Kirja-arvostelut

Ostaisitko sinä kelluvan filosofin neuvoja?

Leena Krohn sukeltelee syvissä, mutta tutuissa vesissä

Tilaajille

L eena Krohnin

Valeikkunan päähenkilö kutsuu itseään kelluvaksi filosofiksi, vaikka opinnot ovat jääneetkin kesken. Hän on rakennuttanut asuntoonsa suuren kellunta-ammeen, jossa hän pitää vastaanottoaan. Lämmin suolavesi tuudittaa filosofin unensekaiseen horteeseen, jossa on hyvä pohtia niin pinnallisia kuin syvällisiä kysymyksiä.

Eletään aikaa jossain epämääräisessä tulevaisuudessa, jossa ihmiskunnan ongelma ei ole enää liikakansoitus vaan väestön kutistuminen, siittiöiden ja munasolujen hedelmättömyys.

Vaikka toisaalta maailma on hyvinkin tuttu: nuoret uppoutuvat virtuaalimaailmoihin, ihmisille myydään muutaman minuutin avaruusmatkoja ja yliopistossa käytännöllisen filosofian professori on lumoutunut markiisi de Sadesta.

Kuten Krohnilla aiemminkin, maailma ja henkilöhahmot ovat vain filosofisten allegorioiden ja dialogien välineitä. Kirjan teematkin lienevät tuttuja: toden ja fiktion rajapinta, sielun ja materian suhde, niin mikroskooppisen maailman kuin avaruuden mittasuhteiden pyörryttävyys.

Ja totta kai mukaan mahtuu se pakollinen moraaliltaan vinksahtanut taiteilija, jonka "taideteoksessa" murhataan sattumanvaraisesti valittuja uhreja. Ikään kuin nykytodellisuuden suurimmat uhat löytyisivät taidemaailmasta...

Viihdyttäviä Krohnin viljelemät paradoksit kuitenkin ovat, vaikka eivät enää aivan niin tuoreilta tunnukaan kuin Tainaronin aikoihin.

Myyntimies tulee kauppaamaan valtavaa kirjaa, jossa on kaikkiaan kolmekymmentäkaksi biljoonaa sivua: siihen on kuvattu kelluvan filosofin ja hänen ex-rouvansa kaikki geneettisesti mahdolliset lapset. Mukana on niin hänen todellinen lapsensa kuin kaikki ne "aavelapset", jotka eivät koskaan saaneet onnea ilmestyä maailmaan.

Filosofin tytär Aava on osa Ihmistarhaa, projektia, jossa sadan miljoonan lapsen jokainen sana ja teko, verenkuva, nauru ja uni mitataan ja tallennetaan verkkoon.

Ihmiskunnan hävitessä tämän informaation pohjalta rakennetaan uusi, synteettinen ihmislaji.

Illuusioihin erikoistunut taidemaalari Mimi Marton on vimmoissaan: hänen on löytänyt ateljeestaan väärennöksiä.

Kiusallista asiassa on se, että väärennökset ovat parempia kuin alkuteokset: maalattu tunnistettavalla Martonin tyylillä, mutta taitavammin. Kunnes taiteilijalle valkenee, että väärennökset on maalannut hän itse, unissaan, somnambulistina.

Kelluva filosofi on lopulta tragikoominen hahmo, jonka lihakset surkastuvat lämpimässä vedessä ja jonka asiakkaat harvoin ovat tyytyväisiä saamiinsa vastauksiin.

Unen ja valveen, mahdollisen ja fantastisen rajat alkavat kellunta-ammeen avaruudessa vähitellen hämärtyä, kunnes lopussa häipyvät kokonaan.

Krohnin kieli on tarkkaa ja kaunista, hänen ajatusleikkinsä sopivasti hämmentäviä, mutta silti jossain aivojen takakopassa vaanii tunne, että tyylilaji on kirjailijalla liiankin hyvin hallussa.

Valeikkuna

Kustantaja: Otava

Kirjailija: Leena Krohn

Ilmestymisvuosi: 2009

Laji: Kotimaiset romaanit, Kaunokirjat,

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää