Kirja-arvostelut

Pitkä matka sovinnaisuuksien tuolle puolen Dennis McNallyn elämäkerta esittelee Jack Kerouacin vaiheet ensimmäisen kerran suomeksi

kirjat Pitkä matka sovinnaisuuksien tuolle puolen Dennis McNallyn elämäkerta esittelee Jack Kerouacin vaiheet ensimmäisen kerran suomeksi Vasta nytkö? Ei voi pitää paikkaansa. Totta se kuitenkin on. San Franciscossa asuvan Dennis McNallyn kesäkuun lopulla ilmestynyt Kerouac - Elämäkerta on kautta aikain ensimmäinen katoliseen synnintuntoon kasvatetusta ehkä kaikkein tunnetuimmasta beat-kirjailijasta kirjoitettu täysimittainen elämäkerta, joka on myös suomennettu.

Tilaajille

kirjat Pitkä matka sovinnaisuuksien tuolle puolen Dennis McNallyn elämäkerta esittelee Jack Kerouacin vaiheet ensimmäisen kerran suomeksi Vasta nytkö? Ei voi pitää paikkaansa.

Totta se kuitenkin on. San Franciscossa asuvan Dennis McNallyn kesäkuun lopulla ilmestynyt Kerouac - Elämäkerta on kautta aikain ensimmäinen katoliseen synnintuntoon kasvatetusta ehkä kaikkein tunnetuimmasta beat-kirjailijasta kirjoitettu täysimittainen elämäkerta, joka on myös suomennettu.

Se on outoa, sillä moni sukupolvi on jo ehtinyt perehtyä vain 47-vuotiaana sisäiseen verenvuotoon kuolleen amerikkalaiskirjailijan värikkäisiin elämävaiheisiin.

Syynä on beat-liikkeen kuninkaaksi nimetyn kirjailijan hyvän ystävän Ann Chartersin kirjoittama, klassikoksi noussut elämäkerta Kerouac: A Biography, joka ilmestyi Yhdysvalloissa 1973. Sen julkaisi populaarikulttuuriin ja rock-julkaisuihin keskittynyt Straight Arrow Books. Yhtiö tunnetaan muun muassa siitä, että se aloitti Rolling Stone -lehden kustantamisen vuonna 1967.

Chartersin kirja on ensimmäinen ja ehkä kattavin elämäkerta Lowellissa Massachusettsissa syntyneestä Jack Kerouacista (1922-1969), jonka virallinen nimi oli Jean-Louis Lebris de Kerouac. Kirjailijan vanhemmat olivat kotoisin Quebecistä Kanadasta, minkä tähden hän oppi englannin kielen vasta kuusi vuotiaana.

On pienoinen yllätys, että suomalainen kustantaja on päätynyt Dennis McNallyn eikä Ann Chartersin elämäkertaan Jack Kerouacista. Grateful Dead -yhtyeen tiedottajana ja historiikin tekijänä tunnetun McNallyn teos Kerouac - Elämäkerta ilmestyi alun perin opinnäytteenä Amherstin yliopistossa.

Random House julkaisi McNallyn kirjan vuonna 1979. Suomennos on tehty vuonna 2002 tarkistetusta laitoksesta.

McNallyn teos on hyvä löytö. Se pitää hyvin kutinsa, kun sitä vertaa Ann Chartersin Kerouac-raamatuksi kanonisoituun elämäkertaan.

Uusia paljastuksia on toki turha odottaa, koska Charters tyhjensi jo pajatson. Charters tutustui Kerouaciin kesällä 1956, McNally taas ei tuntenut kirjailijaa henkilökohtaisesti.

Toinen yllätys liittyy McNallyn teoksen suomalaiseen kustantajaan. Suomennoksen on julkaissut Johnny Kniga eikä turkulainen Sammakko, joka on kuuden viime vuoden aikana julkaissut kuusi suomennosta Kerouacin laajasta tuotannosta.

Sammakon suomeksi julkaisema Dharmapummit vuonna 2001 katkaisi peräti 37 vuotta kestäneen kuivan kauden Jack Kerouacin suomentamisessa.

Markku Lahtelan suomentama Matkalla saatiin suomeksi 1964 - sen Kerouac kirjoitti Max Roachin levyjä kuunnelleen. Liian pitkään se oli ainoa suomennos beatliikkeen kirjurilta, jonka tuotannon runkona on kirjailijan ja hänen beat-ystäviensä elämää vuodesta 1922 aina kesään 1965 kuvaama 14-osainen romaanikokonaisuus The Duluoz Legend.

Takaisin alkuun. Mistä kaikki oikein alkoi? Miksi Jack Kerouac päätti lähteä pitkälle päivämatkalle yöhön ja hypätä sovinnaisuuksien tuolle puolen.

Siihen on kaksi vastausta - myös McNallyn kirjassa. Molempia yhdistää kuolema.

Ensimmäinen Jack Kerouaciin syvät jäljet jättäneistä tapahtumista oli hänen 9-vuotiaan isoveljensä Gerardin menehtyminen pitkälliseen reumaattiseen kuumeeseen 8. päivänä heinäkuuta 1926. Jack oli silloin 4-vuotias.

Ahdistusta ei lieventänyt se, että äiti Mémêre tokaisi uppiniskaiselle Jackille: "Sinun olisi pitänyt kuolla, ei Gerardin." Tämä aiheutti Jack Kerouacille elämänmittaiset itsesyytökset ja synnintunnon, jota hän yritti epätoivoisesti paeta. Kerouac yritti hakea koko elämänsä ajan oikeutusta olemassaololleen. Siksi hän halusi kirjailijanakin kirjoittaa koko elinikänsä vain siitä, mitä on omin silmin nähnyt.

Toinen mullistava ja traaginen tapahtuma osui kohdalle 18 vuotta myöhemmin.

Jalkapalllostipendillä Columbian yliopistoon päässyt Jack Kerouac tapasi New Yorkissa Lucien Carrin ja heti perään Allen Ginsbergin, William Burroughsin ja David Kammererin kesällä 1944, jolloin tulevan beat-liikkeen ydinporkka alkoi olla kasassa.

Neal Cassady tuli kuvioihin hieman myöhemmin.

Elokuussa 1944 homoseksuaali Kammerer yritti pakottaa Lucien Carrin aktiin ruohikolla Riverside Parkissa. Carr iski partiopuukon kahdesti Kammererin rintaan ja työnsi ruumiin Hudsonjokeen.

Hätääntynyt Carr etsi käsiinsä Burroughsin, joka neuvoi Carria ottamaan yhteyttä hyvään lakimieheen. Sen jälkeen Carr ryntäsi tapaamaan Kerouacia, jonka kanssa he palasivat rikospaikalle ja piilottivat Kammererin ruohikolle pudonneet silmälasit ja pudottivat puukon viemäriin.

Vasta seuraavana iltapäivänä Carr ilmoittautui vihdoin poliisille. Hänet tuomittiin taposta Elmiran kasvatuslaitokseen. Kerouac ja Burroughs joutuivat tutkintovankeuteen, josta heidät vapautettiin takuita vastaan. Ginsberg taas pantiin jäähylle yliopistosta.

Trauma pakotti Kerouacin kirjoituskoneen ääreen. Hän yritti ensin Burroughsin kanssa purkaa tapahtumien kulun käsikirjoituksessa, jonka työnimi oli And the Hippos Were Boiled in Their Tanks. Tapahtuma seuloontui kirjallisuudeksi vasta kirjailijan nuoruudenvuosia kuvaavassa romaanissa Vanity of Dulouz vuonna 1968.

Syöksy kirjallisuuden kentälle tapahtui varsinaisesti 9. päivänä syyskuuta 1948, jolloin Kerouac sai valmiiksi kahden vuoden urakkansa, käsikirjoituksen kuvitteelliseen elämäkertaan The Town and the City.

Siitä alkoi keskiluokkaisia arvoja halveksivan vastakulttuurin johtotähden nousu kirjallisuuden keskiöön.

The Town and the City julkaistiin maaliskuussa 1950. Pitkällisen pallottelun jälkeen julkaistu toinen romaani Matkalla ( On The Road, 1957) teki levottomasta kulkurista julkkiksen, jonka myös keskiluokka tunsi - julkisuudessa alettiin puhua San Franciscon beatlikkeestä.

Dennis McNally seuraa hitaasti mutta varmasti alkoholisoituvan Jack Kerouacin reissuja esimerkiksi Yhdysvalloissa, Meksikossa, Tangerissa ja Pariisissa tarkasti ja kuvaa hyvin beat-liikeen jäsenten väliset monimutkaiset suhteet.

McNally antaa suotta Kerouacille kunnian beat-sukupolven käsitteen keksimisestä. Kerouac on itsekin kertonut, että ensimmäisen kerran beat-sanaa käytti kamanheittäjä Herbert Huncke kadunkulmassa Times Squarella alkuvuodesta 1947.

John Clellon Holmes taas vei sanan ensimmäisenä kirjallisuuteen romaanissaan Go (1952), mikä löi särön Holmesin ja Kerouacin ystävyyteen. Romaanissa Kerouac esiintyy nimellä Gene Pasternak, Ginsberg nimellä David Stofsky ja Huncke nimellä Albert Ancke.

Kerouacin koko tuotanto kiertyi paljolti ystäväpiriin tekemisiin ja näkemyksiin maailmasta sekä taiteesta. Tähän piiriin kuuluivat esimerkiksi Ginsberg, Burroughs, Cassady ja Gary Snyder, jonka kanssa Kerouac perehtyi buddhismiin.

Lisäksi Jack Kerouacia kiinnosti erityisesti myös Huncken harhainen persoona: esikoisteoksessa The Town and the City (1950) Huncke on ytimekkäästi Junkey, romaanissa Matkalla (1957) hän esiintyy nimellä Elmo Hassel. Kirjoissa Book of Dreams (1960) ja Vanity of Dulouz (1968) nimi on lyhentynyt tuttavalliseen muotoon Huck.

Dennis McNally sitoo elämäkerrassa Kerouacin vaiheet tiviisti aikansa yhteiskunnalliseen ja kulttuurihistorialliseen kehykseen. Keroauc ei olisi itse koskenut edes tikulla tällaiseen kehyksen. Hänen suhteensa yhteiskuntaan oli torjuva.

Hyvin populaarimusiikin tuntevan Dennis McNallyn elämäkerran parasta antia on se perehtyneisyys, jolla hän kuvaa ja analysoi Kerouacin viehtymystä jazziin - tämän hidasta siirtymistä valkoisesta swingistä mustaan bebopiin.

Kirjan huonointa antia on kuvitus, jota ei ole. Kannessa on yksityiskohta runoilija Allen Ginsbergin syyskuussa 1953 ottamasta valokuvasta Jack Kerouacista 206 east 7th Street Lower East Sidella. Kuva on teoksessa Allen Ginsberg: Photographs (Twelvetrees Press, 1990), joka on yksi kaikkein komeimmista ja paljastavimmista beat-sukupolvesta tehdyistä kuvateoksista.

Kerouacin ja Ginsbergin jännittävä yhdysside on siinä, että lehdistö nosti julkisuutta väistelelevän Kerouacin beat-liikkeen johtohahmoksi, mutta Ginsberg oli itse asiassa beatkirjallisuuden kätilö, organisaattori ja markkinamies.

Kerouac - Elämäkerta (Desolate Angel - Kerouac, The Beat Generation, and America). , Kerouac - Elämäkerta

Kustantaja: Johnny Kniga, Johnny Kniga

Kirjailija: McNally Dennis, McNally Dennis

Ilmestymisvuosi: 2007

Laji: elämäkerrat, Tietokirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää