Kirja-arvostelut

Olisi suurta uskoa avioliittojuoneen

Eugenides sukeltaa rohkeasti viktoriaanisen proosan vanaveteen.

Tilaajille

Jeffrey Eugenides: Naimapuuhia (The Marriage Plot). Suom. Arto Schroderus. Otava. 599 s. 32 e.

Olisi suurta uskoa avioliittojuoneen "Seuraava kirjani on tavallisempi", Jeffrey Eugenides lupasi (HS 17.2. 2007) ja pitää nyt lupauksensa myös Arto Schroderuksen notkean suomennoksen välityksellä.

Middlesexin historiallisen pitkittäisleikkauksen ja sukupuolisen kahtiajaon räjäyttämisen jälkeen Naimapuuhia saattaa vaikuttaa jopa vaisulta, arkisin reunaehdoin rajatulta täsmäiskulta muutaman nuoren paikanhakuun omassa elämässä.

Saahan siitä 600 sivua, kun tekniikka muistuttaa television laatusarjaa: päähenkilöitä on useampi, kukin vuorollaan keskiössä, kertojalla viehtymys niin mielenliikkeiden kuin ajan ilmiöidenkin loputtomiin yksityiskohtiin, kyky dramatisoida ne sekä palava filantrooppinen halu saada lukija ymmärtämään kaikkia, avartua.

Lisäksi tarvitaan tietysti huikeaa kertojankykyä. Eugenidesillä on.

Uutuus sukeltaa liki uhkarohkeasti viktoriaanisen proosan vanaveteen, siis sinne Jane Austenin ja Brontën sisarusten jäljille, ja tuumiskelee sen ajan romaanien vankkumattoman rakkauden mahdollisuutta meidän ajassamme.

Mikään neitikirja Naimapuuhia ei kuitenkaan ole. Osaahan mieskin rakastaa, toivottomasti.

Nimenomaan toivotontahan viktoriaaninen, itsensä uhraava rakkauskin taisi olla. Ainakin siinä tapauksessa, jos tavoitteli onnea. Vaan jos rakasti rakkautta, pyrintö saattoi kantaa koko elämän.

Sellaista mielenvirettä Naimapuuhia ei enää havaitse. Aika on pyyteellinen, olkoonkin että shakespearelaisen huvinäytelmän hengessä: "Larry rakasti Mitchelliä, joka rakasti Madelainea, joka rakasti Leonard Bankheadia." Ketään heistä ei tosin naurata yhtään.

He, parikymppiset, uskovat olevansa kynnyksellä, josta koko loppuelämä sinkoutuu peruuttamattomasti johonkin suuntaan. Siksi kaikki on kohtalokasta.

Kukin näkee itsensä paljolti ulkoapäin, kertomuksen henkilönä. Yhdelle oma elämä näyttäytyy tarinana henkisestä kilvoittelijasta, toiselle kirjallisuustieteilijän koottuina nihkeyksinä, kolmannelle lahjakkaan hullun sairauskertomuksena.

Mutta suurin kaikista on silti rakkaustarina. Tarkemmin sanoen sellainen, jossa on avioliittojuoni (kuten jo alkuteoksen nimi viittaa: Marriage Plot), ja suurissa viktoriaanisissa romaaneissa oli.

Vaan ovatko sellaiset kertomukset enää alkuunkaan uskottavia? Ja toteutuuko esikuvien mukainen tarina, vaikka me kuinka uskoisimme siihen?

Toisaalta: tiede ampuu jatkuvasti alas omia eksakteja totuuksiaan, mutta kertomusten iskostamat hupsut ajatusmallit pysyvät.

Nyt se on nähty. Jeffrey Eugenides ei tarvitse ihmeiden saati musertavan hädän mausteita vangitakseen lukijansa moneksi illaksi . Naimapuuhissa seksuaalisuus on tärkeä teema, mutta sen kuvaus kovin pidäteltyä, kuten 1800-luvun lopun tyylimukaelmaan toki kuuluukin. Eikä kukaan kuole.

Parisuhdesählinki, sukupolvierot ja pieni porvarillinen teerenpeli riittävät hyvin kannattelemaan mittavaa eeposta.

Luulin pitäväni tosissani vain romaaneista, joissa tärkeintä on se, mitä ei sanota: aavistaminen, äärelle pääseminen. Ja sitten tämä Eugenides paukuttaa esiin ihan kaiken. Hän nyt vain tekee sen kovin nautittavasti.

Naimapuuhia

Kustantaja: Otava

Kirjailija: Eugenides Jeffrey

Ilmestymisvuosi: 2012

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää