Kirja-arvostelut

Mistä rikoksista kertoo aavikon hiekka? Sven Lindqvistin matka rasismin historiaan jatkuu Australiassa

kirjat Mistä rikoksista kertoo aavikon hiekka? Sven Lindqvistin matka rasismin historiaan jatkuu Australiassa S ven Lindqvist on tuotannossaan yhdistänyt ainutlaatuisella tavalla matkakertomusta, päiväkirjaa, historiallista esseetä, kirjallisuudentutkimusta, poliittista pamflettia ja runoutta.

Tilaajille

kirjat Mistä rikoksista kertoo aavikon hiekka?

Sven Lindqvistin matka rasismin historiaan jatkuu Australiassa S ven Lindqvist on tuotannossaan yhdistänyt ainutlaatuisella tavalla matkakertomusta, päiväkirjaa, historiallista esseetä, kirjallisuudentutkimusta, poliittista pamflettia ja runoutta. Hänen uusin teoksensa, Terra nullius, on vahva jatko Saharaan sijoittuville teoksille Aavikkosukeltajat ja Tappakaa ne saatanat.

Saharan sijasta nyt matkataan Australian aavikolla, mutta teema on sama: länsimaisen rasismin synkkä historia.

Matka paikassa on myös matka ajassa. Pienet nuhjuiset syrjäkylät kantavat mukanaan menneisyyttä, kilometrien myötä matkataan aikaan, jolloin alkuasukkaan henki ei ollut paljonkaan arvoinen.

Kun länsimaiset valloittajat saapuivat Australiaan, he yrittivät uskotella itselleen ja maailmalle, että maa ei kuulunut kenellekään, että se oli "terra nullius".

Aboriginaalit ajettiin pois pyhiltä alueiltaan, heitä raiskattiin ja tapettiin ilman pelkoa rangaistuksista. Puoliveriset lapset riistettiin äideiltään ja vietiin kasvatuslaitoksiin, jossa heistä yritettiin kitkeä kaikki yhteydet omaan kulttuuriinsa. Ja näin tehtiin kansalle, jolle suhteet maahan ja sukulaisiin olivat koko kulttuurin perustus.

Mutta aboriginaalit eivät kuolleet sukupuuttoon. 1900-luvun alussa he tunkeutuivat maailman tietoisuuteen antropologien kuvausten kautta. Niiden pohjalta laativat korkealentoisia teorioitaan yhteiskunnasta myös Engels, Frazer, Malinowski, Durkheim, Freud, Kropotkin ja Lévi-Strauss - ilman että kukaan heistä olisi tavannut ainuttakaan aboriginaalia.

1970-luvulta lähtien aboriginaalit taas ovat tunkeutuneet länsimaiden taidemaailmaan. Kokonaiset kylät elävät nykyään taiteesta, ja teoksista on maksettu parhaimmillaan satoja tuhansia dollareita - ilmiö, jota pinttyneimmänkin punaniskan on vähitellen ollut pakko arvostaa.

Lindqvistin mukaan kyse ei ole ollut siitä, että länsimaat olisivat löytäneet aboriginaalit - molemmissa tapauksissa kyse on ollut heimojen menestyksekkäästä julkisuuskampanjasta. Aiemmin passiivisina uhreina pidetyt alkuperäiskansat nousevat toimijoiksi, selviytyjiksi.

Ajan myötä on esiin noussut myös kysymys siitä, voisiko tai pitäisikö menneiden sukupolvien tekemiä rikoksia pyytää anteeksi tai korvata. Vaikka nyt elävät eivät olisikaan itse syyllistyneet veritekoihin, hyötyvät he edelleen taloudellisesti niistä maista ja luonnonrikkauksista, joita aikanaan on väkivalloin riistetty.

Siksi menneisyyden rikoksia ei voi vain lakaista arkistojen perukoille. Ne täytyy tunnustaa ja hyvittää, edes uhrien lapsille ja lastenlapsille.

Ja kuten Lindqvist muistuttaa, kyse ei ole vain Australian tai muiden kaukomaiden ongelmasta: myös omat saamelaisemme ovat joutuneet taistelemaan maistaan, myös heidän perheitään on hajotettu ja kulttuuria yritetty väkisin kitkeä pois. Myös me joudumme selvittämään välimme historian perintöön.

Pohjatyö kirjalle on jälleen kerran ollut perusteellinen. Lindqvist yhdistää historian dokumentteja ja kirjallisuuden klassikoita ja kertoo paitsi tapahtumien, myös mielen historiasta. Kesti aikansa, ennen kuin romaanikirjailijat näkivät aboriginaaleissa muutakin kuin väistämättä sukupuuttoon kuolevia villejä, jotka piti raivata pois edistyksen tieltä.

Kovin syvälle aboriginaalien kulttuuriin ei Lindqvist mene, ei teeskentele sen asiantuntijaa. Näkökulma on avoimen valkoinen. Kuvatessaan aboriginaalien vahvaa sukuyhteyttä hän toteaa lakonisesti, ettei ole itse jaksanut koskaan kiinnostua omista sukulaisistaan.

Kuten Sahara-kirjoissaan, Lindqvist tuo tekstiinsä runoutta ja syvyyttä esimerkiksi maisemien ja unien kautta. Ajattelulla on tilaa liikkua, myös päivätodellisuuden takana.

Tuloksena on avara ja viisas kirja, jossa tieto ja subjektiivinen elämys yhdistyvät niin eettisesti kuin esteettisesti kestävällä tavalla. Aivan yhtä vallankumouksellinen se ei ole kuin hänen pommitusten historiasta kertova, loistelias Nyt sinä kuolit, mutta joka tapauksessa hieno jatko hänen tuotannolleen.

Lindqvist on eittämättä yksi nykyhetken tärkeimmistä kirjailijoista, niin Pohjoismaissa kuin kansainvälisesti.

Terra nullius. Matkalla ei-kenenkään- maassa. , Matkalla ei-kenenkään-maassa

Kustantaja: Pequod

Kirjailija: Lindqvist Sven, Lindqvist Sven

Ilmestymisvuosi: 2006

Laji: Käännösromaanit, Kaunokirjat, historia, Matkakirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Terveydenhuoltoa ei uudisteta pelkoja lietsomalla – Heikki Hiilamo paljasti asenteensa puhuessaan yksityisistä yrityksistä härskeinä välistävetäjinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää