Kirja-arvostelut    |   Arvio

Fasismin piti elvyttää Euroopan väsähtänyt kulttuuri

Tarmo Kunnaksen kirja tuo esiin esiin fasismia tukeneita ajattelijoita. Ja selittää, miksi he tekivät niin.

Tilaajille
Tarmo Kunnas: Fasismin lumous. Eurooppalainen älymystö Mussolinin ja Hitlerin politiikan tukijana.
Atena. 685 s.

Fasismi on sana, jota nykyään kuulee paljon. On terveysfasismia, ravintofasismia ja liikennefasismia.

Kun termiä käytetään holtittomasti kuvaamaan mitä vain pyrkimystä päsmäröidä tai ohjeistaa, on hyvä lukea kunnon paketti siitä, millaista fasistinen ajattelu oikeasti tarkoittaa.

Emeritusprofessori Tarmo Kunnas tarjoaa sellaisen teoksessaan Fasismin lumous. Hän selittää juurta jaksain fasismia myötäilleiden intellektuellien näkemyksiä yli 600-sivuisessa järkäleessään. Kyseessä taitaa olla elämäntyö.

Puhe on tietysti maailmansotien välisestä ajasta. Kiusalliseksi aiheen tekee se, että mukana on monia hyvin teräviä sanankäyttäjiä kirjailijoita, kuten ranskalainen Louis-Ferninand Céline ja Yhdysvalloista Mussolinin pauloihin päätynyt runoilija Ezra Pound.

Fasismi oli tietenkin Italiassa syntynyt poliittinen joukkoliike. Ideologialtaan se oli monissa asioissa joustava, yhteiskunnallisesti joskus jopa edistyksellinen, vaikka nykyään sitä on vaikea uskoa. Autoritäärisyys ja militarismi peittivät alleen vetoavat pyrkimykset.

Saksan kansallissosialismi toi fasistiseen malliin vielä karkean rasismin, jota ei Italiassa tunnettu. Johtajakultti oli sekin aivan absurdi.

"Johtaja on luova, hänessä tiivistyy vastuu, vaara ja ratkaisu", kirjoitti saksalainen runoilija Gottfried Benn, joka ei ole Suomessa kovin tunnettu, kuten eivät ole suurin osa teoksen muistakaan kirjailijoista.

On siis melkoinen kulttuuriteko marssittaa heidät esiin niin terävine kuin rujoine sanoineen.

Fasismin lumoa intellektuellien parissa on kuitenkin vaikea ymmärtää, ellei tajua, mitä vastaan se reagoi – tai mitä vastaan sitä myötäilleet ajattelijat kokivat sen reagoivan. Useimmat kaipasivat koko kulttuurin uudistamista.

Fasismi oli dynaaminen liike. Se lupasi kulttuurille uutta elinvoimaa, sen avulla saattoi ravistaa luutuneita rakenteita ja käsitteitä. Se oli tapa vastustaa porvarillisia arvoja ja muita perinteitä.

Esimerkiksi nuori romanialainen E. M. Cioran, joka myöhemmin tuli tunnetuksi pessimististään, kirjoitti: "Pidän tuhat kertaa parempana dramaattista olemassaoloa, jota kohtalo ravistelee ja jota kaikkein palavimmat liekit kiduttavat, kuin abstraktin ihmisen ajattelua."

Vastaavia esimerkkejä Kunnas kaivaa esiin Italiasta, Saksasta, Ranskasta ja Pohjoismaista.

Ajattelijoiden kavalkadi on melkoinen, ja sen äärellä alkaa jo pyörryttää. Kunnas on valinnut temaattisen jäsennyksen, joten samat nimet astuvat esiin aina uudestaan.

Kunnas toteaa, että fasismi oli kuin tavaratalo, josta kukin sai poimia itselleen sopivia aineksia. Mutta hän tekee kyllä selväksi, mikä suurinta osaa ajattelijoita yhdistää: demokratian kritiikki sekä edistyksen ja valistuksen vastustus. Jotain uutta tarvittiin järkeisuskon ja ahneen kapitalismin tilalle.

Kirjan mukaan kaikille fasisteille myytti eurooppalaista kulttuuria tai sivilisaatiota uhkaavasta vaarasta oli keskeinen.

Fasistinen ideologia kulttimenoineen tuntuu korvikeuskonnolta, kuten Kunnaskin huomauttaa. Tästä voisi joku toinen tutkija jatkaa: uskonnollinen vaistoko ajaa älykkäätkin ihmiset voiman ja vallan palvojiksi?

Fasismin lumouksen pääteema näyttää olevan, että ihmisessä on tarve irtautua ahtaan järjen kehikosta ja sukeltaa jonnekin irrationaaliseen.

Ja kyllä sinne Kunnaksen kirjassa sukelletaankin. Alun lupaus seurata fasismin tragediaa "ikään kuin sitä rakastaneiden omien teatterikiikareiden läpi" toteutuu yllin kyllin.

Kunnas kirjoittaa paljon filosofi Martin Heideggerista, jonka suhde kansallissosialismiin on kirvoittanut jo ison kasan kirjoja ja kiivastakin väittelyä. Kunnaksen mukaan Heideggerin länsimaihin kohdistama moite "olemisen unohtamisesta" ulottui jo 1930-luvun lopulla myös kansallissosialismiin.

"Totaaliseen liikekannallapanoon" yllyttänyt Ernst Jünger taas oli enemmän fasisti kuin kansallissosialisti.

Sellaisiakin erotteluja Kunnas joutuu tekemään. Fasismi oli ja on kaikesta huolimatta monitahoinen ilmiö.

Kirjassa on selvä sanoma: ei saa viisastella, ei saa tuomita jälkiviisaasti. Mutta kritisoida saa, paikoin ankarastikin.

Kunnioitettavan ansiokas, uuvuttavan laaja teos jättää muutaman kriittisen kysymyksenkin. Yksi esimerkki:

On selvää, että fasistit ja kansallissosialistit käyttivät Friedrich Nietzschen filosofiaa väärin. Mussolini oli kuitenkin Nietzschen innokas lukija, ja samoin olivat lähes kaikki fasistishenkiset intellektuellit. Yli-ihmisopin kehittäjä Nietzsche ei ollut kansallismielinen eikä antisemiitti.

Aivan kunnon vastausta ei saada siihen, miksi Nietzsche tarjosi fasisteille niin paljon polttoainetta. Mutta se taitaa olla jo toisen kirjan aihe.

Fasismin lumous

Kustantaja: Atena

Kirjailija: Tarmo Kunnas

Ilmestymisvuosi: 2013

Laji: Tietokirjat, historia

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Fasismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää