Kirja-arvostelut

Kun ruskea oli Suomen valtaväri 1970-luvulla se peitti seinät, kaakelit, kalusteet, vaatteet ja myös ihmisten mielet

kirjat Kun ruskea oli Suomen valtaväri 1970-luvulla se peitti seinät, kaakelit, kalusteet, vaatteet ja myös ihmisten mielet Ystävät joutuivat vappuna tietämättään testiryhmäksi. Vein tuliaislahjaksi Minna Sarantola- Weissin kirjan Reilusti ruskeaa ja jäin odottamaan kommentteja.

Tilaajille

kirjat Kun ruskea oli Suomen valtaväri 1970-luvulla se peitti seinät, kaakelit, kalusteet, vaatteet ja myös ihmisten mielet Ystävät joutuivat vappuna tietämättään testiryhmäksi. Vein tuliaislahjaksi Minna Sarantola- Weissin kirjan Reilusti ruskeaa ja jäin odottamaan kommentteja.

Ei tarvinnut pitkään odottaa. Kirja laukaisi kielenkannat nopeammin kuin kuohuviinipullo.

"Meillä oli tuota samaa ällöä väriä seinissä", oli ensimmäinen kommentti.

Väri oli tietysti 1970-luvun valtaväri, ruskea. Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss on löytänyt tuosta väristä vuosikymmenen syvimmän olemuksen.

Sitä oli kaikkialla: maaleissa, tapeteissa, kaakeleissa, kodinkoneissa, kalusteissa ja varsinkin vaatteissa.

Mutta ruskea ei ollut 1970-luvulla vain pintaväri, se oli hallitseva väri myös ihmisten mielissä. Oli se aika ankea vuosikymmen, ja silti siinä oli ihanaa jytkettä.

"1970-luku, sen tapahtumat ja mentaliteetti, olivat monella tavalla seurausta 1960-luvusta ja sen murroksesta. 1970-luvusta tuli vuosikymmen, jolloin murrosta sulateltiin ja ideoista sovellettiin toimivia yhteiskunnallisia rakenteita", Sarantola-Weiss arvioi.

Murroksen sulattelu oli monille raskasta. Kivuliainta se oli niille, joiden piti muuttaa työn perässä maalta kaupunkiin.

Vuonna 1970 maaseudulla asui vielä yhtä paljon väkeä kuin kaupungeissa.

Seuraavina vuosina 200000 suomalaista vaihtoi vuosittain asuinkuntaa. Huippuvuonna 1974 muuttajia oli peräti 276000.

Muuttaminen ei siihen aikaan ollut siirtymistä Vantaalta kivan asunnon perässä Espooseen tai Nurmijärvelle, vaan muuttokuorma kulki silloin satoja, jopa tuhansia kilometrejä etelän keskuksiin.

Muuttajat joutuivat - selvitäkseen hengissä - oppimaan nopeasti kaupunkilaisten tavoille.

Tupa vaihtui olohuoneeksi, puupenkki vaahtomuovisohvaksi, puseron lämmin sarka kylmäksi keinokuiduksi, läskisoosi rapeiksi sipseiksi, metsien ja järvien avaruus kerrostalopihan betoniksi.

Tutkijan kielellä tämä muutos ilmaistaan näin: "Arkielämässä siirtyminen kohti postmodernia voisi tarkoittaa sitä, että 1970-luvun lopussa oli olemassa enemmän elämäntapoja ja tyylejä kuin koskaan aikaisemmin." Jälkeenpäin tuntuu ihmeelliseltä, että metsäsuomalaiset, kokonainen kansa, selvisivät tuosta murroksesta edes jotenkin järjissään.

Jos mielen pohjalla kaihersi, kukkaron pohjalle jäi entistä enemmän. Se auttoi sopeutumista.

"Elintason nousu merkitsi suurelle enemmistölle elämisen laadun paranemista. Vuosikymmenen lopussa Suomi alkoi olla Euroopankin mittakaavassa suorastaan rikas maa", Sarantola-Weiss muistuttaa.

Myös säätykierto oli nopeaa. Sarantola-Weiss arvioi, että siirtyminen luokasta toiseen oli silloin helpompaa kuin aikaisemmin ja myös helpompaa kuin joskus myöhemmin.

Vaikka 1970-luku oli yhtä myllerrystä, tietyt vanhat perinteet jaksoivat vielä yhdistää kansaa. Yksi niistä oli urheilu.

"Varsinkin yleisurheilu oli tärkeä samaistumiskohde ja identiteettitekijä, jonka kautta suomalaisuutta määriteltiin. Kansallistunne huipentui Suomi-Ruotsi-maaotteluissa, jotka olivat vuosikymmenen seuratuimpia televisio-ohjelmia." Siihen aikaan olisi syntynyt kapina, jos Yleisradio olisi kieltäytynyt televisioimasta suorana Lasse Virenin , Antti Kalliomäen tai Hannu Siitosen maaottelusuorituksia Tukholman stadionilla.

Toisaalta musiikkimaku alkoi eriytyä. Vuonna 1976 iskelmän kultalevyjä lauloivat perinteisen linjan Erkki Junkkarinen, Eino Grön, Fredi, Jukka Raitanen, Katri-Helena, Pasi Kaunisto, mutta myös uuden polven tekijät Cisse Häkkinen, Hurriganes, Juice Leskinen, Virve Rosti ja Wigwam .

1970-luvun musiikkimurroksen voi kokea uudelleen, jos kuuntelee Radio Suomesta lauantaisin Entisten nuorten sävellahjaa. Mieliohjelmani muuten.

Ruskea on tullut uudestaan muotiin sisustuksessa ja lastenvaatteissa. 1970-luvun lapset haluavat pukea omat pienokaisensa samanlaisiin ruskeankeltaisiin raitapöksyihin, joita silloin jaettiin äitiyspakkauksissa.

Se on harmitonta retroa, joka tuo vain mukavia muistoja. Minna Sarantola-Weissin kirja ei palauta mieleen vain miellyttäviä asioita, vaan muistin kaivosta nousee kaikenlaista kuonaa.

"Nostalgia ei toki palauta menneisyyttä yksi yhteen. Useimmat eivät haluaisi takaisin koko 1970-lukua, vain ne auringonpaisteiset päivät kavereiden parissa pihalla tai mummolassa. Devalvaatioilla ja marxismi-leninismillä ei ole niin väliä." Kirjoittajaa pitää - huonoista muistoistakin huolimatta - kiittää yhteisen perinteen keruusta. Kirjan lukeminen on meille 1970-luvun nuorille hyvää terapiaa ja virkistystä.

Olemme tulossa siihen ikään, jolloin heikkenevä muisti tarvitsee kirjan tarjoamia voimakkaita ärsykkeitä.

Reilusti ruskeaa. 1970-luvun arkea., Reilusti ruskeaa. 1970-luvun arkea.

Kustantaja: WSOY, WSOY

Kirjailija: Sarantola-Weiss Minna, Sarantola-Weiss Minna

Ilmestymisvuosi: 2008

Laji: Tietokirjat, historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää