajalla: ei kaikkein idyllisintä seutua.

Manttaalilukua, hehtaareita ja talouden tunnuslukuja oleellisempia olivat kuitenkin talon asukkaat, harrastuksiinsa aina intohimoisesti heittäytyneet Vilkunat.

Ilkka Herlin on oikeassa kiinnittäessään Vilkunan elämän perustukset taloon ja sen körttiläisyyden säätelemään elämäntapaan.

Vilkunan talon nimi oli suomalaisten tuntema jo Kustaan aktivistisedän Kyösti Wilkunan historiallisista sankarimyyteistä. Avioliitto Pyhännän kirkkoherran J. W. Snellman-Virkkusen tyttären Liisan kanssa toi oikeiston aktiivisimmat voimat Vilkunan lähipiiriin.

Korvenraivaajat aateloidaan

Kotiseutu, paikallinen ja kansallinen ovat Vilkunalle tärkeitä. Niiden merkitystä hän korosti julkisissa toimissaan ja kirjoituksissaan, joita on kaikkiaan 1584.

"Tuohitohtorista" tuli akateemikko ja kotoista perinnettä nouseville polville välittävä isoisä. Hänen sanomansa on yhä ajankohtainen, jopa viime aikojen kehityksen profetia.

Harmaana eminenssinä Kustaa Vilkuna toteutti tavoitteensa muiden välityksellä jopa tiedepolitiikassa, jossa hänellä oli vankka virallinenkin asema. Tottumuksesta oli tullut toinen luonto.

Herlinin monet esimerkit todistavat, että Vilkunan talonpoikainen tapa hoitaa asioita johti yleensä toivottuun tulokseen. Vaakalaudalle 1950-luvun puolivälissä joutunut Kone Oy:kin voitti Vilkunan neuvoin vaikeutensa sekä nosturimarkkinoilla monipoliasemaa tavoittelevan Wärtsilän.

Herlinin mukaan ainakaan Vilkuna ei vahingoittanut Suomen etua epävirallisissa ulkopoliittisissa suhteissaan: Vilkuna lisäsi Suomen itsenäisyyttä, mikä oli suurvaltojenkin etujen mukaista.

Johtopäätöstä voi pitää oikeana ainakin sillä perusteella, että ulkomaiset vakoilijat eivät ole tähän päivään mennessä esittäneet edes epäilyjä Vilkunan toiminnasta maanmiehiään saati omaa maataan vastaan.

Kivijalasta harjahirteen ei aina pohdi Kustaa Vilkunan mielenliikkeiden, myytinrakennuksen ja saavutusten suhdetta arkitodellisuuteen. Mentaliteetistaan, narratiivistaan ja muista historian nykyslangin muotisanoista huolimatta Herlinin teos on kuin Vilkunan talo, joka elää omaa elämäänsä maallisen esivallan ja normien kahleista vapaana.

LAURI HAATAJA

Kivijalasta harjahirteen. Kustaa Vilkunan yhteiskunnallinen ajattelu ja toiminta.

Kirjailija: Herlin Ilkka

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 1993

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää