Kirja-arvostelut    |   Arvio

Piratismi alkoi 1930-luvun laululakanasta

Laittomat jakelijat haastoivat musiikkiteollisuuden jo kauan ennen levyjen kulta-aikaa

Tilaajille
Barry Kernfeld: Pop Song Piracy – Disobedient Music Distribution Since 1929. University of Chicago Press. 273 s.

Olisiko musiikkiteollisuus ottanut vihdoin opiksi virheistään ja onnistunut sopeutumaan uuteen toimintaympäristöön?

Alkuvuoden talousuutisista voisi näin ainakin olettaa.

Musiikin nettikuuntelu ja latausmyynti ovat kääntäneet äänitteiden kokonaiskaupan varovaisen lupaavaan kasvuun sekä Euroopassa että viimeisten tietojen mukaan myös muualla maailmassa.

Esimerkiksi Suomessa digitaalisten musiikkipalvelujen myynti kasvoi viime vuonna kohtuullisella kolmanneksella – sekä niiden ansiosta kokonaismyynti 1,2 prosentilla.

Suurin ansio kuuluu tietysti suosiotaan kasvattaneelle maksuttomalle tai maksulliselle striimaukselle, suoratoistolle. Sen osuus oli Suomen äänitemarkkinoista viime vuonna jo melkein viidennes, noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Turha silti kuvitella, että tässä toimintaympäristöön sopeutumisessa olisi jotain aivan ainutkertaista.

Päinvastoin, vähän turhan pitkäksi venynyt taistelu piratismia vastaan on vain yksi historian vaihe,

joka näyttää toistavan itseään kuin naarmuuntunut, jumiin jäänyt vinyylilevy.

Sama kieltämisen, myöntymisen ja sopeutumisen kaava on ollut käypä melkein siitä päivästä, josta jonkinlaista vähittäiskauppaa laulujen erilaisilla tallenteilla on tehty.

Näin kärjistää amerikkalainen musiikkitieteilijä Barry Kernfeld kirjassaan Pop Song Piracy, jossa hän perehdyttää tottelemattoman musiikkijakelun historiaan viimeisen kahdeksankymmenen vuoden ajalta.

Piraattien pidätykset eivät ennenkään menneet aina aivan nappiin.

Amerikkalaisia arkistoja penkonut Kernfeld kirjaa ensimmäiseksi lain kouraisemaksi levittäjäksi kahdeksankymppisen Sarah Yagodan, jonka poliisi pidätti verekseltään huhtikuussa 1930 New Yorkin kuuluisalla Times Squarella.

Hänen myymänsä tuote oli ison sanomalehtisivun kokoinen kaksipuolinen song sheet. Siihen oli painettu ilman lupaa noin sadan radio-ohjelmista ja elokuvista tutun laulun sanat.

Rouva Yagoda ei saanut lopulta syytettä. Hän oli vain heikoin lenkki pitkässä ketjussa, jossa ammattimaiset rosvot käärivät miljoonavoitot.

Yksinkertainen laululakana ei ollut laiton jäljennös laillisesta tuotteesta. Se oli huomattavasti kätevämpi ja halvempi keksintö, joka hyödynsi kuluttajien kasvanutta kiinnostusta ja musiikkikustantajien lyhytnäköisyyttä.

Miksi?

Koska kustantajat suostuivat myymään laulujen sanoja vain pianonuottien mukana noin kolmenkymmenen sentin kappalehintaan. Koko song sheet maksoi vain viisi tai kymmenen senttiä.

Kernfeldin mukaan tilanne karkasi käsistä kokonaan 1930-luvun loppupuoliskolla, jolloin lakanoiden tehtailijat alkoivat koota sanoituksista laululehtiä – eikä markkinoille saatu taaskaan laillista vastinetta.

Tarinan opetus?

Lyhytnäköiset ja muutosvastaiset oikeuksien haltijat pääsivät voitolle vasta ryhdyttyään yhteistyöhön lehtien tekijöiden kanssa. Tai alettuaan kustantaa lehtiä itse, kuten hieman myöhemmin ammattilaisille tarkoitettuja nuottikirjoja – aivan vastaavan pitkän ja uuvuttavan prosessin päätteeksi.

Kernfield ei väitä kahden esimerkin nojalla, että kieltämisen, myöntymisen ja sopeutumisen mallia voisi soveltaa jäännöksettä kaikkiin musiikkiteollisuuden teknologisiin käännekohtiin.

Tottelemattomalla jakelulla on ollut silti aina sivuvaikutuksensa. C-kasettien ja cd-levyjen laiton teollinen monistaminen perustui tilanteen hyväksikäyttöön, mutta niihin sisältyi toisinaan myös musiikillista lisäarvoa.

Viimeisimmän vaiheen historiankirjoitus on tietysti kesken, mutta turha kai kuvitella, että historia loppuisi suoratoistoon.

Joku kehittelee oletettavasti jossain jo uutta laitonta tuotetta tai mallia, joka haastaa jälleen kerran sen, johon oikeudenhaltijat ja julkaisijat joutuivat juuri taipumaan.

Pop Song Piracy

Kustantaja: The University of Chicago Press

Kirjailija: Barry Kernfeld

Ilmestymisvuosi: 2011

Laji: Tietokirjat, Harrasteet

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää