Kirja-arvostelut

Kunnianosoitus Armenian kansalle

Jaakko Heikkilä on kuvannut sekä Armeniassa että diasporassa muualla eläviä armenialaisia

Tilaajille

Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilän, 52, monivuotinen työ on saanut huipennuksensa. Kaunis suomen-, englannin- ja armeniankielinen kirja sekä muutamin kuvin harkitusti ripustettu näyttely kiteyttävät työn, joka alkoi 2004.

Alkusysäyksen hankkeelle antoi Helsingin Kirkko soikoon -festivaali teemana Armenia.

Työ on vienyt Heikkilää monille pitkille matkoille entisen neuvostotasavallan paikalla olevaan nyky-Armeniaan sekä eri puolille maailmaa, sinne missä armenialaisia asuu diasporassa, etäällä kansansa vanhasta kotimaasta.

Hän on kohdannut armenialaisia muun muassa Venetsiassa ja Los Angelesissa. Ihmisiä, joiden armenian kieli on muuttunut matkan varrella.

Heikkilä on kantanut mukanaan panoraamakameraa, jolla otettuihin kapeisiin, korkeisiin tai mataliin kuviin kiteytyy paljon ihmisistä ja heidän elämästään, paljon ajan hitautta.

Välillä kuvat tuovat mieleen vanhojen maalausten henkilö- ja interiöörikuvat, joiden harras, vähäisistä yksityiskohdistakin elävä tunnelma syntyy hienoviritteisestä valosta.

Ihmisiä, armenialaisia, on kaikista yhteiskuntaluokista. Kuvien aikamatkalla siirrytään perinteisistä maalaispirteistä maailman toiselle puolelle, vauraiden kulttuuri-ihmisten nykysaleihin ja puutarhoihin.

Toiset ovat voineet asua aina siinä kotimaassaan, jota Armeniaksi yhä kutsutaan. Toisten esi-isät ovat joutuneet aikoinaan lähtemään, esimerkiksi nykyisen Itä-Turkin alueella tehtyjen kansanmurhien takia.

Heikkilä on kuvannut samoja ihmisiä myös videokameralla ja antanut heidän kertoa omaa historiaansa.

Noita tarinoita, "Armenian vaiettuja tarinoita", Heikkilä on taltioinut myös valokuvakirjaansa, jonka teksteistä osa on hänen omia kommenttejaan ja muistiinpanojaan.

Osa teksteistä on sitaatteja: "Isoisäni oli vahva kuin vuori. Hän vaati jatkuvasti: ole armenialainen, et ole amerikkalainen." "Kun eurooppalaiset vaelsivat vielä metsissä, me olimme jo palatseissa." Eripituiset, puhujastaan välillä nimelläkin muistuttavat sitaatit ja Heikkilän oma kirjoitus limittyvät toisiinsa. Upeiden kuvien kanssa niistä syntyy moniääninen, lyyrinen kudos, josta lukija ja katsoja ei aina erota, kenen ääni nyt puhuu. Kirjoittaja, muistiinpanojen tekijä ja valokuvaaja on ollut monessa roolissa, mutta mennyt hyvin lähelle ihmisiä, miltei sulautunut heihin.

"Niin, olla sekoittunut, tulla yhteen, ei rajoja..." Armenialaista aikamatkaa jäsentävät sinne tänne kirjaa sijoitetut kapeat, korkeat kuvat Venetsian kanaalien sameasta, vihertävän harmaasta vedestä ja sen kuluttamista seinämistä. Veden virtaus on ikuista.

Tornionjokilaaksossa asuvalle Heikkilälle Armenia-teema luontuu erinomaisesti. Hän on lähes parinkymmenen vuoden aikana kuvannut monia vähemmistöjä, muun muassa Tornionjokilaakson molemmin puolin, Ruotsissa ja Suomessa asuvia maalaisihmisiä sekä Vienan meren rannoilla eläviä venäläisiä, pomoreja.

Parhaillaan hän työskentelee serbialaisen kielivähemmistön valakkien parissa.

Heikkilän teosta täydentää Armeniasta vuosi sitten kirjan tehneen munkki Serafimin kirjoitus Armenialaiset

- kansa jonka silmissä katsoo vuosituhansien kärsimys. Asiatekstinä se lomittuu hienosti muun kirjan lähes tajunnanvirtamaiseen kokonaisuuteen.

Serafim kertoo armenialaisista, muinaisesta kansasta, joka on ikiajoista saakka asunut nykyisen Itä-Turkin, Armenian, Azerbaidžanin ja Pohjois-Iranin alueilla. Armenian valtakunta on ollut joskus niin suuri, että sen alue on kattanut koko pohjoisen Lähi-idän.

Armenialainen kulttuuri on ikivanhaa, esimerkiksi kirjallisuuden historia ulottuu 1600 vuoden taakse. Armenialaiset ovat uskonnoltaan kristittyjä ja ovat saaneet kärsiä sen takia Lähi-idässä vuosisatoja.

Nykyisin armenialaiset ovat Lähi-idän ainoa kristillinen kansa, jolla on oma valtio.

Armenialaisten pitkään myyttiseen kärsimyshistoriaan kuuluvat Turkissa 1890-luvulla tehdyt joukkomurhat, joissa heitä surmattiin yli 300000. Ensimmäisen maailmansodan aikana nykyisen Turkin alueella katosi pari miljoonaa armenialaista, suurin osa heistä menehtyi.

Turkissa asuu edelleenkin armenialaisia, joiden on jo kauan sitten täytynyt kätkeä armenialaisviittaukset nimistään.

Heikkilän näyttely ja kirja ovat yhdessä vaikuttava kunnianosoitus tälle vanhalle, paljon kärsimään joutuneelle kansalle.

"Kansanmurha ei ole vähemmistön murha. Se on kansan murha."

Armenian vaietut tarinat

Kustantaja: Like

Kirjailija: Heikkilä Jaakko

Ilmestymisvuosi: 2008

Laji: Tietokirjat, Tietokirjat, Tietokirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää