Kirja-arvostelut

Sosiologin suu on täynnä halua Pasi Falk rakentaa kuluttamisen teoriaa

Miten nykyihminen alkaa haluta sitä, mitä ei tarvitse? Mitä on rajaton halu, mitä jatkuva uutuuden kaipuu? Nämä ovat peruskysymyksiä kulutuksen tutkimuksessa, joka viime vuosina on saanut vankan jalansijan kulttuurisosiologiassa. Pasi Falk, yksi ruumiillisuus- ja kulutussosiologian pioneeri Suomessa, vastaa: kuluttamisessa toteutuu modernin yksilön halu.

Tilaajille

Miten nykyihminen alkaa haluta sitä, mitä ei tarvitse? Mitä on rajaton halu, mitä jatkuva uutuuden kaipuu? Nämä ovat peruskysymyksiä kulutuksen tutkimuksessa, joka viime vuosina on saanut vankan jalansijan kulttuurisosiologiassa. Pasi Falk, yksi ruumiillisuus- ja kulutussosiologian pioneeri Suomessa, vastaa: kuluttamisessa toteutuu modernin yksilön halu.

Väitöskirjasta muokatun The Consuming Body -kirjansa alussa Falk rakentaa historiallis-antropologisen teorian ruumiillisuudesta ja nykykuluttajasta. Lopuksi hän tarkastelee mainontaa ja pornografiaa.

Falk myöntää, että kulutus on jäljittelyä ja erottautumista, joka liittyy makuhierarkioihin ja kulttuurisiin luokka-asemiin. Silti hän ei innostu Pierre Bourdieusta, joka pitää kulutusta sosiaalisten hierarkioiden ja erojen toteutumisena. Kulutuskulttuurin olemus löytyy yksilöitymisestä ja itsensä muokkaamisesta. Colin Campbellin tapaan Falk etsii modernin kulutuksen ydintä kuluttavan minuuden historiasta.

1500-luvulta alkaen muovautunut moderni eurooppalainen ihminen on yksilö, jolle luonteenomaista on omien halujen hallinta, halu ylittää itsensä ja tulla täydellisemmäksi. Modernin minuuden romanttinen puoli on Falkin avain kulutuksen ymmärtämiseksi.

Halutessaan uusia tavaroita ja elämyksiä moderni kuluttaja haluaa täydellistyä yksilönä ja kokea täyttymyksen. Toki kuluttaminen on myös erottautumista, mutta Falk ymmärtää tämän yksilöllisempänä ja eksistentiaalisempana kuin Bourdieu. Erottautuminen yksilöksi itsekurin ja itsensä kehittämisen avulla on modernin ihmisen kohtalo.

Yksilöllisyys luo kuitenkin epätäydellisyyden tunteen, ja tämä puute synnyttää halun ylittää itsensä ja tulla täydellisemmäksi. Tämä kaksoissidos pitää yllä kuluttavaa halua: hyvä, jota rajojaan vartioiva nyky-yksilö tavaroista etsii, on oman rajallisuuden ylittämisen ja täydellisen minuuden tunne.

Kulutus, kuluttava halu, on ruumiillista. Falk ei kuitenkaan tarkoita fysiologista tai biologista ruumista, vaan käsittää ruumiillisuuden historiallis-antropologisesti.

Falkin mukaan ihmisen identiteetti sekä suhteet maailmaan ja toisiin ihmisiin ovat ruumiillisia; ihminen ilmaisee ja kokee olemassaolonsa ruumiillaan. Silti ruumiillinen ilmaisu ja kokemus toteutuvat aina kulttuurin ja sosiaalisen järjestyksen puitteissa. Ruumiillisuus on historiallisesti ja kulttuurisesti muuttuvaa.

Suu on Falkille ihmisen sosiaalisen ja yksilöllisen olemassaolon malli, jonka kautta moderni ruumiillisuus eroaa esimodernista. Falkin esimodernissa maailmassa yhteisön malli oli rituaalinen ateria: Samaa leipää syövät kuuluivat yhteen. Jakamalla yhteisen ruoan yksilöt syövät itsensä yhteisöön, osaksi sosiaalista ruumista.

Modernissa maailmassa syöminen on yksilöllistynyt välipaloiksi ja ystävien kanssa illastamiseksi, jolloin kukin syö oman makunsa mukaista hyvää. Oraalinen ateriayhteisyys syntyy puhumalla.

Kyse on ruumiillisen minuuden muutoksesta. Suku- tai kyläyhteisö määräsi esimodernin ihmisen paikan, mutta hänen ruumiinsa oli avoin. Rabelais'n Gargantuan tavoin hän ahmi valikoimatta maailmaa itseensä ja päästi ruumiinsa aukoista ulos sen, mitä hänen sisällään oli.

Moderni yksilö on sosiaalisesti vapaampi ja itsenäisempi, mutta hänen ruumiinsa on suljetumpi. Hän pyrkii valikoimaan, mitä pistää suuhunsa, ja säätelemään, mitä päästää suustaan ulos. Nykyihminen on sisäistänyt sen, minkä Jouko Turkan seitsemän veljestä työllä ja tuskalla oppivat: pitämään suunsa supussa, olemaan kuolaamatta ja puhumaan hiljaisella äänellä.

Tästä alkaa hyvä maku.

Falkin teos on edustava esimerkki siitä, mikä kulttuurintutkimuksessa ja kansainvälisten kustantajien julkaisuohjelmissa on pinnalla. Hän nojautuu sosiologian lisäksi etnografisiin tutkimuksiin ja filosofiseen antropologiaan, kulttuuri- ja sosiaalihistoriaan, psykoanalyyttisiin teorioihin, käsite- ja aatehistoriaan. Falk tekee myös huomattavia retkiä filosofian, sosiologian ja talousteorian historiaan. Tuloksena on mielenkiintoisia esityksiä ruumiillisuutta ja kulutusta pohtineista keskusteluista.

Laaja-alaisesta oppineisuudesta huolimatta Falk ei päädy kovin yllättäviin eikä monisyisiin käsityksiin. Hänen hahmotuksensa modernista kuluttajasta jää "yleiselle tasolle" ja on siinä mielessä hyvin sosiologinen. Se on modernisoitumistarina, joka rinnastaa kaksi yleistä kuvausta, "esimodernin" ja "modernin". Falk painottaa modernia itsensä täydellistämisen halua, joka kyltymättömänä kohdistuu tavaroiden maailmaan.

Falk ei pidä modernia kuluttajaa puhtaasti sosiaalisena ilmiönä. Suu on aukko, josta hän livahtaa sosiaalisen ja sosiologian tuolle puolen, haluava suu, joka syö ja ääntelee - tai nykyään paremminkin maistelee ja puhuu.

ILPO HELÉN Kirjoittaja on Helsingin yliopiston sosiologian laitoksen tutkija.

Minuuden romantiikka Oraalinen ateriayhteys Tieteellisiä retkiä

The Consuming Body.

Kirjailija: Falk Pasi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää