Kirja-arvostelut    |   Arvio

Menneisyys kostaa

Juha Numminen on 1980-luvulta kuulunut kotimaisen dekkarikirjallisuuden luottonimiin. Monissa hänen romaaneissaan on aavistus avainromaania, eli kirjan henkilöille voi halutessaan löytää esikuvan suomalaisesta todellisuudesta. Tätä kautta Numminen on usein kritisoinut suomalaista yhteiskuntaa ja etenkin ikävien julkisuusilmiöiden rantautumista tänne.

Tilaajille
Juha Numminen: Vaikenemisen hinta. 298 s. Crime Time. 26 e.

Juha Numminenon 1980-luvulta kuulunut kotimaisen dekkarikirjallisuuden luottonimiin. Monissa hänen romaaneissaan on aavistus avainromaania, eli kirjan henkilöille voi halutessaan löytää esikuvan suomalaisesta todellisuudesta.

Tätä kautta Numminen on usein kritisoinut suomalaista yhteiskuntaa ja etenkin ikävien julkisuusilmiöiden rantautumista tänne. Siitä on kyse myös Nummisen uutuudessa Vaikenemisen hinta.

Itseriittoinen, röyhkeä ja julkisuudesta elävä kirjailija Karri Suonio on kirjoittanut romaanin, jossa hän suhteellisen suoraan tekee inhottavia – eikä välttämättä tosia – paljastuksia muutamien tuttujensa elämästä.

Sattumoisin yksi näistä tutuista on miesten kouluaikoina, 20 vuotta aikaisemmin, todistanut Suonion syyllistyneen tappoon. Hän ei kuitenkaan ole paljastanut asiaa, ja niinpä syytteen taposta on saanut kolmas koulutoveri, joka on viettänyt kolme vuotta vankilassa.

Nyt kolme Suonion tölväisemää miestä liittyy yhteen ja aloittaa kostoksi painostuskampanjan. He alkavat lähettää Suoniolle hänen tappamansa koulutoverin allekirjoittamia kirjeitä, joissa Suoniota kiristetään tunnustamaan tekonsa poliisille.

Mutta sitten kosto menee liian pitkälle, ja murharuletti käynnistyy.

Tapahtumien laidoilla häärii Nummisen vakiohahmo, Iltalehden toimittaja Make Sarkala. Hänen ja syyttömänä tuomitun ravintoloitsijan Matti Jorosen kautta Numminen tarkastelee henkilöitä ja käänteitä.

Vaikenemisen hinta on sujuvasti etenevä, julkisuudesta eläviä ihmisiä ja tiedotusvälineitä miedosti kritisoiva dekkari. Sellaisena kirja on taattua Nummista. Se ei kuitenkaan ole hänen parhaitaan.

Juoni ei tällä kertaa ole kummoinen, eivätkä kaikki käänteet oikein uskottavia. Välillä tuntuu jopa siltä, että viemällä juonta yhä ylenpalttisemmaksi lukuisine murhineen ja tuhotöineen Numminen parodioi sekä omaa tuotantoaan että dekkarikirjallisuutta ylipäätään.

Silti keskinkertainenkin Numminen on aina varsin luettava. Omatuntonsa ja työnsä välissä nuoralla tanssiva satakiloinen Sarkala on mainio hahmo.

Vaikenemisen hinta

Kustantaja: Crime Time

Kirjailija: Juha Numminen

Ilmestymisvuosi: 2013

Laji: Kotimaiset romaanit, Kaunokirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää