Kirja-arvostelut

Rakkaus voitti pahan Stalinin

Brittiläinen sotareportteri selvitti sukunsa tarinan, jossa kaunis voittaa kauhun

Tilaajille

Olisipa tämä tarina fiktiota. Sellaisenakin Owen Matthewsin

Stalinin lapset olisi koskettava. Mutta nyt joutuu suremaan todellisten ihmisten kohtuuttomalta tuntuvaa kohtaloa.

Siitä huolimatta lukija on kiitollinen Newsweekin Moskovan-kirjeenvaihtajana työskentelevän Matthewsin valinnasta.

Sotareportterinakin työskennellyt mies päätyi kirjoittamaan sotaa väkevämmästä voimasta: rakkaudesta. Erityisesti vanhempiensa ja isovanhempiensa, mutta hieman myös omasta rakkaustarinastaan, joihin kaikkiin julma johtaja Josif Stalin painaa merkkinsä.

Matthewsin äidinisä

Boris Bibikov uskoi lujasti vallankumoukseen ja kommunismiin. Kollektiivitilan pölyisillä pelloilla hän tapasi Martan, ja pian suhde eteni avioliittoon. Ensimmäinen tytär sai nimekseen Lenina.

Pakkokollektivisoinnin aikaan 1930-luvun alussa Bibikov matkusti Ukrainassa ja näki Ukrainan ja Etelä-Venäjän nälänhädän. Perheelleen hän päätti vaieta näkemästään, vallankumouksen nurjasta puolesta.

"Oli paljon helpompaa elää kuvitelmansa mukaisesti ja uskoa edelleen puolueen äärimmäiseen viisauteen kuin puhua suunsa puhteeksi ja asettua alttiiksi tuholle", Matthews päättelee.

Lopulta Bibikov rohkenee olla eri mieltä, vaikkakin varovaisesti, Stalinin linjasta. Vuoden 1934 puoluekokouksessa hän kannatti Stalinia maltillisempaa Sergei Kirovia ja suunnitelmaa pakkokollektivisoinnin hidastamiseksi.

Avointa valtataistelua puoluekokouksessa ei tullut, mutta Stalin ei unohtanut uhmaajiaan.

Neljän vuoden kuluttua kokouksesta sen 1966 osanottajasta 1108 oli kuollut puhdistuksissa. Boris Bibikov teloitettiin 14. lokakuuta 1937.

Marta Bibikova lähetettiin Karlegerin vankileirille Kazakstaniin, tyttäret Lenina ja Ljudmila päätyivät orpokotiin.

Maailma syöksyy sotaan. Orpokodin lapset pelastautuvat sodan jaloista lopulta jokilautalla, jonka orpokodin johtaja takavarikoi kollektiivitilalta ja työntää ajelehtimaan Dneprin hitaaseen virtaan.

Tytöt selviävät sodasta hengissä. Kaikkiaan 11 vuoden eron jälkeen lapset tapaavat äitinsä, joka on vankileirillä menettänyt järkensä.

Samaan aikaan Britanniassa Mervyn Matthews innostuu venäjän kielestä, opiskelee sitä yliopistossa ja lukee lopulta Sodan ja rauhan venäjäksi. Hän pääsee vuonna 1957 nuorisofestivaalille Moskovaan, seuraavana vuonna töihin Britannian Moskovan-suurlähetystöön ja lopulta opiskelemaan Moskovaan yliopistoon.

Hän tapaa Ljudmilan eli Milan, ja nuoret rakastuvat. Vihkipäivä on jo varattu, mutta KGB estää onnen täyttymyksen. Turvallisuuspoliisi kostaa Mervynille, joka ei ole suostunut vakoojaksi. Ulkoministeriö julisti hänet persona non grataksi ja vaati poistumaan välittömästi Neuvostoliitosta.

Rakastavaiset päätyvät viiden vuoden eroon ja kirjeenvaihtoon, joka pitää yllä toivoa jälleennäkemisestä.

Lähinnä romanttisesta seikkailunhalusta Neuvostoliittoon alun perin päätynyt Mervyn osoittautuu varsin itsepäiseksi - ja saa lopulta Milan Britanniaan.

Voisiko ajatella, että kaiken tämän jälkeen Matthewsin perhe pysyttelisi visusti poissa Venäjältä ja eläisi tyytyväisenä toisaalla.

Tapahtui päinvastoin.

Poikansa Owen Matthewsin Moskovaan usuttaa juuri Mila-äiti, joka kehottaa hakemaan töihin The Moscow Times -lehteen Moskovaan. Kierreltyään vapaana toimittajana hajonneessa Jugoslaviassa ja Prahan kahviloissa, Owen päätyy 1990-luvun Moskovaan, joka "ottaa kiinni menetettyä aikaa".

Kirjassa on vauhdikkaita kuvauksia Moskovan hillittömästä ja riettaasta yöelämästä, jossa Owen Matthews viihtyy tiettyyn rajaan asti. Kokonaisuuden kannalta taitava valinta on ollut se, että kirjoittajan omat kokemukset jäävät selkeästi sivuosaan vanhempien tarinasta.

Uteliaisuus ja tiedonhalu ovat ihmiselle kuin happi, ilman niitä ei ole elämää. Ja koska yhtälö on myös kääntäen tosi, perustelemattomaan pakkoon perustuvat yhteiskunnat murtuvat. Neuvostoliitto eli hädin tuskin yhden ihmisen iän.

Kun Owen Matthews tutki Kiovassa arkistossa isoisänsä kohtaloa, Ukrainan turvallisuuspalvelun nuori upseeri Aleksandr Ponomarjov seurasi työtä vierestä.

Noin 30 sivua isoisän kansiosta oli yhä huolellisesti teipattu kiinni, siihen Matthewsilla ei olisi pääsyä. Sen verran selvisi, että salaista oli nimenomaan Nikita Hruštšovin aikana tehty rehabilitaatiotutkimus.

Sitten uteliaisuus voitti Matthewsia vahtivan Ponomarjovin, ja hän avasi teipit.

Kielletyillä sivuilla kerrottiin isoisä Bibikovin kuulusteluihin osallistuneista sisäasiain kansankomissariaatin NKVD:n miehistä, joita Ukrainan turvallisuuspalvelu yhä siis yritti suojella.

Bibikovin rehabilitaatiota valmistelleet tutkijat olivat tilanneet nähtäväkseen kuulustelijoiden kansiot. Miehiä itseään ei enää voinut kuulustella.

Heidät oli kaikki ammuttu vuoden 1938 mennessä tuomittuina neuvostovastaisesta tai vastavallankumouksellisesta toiminnasta.

Stalinin lapset

Kustantaja: Otava

Kirjailija: Matthews Owen

Ilmestymisvuosi: 2009

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää