Kirja-arvostelut

Mediavalta tunkee kansakunnan kaapin päälle Stand up -koomikot virkistävät uusinta Kuka kukin on -kirjaa

kirjat Mediavalta tunkee kansakunnan kaapin päälle Stand up -koomikot virkistävät uusinta Kuka kukin on -kirjaa Parin vuoden päästä sata vuotta täyttävä kansalaisten juorukalenteri Kuka kukin on sinnittelee sitkeästi ajassa. Vanha eliitti ei hevin luovu vallasta, vaikka uusin polvi hengittää jo niskaan.

Tilaajille

kirjat Mediavalta tunkee kansakunnan kaapin päälle Stand up -koomikot virkistävät uusinta Kuka kukin on -kirjaa Parin vuoden päästä sata vuotta täyttävä kansalaisten juorukalenteri Kuka kukin on sinnittelee sitkeästi ajassa. Vanha eliitti ei hevin luovu vallasta, vaikka uusin polvi hengittää jo niskaan.

Krisse haastaa Klingen.

Mediavallan noususta kielii televisiojulkkisten kelpuuttaminen kansalaiskirjaan poliitikkojen ja professorien joukkoon. Ensikertalaisina komeilevat stand up -koomikot Krisse Salminen , André Wickström, näyttelijä Mikko Leppilampi ja tv-psykiatri Ben Furman.

KrisseShow'n juontaja on kirjannut kiltisti kaikki meriittinsä shoppailuista Venloihin ja Telviksiin, kun taas teatteritaiteen maisteri Wickströmin rivit ovat kirjan lyhyimpiä.

Risto Rantalan päätoimittama Kuka kukin on 2007 sisältää elämäkertatiedot 3883:sta nykyhetken suomalaisesta. Uusia nimiä kirjassa on 370. Viittauksia aiempien vuosien laitoksiin on yli 3600.

Kuka kukin on ilmestyy nykyisin joka toinen vuosi.

Vuoden 2005 teoksessa naisvaikuttajia oli 846 ja nyt heitä on himpun verran enemmän eli 886.

Olisi hauska tietää, kuinka moni julkisuuden henkilö jättää vastaamatta juorukirjan kyselyyn. Jos henkilö kaksi kertaa selkeästi kieltää henkilötietonsa julkaisemisen, kolmatta lomaketta ei Rantalan mukaan enää lähetetä.

Uusimmasta juorukirjasta uupuu edelleen kulttuuriministeri Tanja Saarela (ent. Karpela ). Hänen nimensä löytyy kuitenkin julkkiskonkarin, professori ja elokuvaohjaaja Olli Saarelan puolisona.

Juorukalenterista on tänäkään vuonna turha etsiä formulamiljoonäri Mika Häkkistä tai Kimi Räikköstä, puhumattakaan tunnetusti hiljaisesta jalkapalloilijasta Jari Litmasesta.

Muita uupujia ovat kansainväliset kovatuloisemme, The Rasmus -yhtyeen Lauri Ylönen ja HIMin Ville Valo. Kotoisista mediatähdistä esimerkiksi Idols-sankareita Hanna Pakarista tai Antti Tuiskua ei näy julkkiskirjassa.

Kansakunnan kermaan on sen sijaan uusina tulokkaina kelpuutettu 12-vuotiaana laulajanuransa aloittanut Anne Mattila ja Suomen menestyneimmän nykykansanmusiikkiyhtyeen Värttinän keulahahmo Mari Kaasinen-Paaso.

Mattilalla on ilo edustaa muutaman muun harvinaisuuden kanssa 1980-luvulla syntyneitä vaikuttajia. Kirjan kuopus lienee uimarilupaus Hanna-Maria Seppälä, 22, ja vanhin teksiitilitaiteilija Eva Brummer, 105.

Muita 1980-luvulla syntyneitä aikalaiskirjan uusia untuvikkoja ovat kapellimestari Eva Ollikainen, mäkihyppääjä Matti Hautamäki ja alppihiihtäjä Tanja Poutiainen.

Establishmentiin on noussut yllättävän monta kirjailijaa. Otavan kustantamassa kirjassa uusina julkkiksina ovat otavalaiset Virpi Hämeen-Anttila, Heidi Köngäs, Eppu Nuotio ja Outi Pakkanen.

Hiihtoa ja elonkorjuuta harrastava Finlandia Junior -palkittu Timo Parvela on uusi tulokas, samoin kirjailija, toimittaja Juha Itkonen. Hiihto on verissä myös Itkosella, mutta harrastuksekseen hän ilmoittaa myös pojan kanssa leikkimisen (Jalo s. 2005).

Isänmaan ilmastosta kertoo jotain vaikkapa Finlandia-palkittu kirjailija, ensikertalainen Helena Sinervo, joka on ilmoittanut puolisokseen tutkijan, filosofian tohtori Anita Sepän. Seppä taas on sateenkaariperheen etävanhempi.

Aikalaiskirjan periaatteisiin kuuluu, että henkilöistä julkaistaan vain niitä tietoja, joita he itse haluavat kertoa. Kansalaisten juorukirjana kiintoisimmat rivit löytyvät harrastuksista.

Ensikertalaisista näytelmäkirjailija Anna Krogerus harrastaa hiljaisuuden viljelyä, jazzmuusikko, oikeustieteilijä Kalle Kalima karkkeja, toimittaja-juontaja Lauri Karhuvaara Elvis Presleytä, käsikirjoittaja-ohjaaja Juha Jokela metsässä haahuilua, elokuvaohjaaja Arto Halonen viikonlopputuulettelua, näyttelijä Eppu Salminen krav magaa (israelilaista lähitaistelua) ja euroviisuvoittajamme Tomi Putaansuu mökkeilyä.

Kestojulkkiksista Jari Tervo harrasti ennen visailuja, nyt mökkeilyä ja Stalinia. Aisaparinsa Tommy Tabermann harrasti edellisessä juoruopuksessa syyttä nauramista ja nukkuvan suutelua, nyt hän keskittyy vain vetten päällä kävelyyn ja terälehdillä tanssimiseen!

Emeritusprofessori Matti Klinge on kohdannut voittajansa juorupalstan pituudessa. Kirkonkylien bongaamista harrastava säveltäjä Kalevi Aho täyttää teoksillaan lähes aukeaman.

Eliitin erot kertonevat jotain puolisoiden suhteista. Pääministeri Matti Vanhanen on jättänyt uusimmasta juorukalenterista pois entisen puolisonsa Merjan (os. Lemmetti). Yhteiset lapset Annastiina ja Juhana ovat kirjassa.

Kuka kukin on. Henkilötietoja nykypolven suomalaisista 2007., Kuka kukin on. Henkilötietoja nykypolven suomalaisista 2007

Kustantaja: Otava, Otava

Ilmestymisvuosi: 2006

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, historia, politiikka, yhteiskunta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää