Kirja-arvostelut

Jalkapallon historia pistoraiteella Saksan politiikka murskasi Itävallan juutalaisen seuran

kirjat Jalkapallon historia pistoraiteella Saksan politiikka murskasi Itävallan juutalaisen seuran Väinämöisen hiekkapohjainen urheilukenttä Helsingin Töölössä 1960-luvun alussa: nuoret pojat seuraavat arki-iltana jalkapallojuniorien ottelua, kuten siihen aikaan oli tapana.

Tilaajille

kirjat Jalkapallon historia pistoraiteella Saksan politiikka murskasi Itävallan juutalaisen seuran Väinämöisen hiekkapohjainen urheilukenttä Helsingin Töölössä 1960-luvun alussa: nuoret pojat seuraavat arki-iltana jalkapallojuniorien ottelua, kuten siihen aikaan oli tapana. Vastakkain ovat juutalaisten Makkabi-seura ja joku toinen helsinkiläinen joukkue.

Lopputuloksella ei ole enää väliä. Se oli helsinkiläisten poikien tapaa tutustua juutalaiseen kulttuuriin.

Juutalaisuus on jättänyt syvät jäljet Itävaltaan, jonka 1900-luvun historian pääpiirteet ovat useimpien tiedossa.

Habsburgien keisarikunnan romahtaminen ensimmäisen maailmansodan päätteeksi, Itävalta-Unkarin kaksoismonarkian hajoaminen ja Itävallan kutistuminen 50 miljoonan asukkaan suurvaltiosta pelkäksi Itävallaksi oli päätös pitkälle ja vaikutusvaltaiselle kaudelle Euroopan historiassa.

Toisen maailmansodan alla Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitler liitti Itävallan Saksaan, mikä sinetöi Itävallan kohtalon toisen maailmansodan melskeissä. Sodan jälkeen voittajavallat miehittivät Itävallan, joka vapautui vasta 1950-luvun puolivälissä.

Ruotsalainen, jalkapalloon erikoistunut toimittaja Gunnar Persson on kirjoittanut kirjan Hakoah. Tähdet paossa, joka kertoo aikaansa hyvin kuvaavan tarinan juutalaisten urheiluseurasta vuosisadan vaihteesta toiseen maailmansotaan ja tarinan päättymiseen.

Persson sanoo haluavansa työskennellä eri tavalla kuin perinteinen historiantutkimus: "Historiaa kannattaa mieluummin tutkia ennakkoluulottomasti sieltä täältä. Silloin tulee esiin myös pistoraiteita, tapahtumia, jotka on tavalla tai toisella katkaistu äkillisesti, niin etteivät ne johdakaan nykyaikaan asti." Hakoahin tarina on yksi luku jalkapallon suuressa historian kaaressa. Persson luonnehtii Hakoahia oman aikansa Manchester Unitediksi tai Real Madridiksi.

Mutta Hakoahin merkitys ei rajoittunut vain jalkapalloon. Jo seuran perustajat pitivät Hakoahia myös politiikan välineenä ja seurasta tuli maailmanlaajuisen sionismin edistäjä. Moni pelaajista päätyikin aikanaan asumaan Israeliin. Moni muu lähti Yhdysvaltoihin.

Juutalaisuus koitui myös seuran kohtaloksi, sillä Itävallan Saksaan liittämisen seurauksena Hakoahin saavutukset pyyhkäistiin luetteloista.

Hakoah oli ensimmäinen juutalainen seura, joka voitti Itävallan mestaruuden. Sekin ratkesi erikoisesti, kun joukkueen maalivahti oli loukannut kätensä ja joutui kenttäpelaajaksi, sillä vaihtomiehiä ei sallittu. Kentälle käsi siteessä siirtynyt Alexander Fabian teki 3-2-voittomaalin ottelussa Wiener Sportklubia vastaan.

Hakoah tuli kuuluisaksi myös siitä, että se ensimmäisenä itävaltalaisena seurana kaatoi yhden englannin suurseuroista, West Hamin.

Kolmas seikka, joka teki Hakoahista merkittävän seuran, olivat pelimatkat naapurimaihin ja Yhdysvaltoihin. Siellä juutalaispelaajat pääsivät pelaamaan kymmenien tuhansien katsojien edessä muun muassa Floridassa ja New Yorkissa. Kiertueet, joilla kotimaisen menestyksen kustannuksella rahoitettiin seuran toimintaa, suuntautuivat myös Etelä-Amerikkaan ja jopa Kuubaan.

Yhdysvaltoihin tehdyt matkat olivat tärkeitä myös siksi, että juutalaisvainojen yltyessä 1930-luvulla kansainvälisen kosketuksen saaneet pelaajat saattoivat järjestellä muuttoa turvallisiin maihin.

Vaikka Hakoahin merkittävimmät saavutukset olivat jalkapallossa, seura oli merkittävä tekijä myös esimerkiksi uinnissa ja yleisurheilussa.

Perssonin kirja on mielenkiintoinen matka aikaan, jolloin suurseurat olivat muutaman ihmisen luomuksia; ihmisten, jotka uskoivat urheilun mahdollisuuksiin myös aatteensa ajamisessa. Miljoonaimperiumien ja niiden jättirikkaiden omistajien maailma oli vielä kaukana edessä.

Hakoahin tarina on monella tavalla koskettava kuvaus menneiden vuosikymmenten elämäntyylistä wieniläiskahviloineen ja ainaisine rahapulineen.

Lukemista haittaa kuitenkin tarinan liikkuminen edestakaisin ajassa. Se johtuu Perssonin tavasta kertoa asiat ihmisten ja myös sukujen kautta.

Persson kuvaa elävästi itävaltalaisten innostumisen Hitlerin tulosta maahan 13. maaliskuuta.

Anschluss oli Hakoahin ja muiden juutalaisten urheiluseurojen loppu.

Sport-Tagblatt, joka oli erottanut lehden palveluksessa olleet juutalaiset, kirjoitti maaliskuun puolivälissä aikaansa kuvaavalla tavalla: "Saksalaisilla urheilijoilla on oikeus vaatia, että ainoastaan heidän saksalaiset maanmiehensä kirjoittavat kansallissosialistisesta urheilusta ja puolustavat sen etua." Kirjan loppupuolella Persson esittelee pelaajien ja joukkueen johtajien ja heidän sukulaistensa kohtaloita natsien kuolemanleireillä. Yllättävän moni kuitenkin pääsi livahtamaan ulkomaille ennen ansan lau-keamista.

Lopulta 41 Hakoahin urheilijaa menetti henkensä keskitysleireillä.

Hakoahin voima päättyi Anschlussiin eikä seuraa enää sodan jälkeen saatu herätettyä kunnolla henkiin.

Hakoah. Tähdet paossa (Stjärnorna på flykt). , Hakoah. Tähdet paossa (Stjärnorna på flykt)

Kustantaja: Like, Like

Kirjailija: Persson Gunnar, Persson Gunnar

Ilmestymisvuosi: 2006

Laji: Käännösromaanit, Tietokirjat, historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää