Kirja-arvostelut

Hurriganesin ja HIM:in tarinat eivät kohtaa mutta ne kuvaavat rockkulttuuria ennen ja nyt

kirjat H:lla alkavat Suomirockin instituutiot Hurriganesin ja HIM:in tarinat eivät kohtaa mutta ne kuvaavat rockkulttuuria ennen ja nyt Niin ne ajat muuttuvat. Hurriganesin historiikki pääsee kattavasti kirjan kansiin vasta nyt, yli kolmekymmentä vuotta alkusysäyksen jälkeen.

Tilaajille

kirjat H:lla alkavat Suomirockin instituutiot Hurriganesin ja HIM:in tarinat eivät kohtaa mutta ne kuvaavat rockkulttuuria ennen ja nyt Niin ne ajat muuttuvat. Hurriganesin historiikki pääsee kattavasti kirjan kansiin vasta nyt, yli kolmekymmentä vuotta alkusysäyksen jälkeen. HIM:in historiikki ilmestyy puolestaan jo nyt, vaikka yhtyeen ensimmäisestä keikasta ei ole edes seitsemää vuotta.

Tämä selittää osaltaan rockkirjojen valtavaa julkaisutahtia viime vuosina. Rock on Suomessakin kasvanut siihen ikään, että se kelpaa kovien kansien väliin. Nyt kerrataan samanaikaisesti takavuosien sankarien ja päivän kuumien nimien tekoja.

Kirjoitustyöhön lähdetään usein kevein perustein, mutta nyt käsillä olevat kaksi H:lla alkavaa Suomirockin instituutiota ovat totisesti kirjansa ansainneet. Ne ovat molemmat edelläkävijöitä, muurinmurtajia ja suunnannäyttäjiä.

Siksi onkin ilahduttavaa, että molemmat kirjat on myös työstetty huolella tekstiä, kuvitusta ja ulkoasua myöten.

HIM - Synnin viemää on kirjoittajansa J.K. Juntusen näköinen. Rockkirjoittajana ja kävelevänä friikkisirkuksena tunnettu Juntunen luopui lennokkaimmista gonzoiluistaan jo vuosikymmeniä sitten, mutta kieroutunut pohjavire on yhä tallella hänen tekstissään.

Juntusen ansioksi on laskettava se, että hän on saanut yhtyeen jäsenet puhumaan avoimemmin kuin koskaan aikaisemmin. Kirja ei jätä montaa kiveä kääntämättä. Ja tuskin kukaan muu kuin Juntunen olisi saanut puristettua historiikkiin yhtä paljon eritehuumoria. Aihe on selvästi rakas molemmille osapuolille.

Muusikko Honey Aaltosen Hurriganes on sikäli vaikeammassa raossa, että kirjan keskushahmoista Cisse Häkkinen ja Albert Järvinen ovat jo kuolleet, ja tapahtumat alkavat olla kaukaisia. Aaltonen rakentaakin tarinan fanin innostuneisuudella ja antaumuksella. Yksityiskohtaisuus käy välillä uuvuttamaan, mutta kirjan onneksi todistajalausuntoja on kerätty laajalti.

Hurriganesin ja HIM:in avulla on herkullista peilata koko populaarimusiikin kentän muutosta 1960-luvulta tähän päivään.

Kun Hurriganesin roudarit joutuivat virtaa saadakseen lyömään rautanauloja tanssilavojen sulakerasioihin, HIM:in ongelmia on 500 kilon laitteiston mahduttaminen lentokoneeseen. Olosuhteet ovat muuttuneet huikeasti vuosien varrella, mutta niin ovat myös asenteet.

Hurriganes joutui toimimaan aikana, jolloin rockkulttuuri oli Suomessa vasta lapsenkengissään. Samalla se joutui kovan kritiikin kohteeksi ennenkuulumattoman suosionsa vuoksi - yhtye tuomittiin kaupalliseksi ja musiikillisesti vähäpätöiseksi. Yhtyeen todellinen merkitys jäi usein tämän jalkoihin.

HIM puolestaan on rakas suomalaisille, Synnin viemää toteaa jo esipuheessaan. Sitä pidetään kansallisen itsetunnon nostattajana siinä missä Nokiaa tai lätkäjoukkuetta.

Tavallaan Hurriganes käynnisti muutoksen. Kuten Honey Aaltonen kirjassaan muistuttaa, Hurriganes oli ensimmäisiä bändejä, jotka eivät tyytyneet totuttuun. Yhtyeen johtaja Remu Aaltonen teki enemmän suomalaisten rockmuusikoiden hyväksi kuin mikään ammattiliitto, muistelee Jussi Raittinen.

Usein on sanottu, että Hurriganes oli Suomen ensimmäinen todellinen rock'n'roll-bändi. Se oli sitä monella muullakin tapaa kuin musiikillisesti. Hurriganes tähtäsi myös esiintymisissä ja laitteistossa kansainväliselle tasolle, vaikka se kirjan haastattelemien roudarien mukaan vaatikin usein mielikuvituksellisia kotoisia sovituksia. Remu piti huolen, että myös keikkapaikat ja palkkiot olivat kohdallaan. Lisäksi yhtyettä voi pitää sponsoroinnin edelläkävijänä, mistä se sai aatteellisella 1970-luvulla myös kuulla.

Hurriganes oli ensimmäinen suomalainen rockyhtye, joka teki merkittävää jälkeä maamme ulkopuolella saavuttamalla tukevan jalansijan Ruotsissa.

Siihen yhtyeen eväät myös loppuivat. Kirja paljastaa, että Englantiin päästyään kielitaidoton Remu menetti tavanomaisen itsevarmuutensa. Kun keikat eivät olleet välittömiä menestyksiä kuten Pohjolassa, yhtye otti ensimmäisen lennon ja palasi Suomeen.

Ja se siitä. Hurriganesilla ei 1970-luvun jo lähestyessä loppua ollut enää kärsivällisyyttä aloittaa alusta. Tuttu tarina niin monen ulkomaille haikailevan suomalaisyhtyeen kohdalla.

Sitä menestystä jäätiin odottamaan Suomessa pitkäksi aikaa. Niin pitkäksi, että kansainvälisestä läpilyönnistä puhuminen alkoi kääntyä koomisen puolelle.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin pelastajaksi nostettiin HIM. Se on ensimmäinen suomalainen rockyhtye, joka on noussut listakärkeen Keski-Euroopan markkinaalueilla ja myynyt samalla seitsennumeroisia määriä levyjä.

Monella tapaa yhtyeen kansainvälinen ura on vasta alussa. Mutta toisin kuin Hurriganes, HIM on työskennellyt kärsivällisemmin. Se on merkinnyt esiintymisiä kuudelle hengelle Englannissa, vaikka kanaalin toisella puolella konsertit ovat jättimäisissä areenoissa.

Synnin viemää antaa ymmärtää, että yhtyeen toimintamalli on ottamassa uuden käänteen.

Laulusolisti Ville Valo manaa suurhitti Join Me In Deathiä, koska se pilasi yhtyeen "normaalin kehityksen". Suuret myyntiluvut toivat korppikotkat paikalle ja yhtäkkiä jokaisella tuntui olevan mielipiteensä HIM:in seuraavasta albumista. Yhtye ei totisesti muistele kaiholla kolmannen levynsä äänityksiä ja sitä seurannutta kiertuetta. Kun tunnelmat kiristyivät äärimmilleen, Valo oli jo hajottamassa joukkuettaan.

Nyt arvoja on aseteltu uuteen järjestykseen. Musiikki ja valta omista tekemisistä ovat ottamassa selkävoiton kaupallisesta menestyksestä. Se tarkoittaa ehkä luopumista kaikkein korkeimmista listasijoista, mutta toisessa vaakakupissa on kestävä ja osallisille itselleen mielekäs ura.

Hurriganesin ja HIM:in tarinat eivät leikkaa missään kohtaa - ellei sellaiseksi laske HIM-tuottaja Hiili Hiilesmaan varhaisia Hurriganes-keikkamuistoja. Sen sijaan yhtäläisyyksiä löytyy muualtakin kuin kansallisuudesta: molemmat yhtyeet ovat vahvojen johtajiensa työhevosia.

Remu Aaltonen teki asenteellaan ja näkemyksellään Hurriganesista itsensä näköisen, muokkasi bändikaveriensa soittotyyliä ja vaihtoi kitaristia aina kuin kenkä alkoi jostain kohtaa puristaa. Ratkaisujen osuvuudesta voi tehdä päätelmiä kirjan sivuilta, mutta ainakin linjansa Remu piti sinnikkäästi alusta loppuun.

Ville Valon rooli yhtyeensä johdossa on hyvin samankaltainen, vaikka tähän saakka hän on esiintynyt julkisuudessa ensisijaisesti visuaalisena keulakuvana.

Synnin viemää paljastaa, että hän on paljon muutakin: yhtyeen visionääri, biisintekijä, sovittaja, multi-instrumentalisti ja tarpeen tullen ankarakin piiskuri. Muutama yhtyeen entisistä jäsenistä myöntää jopa pelänneensä treenikämpälle Juho K. Juntunen ja Ville Valo esiintyvät Helsingin kirjamessujen Aleksis Kivi -lavalla tänään perjantaina klo 17.30. Honey Aaltonen esiintyy Johnny Knigan osastolla lauantaina klo 11 ja sunnuntaina klo 14 - silloin mukana on myös Remu Aaltonen.

Hurriganes., HIM - Synnin viemää., Hurriganes, HIM - Synnin viemää

Kustantaja: Johnny Kniga, WSOY, Johnny Kniga, WSOY

Kirjailija: Aaltonen Honey, Juntunen J.K., Aaltonen Honey, Juntunen J.K.

Ilmestymisvuosi: 2002

Laji: Kaunokirjat, Tietokirjat, elämäkerrat, musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää