Kirja-arvostelut

Kuolleiden kaupungissa kaikki ei olekaan toisin

Etsijä eksyy kaduille ja sisäavaruuksiin Jouko Sirolan romaanissa.

Tilaajille

Jouko Sirola: Etsijä ja hänen neljätoista elämäänsä. Teos. 237 s. 30 e.

Kuolleiden kaupungissa kaikki ei olekaan toisin Kustantaja kuvailee Jouko Sirolan

Etsijä ja hänen neljätoista elämäänsä -kirjaa ytimekkäästi romaaniksi. Käytännössä teos maistuu yhteiselle pohjalle rakentuvien mutta eri suuntiin kurkottavien kertomusten kokoelmalta. Sellaista kai tavataan nykyisin kutsua episodiromaaniksi.

Etsijäksi nimetty päähenkilö kuljettaa kuolleiden kaupunkiin sijoittuvaa tarinakimaraa. Hän menehtyy joka ilta väkivaltaisesti ja herää aamuisiin uuteen elämään vailla muistoja menneestä.

Raskain mielin etsijä istahtaa valkoisen toimistohuoneensa yksinäisyyteen odottamaan uusia asiakkaita. Se on velvollisuus, oli sitten kuollut tai ei. Pelkkä mätäneminen ei riitä.

Etsijän ympärillä avautuu mahdoton kaupunki, jossa linnut tai niiden nyljetyt raadot on ripustettu taivaisiin vaijereilla. Jossa sade ropisee syövyttävänä happona ja autiot kadut täyttyvät hukassa olevista ihmisparvista. Jossa etsijä voi upota oman mielensä suljettuihin kellareihin vain puristamalla luomensa tiukasti kiinni.

Tässä välitilassa etsijän tyhjään tauluun raapustavat merkkinsä niin elämässään eksyneet kuin kuolemassaan kadonneet. He tulevat hänen luokseen varjoina ja jättiläisinä, klovneina ja tappajina. Pyytävät etsijää suojelemaan heitä pahalta, pesemään pois heidän syntinsä tai pelastamaan viattomat lapsensa.

Vain harvoin etsijästä kasvaa toimija. Useimmiten riittää, että hän on kuulija, jolle asiakas voi purkaa ahdistuksensa.

Aihepiiri on monipuolinen. Osa jaksoista tarttuu olemisen perusongelmiin, toiset mieheyden ja naiseuden eroihin. On synnintunnon purkauksia ja draamaa kuoleman lopullisuudesta.

Osoittelevimmillaan kirja on käsitellessään yhteiskunnallisia epäkohtia. Kuten heitteille jätettyjä lapsia, joille ei riitä rakkautta, koska vanhemmat uhraavat kaiken huomionsa alkoholin tai rahan ja materian alttarille.

Sapiskaa saavat myös kasvottomat hallintopäälliköt ja talousjohtajat. He ovat irtautuneet niin kauas todellisuudesta, etteivät edes halua nähdä, millaista kärsimystä aiheuttavat tavallisille ihmisille.

Teos käynnistyy kiehtovasti. Sirola kuljettaa lukijan vaivattomasti keskelle unenomaista maailmaa, jossa mahdollinen ja mahdoton sulautuvat toisiinsa. Absurdi teksti leikkii vinkeillä mielikuvilla ja yllättävillä vertauksilla. Väliin ylletään karheansuolaiseen huumoriin saakka.

Tarinoinnin vetovoima alkaa kuitenkin vähitellen sakata. Sisältö muuttuu raskaaksi, kun mukaansatempaavat ihmeet vaihtuvat laveasanaisen saarnamiehen pulputuksiin. Tiukempaa itsehillintää käyttämällä kokonaisuudesta olisi saanut terävämmän.

Kauneusvirheineenkin Etsijä ja hänen neljätoista elämäänsä on Sirolalta mielenkiintoinen kokeilu, jonka siiville kannattaa heittäytyä.

Etsijä ja hänen näljätoista elämäänsä

Kustantaja: Teos

Kirjailija: Sirola Jouko

Ilmestymisvuosi: 2011

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit,

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää