Kirja-arvostelut

Karmeudesta kasvaa komiikkaa

Nathan Englander ja Gary Shteyngart edustavat amerikanjuutalaisen kirjallisuuden uutta aaltoa

Tilaajille

Long Islandilla syntyneen Nathan Englanderin pitkään odotettu esikoisromaani Erikoistapausten ministeriö on pirteä osoitus siitä, miltä amerikanjuutalaisen kirjallisuuden toistaiseksi uusin aalto nykyään näyttää.

Romaani kuvaa juutalaisyhteisön ristipaineita kolkoksi muuttuvassa Buenos Airesissa vuonna 1976, jolloin Argentiinassa alkoi seitsemän vuotta kestänyt sotilasdiktatuurin masinoima likainen sota. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvioineet, että sotilasjuntan tekemissä hirmutöissä ja murhissa kuoli tai katosi ainakin 30000 ihmistä.

Romaanin kafkamainen taistelu byrokratiaa ja mielivaltaa vastaan alkaa, kun sotilasjuntta kaappaa Kaddish Poznanin pojan Paton, jonka kohtaloa isä ja äiti ryhtyvät epätoivoisesti selvittämään.

Tragikomiikkaa lisää se, että isä ja äiti ovat velan vastineeksi leikkauttaneet nenänsä, minkä tähden viranomaiset eivät usko heitä poikansa vanhemmiksi.

Uutta on se, että Nathan Englander (s. 1970) tarkastelee juutalaisuutta Yhdysvaltojen rajojen ulkopuolella.

Sama pätee myös toiseen uuden polven amerikanjuutalaiseen kirjailijaan Gary Shteyngartiin (s. 1972), jonka hirtehinen romaani Absurdistan ilmestyi jo vuosi sitten suomeksi.

Molemmat kirjailijat ikään kuin globalisoivat juutalaisuuden ja sijoittavat oman kokemuksensa vieraalle maaperälle - toisin kuin 1950-luvulla syntyneen amerikanjuutalaisen kirjallisuuden renessanssikauden suuret kirjailijat, jotka kuvasivat tragikoomisesti juutalaisten kitkaisaa sulautumista amerikkalaiseen yhteiskuntaan tai juutalaisten tuntemaa tuskaa omaa uskoaan kohtaan.

Tässä mielessä Englander ja Shteyngart tarkastelevat juutalaisuutta eri näkökulmasta kuin Bellow, Roth tai Malamud.

He liikkuvat myös erilaisella maaperällä kuin sellaiset renessanssikauden jälkeen itsensä läpilyöneet maallistuneet amerikanjuutalaiset kirjailijat kuten Paul Auster tai Michael Chabon, koska nimenomaan juutalaisuus määrittelee heidän kuvaamassaan maailmassa henkilöhahmojen tekemisiä ja motiiveja.

Austerilla tai Chabonilla juutalaisuus on vain yksi ominaisuus muiden ominaisuuksien joukossa.

Erikoistapausten ministeriössä Pozananin perhe edustaa juutalaisluopioita, koska hämäräperäinen Kaddish talttaa maksua vastaan hautakivistä pois juutalaiseen kaanoniin kuulumattomat nimet.

Absurdistanissa taas pahasti ylipainoinen päähenkilö Miša Vainberg joutuu entisen Neuvostoliiton nielaisemaksi ja päätyy Absurdistaniaan - Kaspianmeren Norjaan, jossa kapitalismin musta kirja on korvannut Marxin

Pääoman. Hänen murhattu isänsä on ollut 1238. rikkain ihminen Venäjällä.

Molemmat romaanit ovat pohjimmiltaan kollektiivisia tarinoita.

Tapahtumat eivät etene sellaisena neuroottisena, yltiöindividualistisena puheryöppyä, jonka monet liittävät amerikanjuutalaiseen kirjallisuuteen. Sekä Englander että Shteyngart kuvaavat historiallista siirtymävaihetta ja ihmisen osaa tässä prosessissa.

Erikoistapausten miniteriö ja Absurdistan linkkiytyvätkin lähtökohdiltaan ehkä hivenen yllättäen Isaac Bashevis Singerin varhaistuotantoon, jossa rajattu shtetl (juutalainen asuinalue) on maailma pienoiskoossa. Englander ja Shteyngart tuovat tämän shtetlin groteskiin, postmoderniin aikaan.

Tässä katsannossa jokainen totalitaristinen järjestelmä kuolemanpartioineen vertautuu holokaustiin riippumatta siitä, kohdistuuko puhdistus juutalaisiin vai joihinkin muihin etnisiin tai poliittisiin ryhmiin. Juuri tästä kumpuaa uusi globaali ote.

Vaikka Englander ja Shteyngart ovat vakavalla asialla, se ei estä heitä heittämästä absurdia komiikkaa peliin.

Nathan Englanderin

Erikoistapausten ministeriössä komiikka syntyy pienemmin elkein kuin Gary Shteyngartin poskettomasti liioittelevassa Absurdistanissa. Sotilasjuntan yhteiskunnan luokkakuvasta retusoiman pojan etsintä saa siinä myös vahvasti traagisia sävyjä.

Englander tiivistää ihmisen aseman historian ja nykyhetken puristuksissa toimivaan paradoksiin: "Kumpi on paremmassa asemassa...se joka on vailla tulevaisuutta vai se joka on vailla menneisyyttä?"

Erikoistapausten ministeriö, Absurdistan

Kustantaja: Like

Kirjailija: Nathan Englander, Gary Shteyngart

Ilmestymisvuosi: 2008

Laji: Käännösromaanit, Käännösromaanit,

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää