Kirja-arvostelut

Kreivi köyhäilee tyylikkäästi Uusrikkaat venäläiset laajentavat mauttomuuden rajoja Euroopassa

kirjat Kreivi köyhäilee tyylikkäästi Uusrikkaat venäläiset laajentavat mauttomuuden rajoja Euroopassa Köyhät eivät ole tajunneet, että elämä yltäkylläisyydessä on rasittavaa, pitkäveteistä ja auttamatta pois muodista, suorastaan säälittävää. Näin ilmoittaa saksalainen aatelismies, jonka suvulla on 500 vuoden kokemus sosiaalisesta alamäestä - kreivi Alexander von Schönburg (s.

Tilaajille

kirjat Kreivi köyhäilee tyylikkäästi Uusrikkaat venäläiset laajentavat mauttomuuden rajoja Euroopassa Köyhät eivät ole tajunneet, että elämä yltäkylläisyydessä on rasittavaa, pitkäveteistä ja auttamatta pois muodista, suorastaan säälittävää.

Näin ilmoittaa saksalainen aatelismies, jonka suvulla on 500 vuoden kokemus sosiaalisesta alamäestä - kreivi Alexander von Schönburg (s. 1969). Hän oli ison mediatalon hyvätuloinen journalisti, jonka palkka nousi automaattisesti 500 eurolla vuosittain. Kerrostalokreivistä tuli rikas.

Sitten talouden äkkijarrutus 2000-luvulla heitti väkeä yli laidan, ja kreivi putosi suhteelliseen köyhyyteen. Hänestä alkoi tuntua, ettei rikkaus ole enää muodissa, ja että hyvät ajat ovat lopullisesti ohi koko maailmassa.

Sitä voisi pitää induktiovirheenä, oman tilan yleistämisenä. Mutta hän viittaa öljynhinnan jatkuvaan nousuun enteenä lähteiden ehtymisestä ja ankarasta talouskriisistä, jonka rinnalla 1930-luvun lama jää mitättömäksi.

Halvan työvoiman kasvu kehitysmaissa kiihdyttää teollisuuspakoa Euroopasta, joukkoirtisanomiset yleistyvät. Helmikuussa EU ennusti köyhyyden uhkaavan 72 miljoonaa kansalaistaan.

Tyylikkään köyhäilyn taito on tekijänsä mielestä valmistautumista tulevaan.

Von Schönburg on kirjoittanut Vogue-lehteenkin kurkistuksia rikkaiden elämäntyyliin. Siitä on etua nyt, kun on aika väheksyä ja pilkata ylellisyyttä. Happamia, sanoi kettukin.

Rikkautta pidetään hänen köyhäilevässä Euroopassaan rahvaanomaisena, ja pahimpia ovat jalkapallotähtien vaimot. Moukkaliigan kärjessä potkii Wayne Rooney morsiamineen.

Päävastuun kantavat kuitenkin uusrikkaat venäläiset, jotka kansoittavat entisiä yläluokan kohtaamispaikkoja, työntäen "mauttomuuden rajat kaikkialla uusiin ulottuvuuksiin".

Venäjältä paenneet köyhät ruhtinaat olivat ennen värikkäitä boheemeja, joissa oli kaikkensa menettäneiden ylevyyttä. Nyt kreivi odottaa uutta boheemikulttuuria työttömistä kollegoistaan, joita on Berliinissäkin yli 10000, mutta he vain täyttävät huonotuulisina sosiaalikaavakkeitaan.

Hänen uuden missionsa mukaan jokainen rikastuu, jos jättää hyvästit haaveilleen ja iloitsee vähästäkin. Työn loppuessa uhkaa tyhjyys, siksi leikkivä elämäntyyli ja ystävällisyys ovat valttia.

Donald Trump näytti 90-luvulla, että rikkaaksi voi tulla rikastumisoppaita kirjoittamalla, ei niitä lukemalla. Kreivin oppaan suomentamatta jätetty alaotsikko kuuluukin: "Kuinka rikastut ilman rahaa". Se on myyty jo yhdeksälle kielelle, joten köyhäily taisi vaikeutua. Rikkaus-sanan sisällön vaihtaminen "henkiseksi" on halpa temppu, mutta Euroopan lifestylen kuvailuissa teksti vetää. Kreivillä on kokemusta, ironiaa ja sujuva kirjoitustaito.

Läheltä nähneenä von Schönburg vakuuttaa, että rikkaat eivät ole onnellisia Monacon loistoveneissään ja Bermudan bungaloweissa. Heitä vaivaa huoli, miten saisi elämää niihin.

Hän kyläileekin mieluummin ahtaissa asunnoissa, joissa istutaan sängyn laidalla, juodaan halpaa punaviiniä ja syödään sienipastaa lentokoneista varastetuilla haarukoilla. Samalla hän pääsi eroon ravintoloista, joissa mielistelevien tarjoilijoiden pistävä Kouros-tuoksu tarttui nenään, ja Versacen astiastot alkoivat kuvottaa.

Lomamatkatkin jäivät, koska ne "laskevat älykkyyttä". Lentämättömyys on nyt tyylikästä, mutta ei ympäristösyistä (niitä ei ole). Autoilusta tulee hyvinvointivaltion lopussa "typerää ylellisyyttä" kuten sen alussakin. Biopolttoaineista saati vetyautoista ei ajokortiton kreivi ole kuullut.

Muodin viimeistä sanaa ovat hänelle kotikutsut, joissa tuttavat myyvät käytettyjä vaatteita toisilleen, sillä uusien ostaminen on terapiamuotona liian kallista.

Kestävimmin voi ent. infokraatin mielestä parantaa elämänlaatuaan "vastustamalla median roskatietoa ja toitotusta".

Kreivi on siis köyhtyessään löytänyt aiheet, joista vaihtoehtoväki on puhunut jo kauan.

Tyylikkään köyhäilyn taito

Kustantaja: Atena

Kirjailija: Schönburg Alexander von

Ilmestymisvuosi: 2007

Laji: huumori,

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää