Kirja-arvostelut    |   Arvio

Erotiikkaa maailmanlopun edellä

Jarkko Tontin romaani on pikkuilkeä satiiri keski-ikäisen miehen paineista

Tilaajille
Jarkko Tontti: Lento. Otava. 252 s.

Professori Tiitus Toiviainen on 57-vuotias asteroiditorjunnan tutkimuksen kansainvälinen kärkinimi, mutta muuten melko tavallinen mies. Hän pitää meetvurstista, James Bond -elokuvista ja naisista.

Viimeksi mainituista kuitenkin aivan liikaa, ja tästä viettielämän ympärille kyhätystä egosta puristaa Jarkko Tontti (s. 1971) hyvin kirjoitettu aikalaissatiiri kirpeimmät mehut.

Lento kehittelee mainion allegorian Maata kohti uhkaavasti kiitävästä 433 Eros -nimisestä asteroidista ja Tiituksen vilkkaasta halusta. Professori hälytetään Tokioon suunnittelemaan törmäyksen – ja siis apokalypsin – estämistä. Mutta hänen lentonsa juuttuu Moskovaan ja tapahtumat saavat yhä uusia käänteitä.

Kun pitkulaisen maapähkinän muotoinen Eros lähestyy kaaokseen ajautuvaa Maata, tutustuu Tiitus intiimisti joukkoon naisia. Hän ei jätä yhtään tilaisuutta käyttämättä, sillä "kukaan mies ei ole kuollessaan katunut sitä, että on rakastellut usean naisen kanssa", päinvastaisia tapauksia kyllä tunnetaan.

Laajan naisgallerian salarakkaat ovat enimmäkseen 15–20 vuotta nuorempia ja "useimmat naisista olivat olleet hänen alaisiaan tai hänen suosiostaan muuten riippuvaisia". Parhaillaan professorilla on meneillään tällainen "molempia palveleva suhde" jatko-opiskelija Anniinaan, joka vaatii Tiitusta eroamaan vaimostaan Aurorasta.

Sitä tarinan sankari ei ole halukas tekemään, sillä suhde puolisoon pitää koossa hänen identiteettiään: "Tiitus rakasti Auroraa enemmän kuin ketään toista ihmistä maailmassa". Sitä paitsi heillä on yhteinen lapsikin, 11-vuotias Vesa.

Lähiympäristö pitäisi vain käsittää, että "isosta miehestä riittää suurellekin naisjoukolle".

Tontin naurun kohde ei ole mikään machoäijä, vaikka "seanconnerymainen" vilkkusilmä onkin. Päinvastoin, romaanin juonen mutkissa Tiitus osoittautuu kiltiksi ja pehmeäksi mieheksi. Hän vakuuttaa universaalia naisrakkauttaan: "hän rakasti monia naisia, kaikkia eri tavalla."

Professorin analyysi on tyhjentävä: "Rakkaus oli yksi aivoissa vaikuttava aine. Sen määrä oli suhteen alkaessa huipussaan ja hiipui vuosien kuluessa. Sille ei voinut mitään. Piste."

Kiintymystä vastakkaiseen sukupuoleen säätelee kumminkin miesten maailman reunaehdot. Tiitus on hyvä veli -verkollaan napannut virkansa itseään nuoremman ja ansioituneemman naisen nenän edestä.

Sankarin koko maapalloa uhkaava eros taustoitetaan etäisellä äiti-suhteella (liian vähän hellyyttä) ja jopa SS-joukoissa palvelleella isoisällä.

Vahvempi diagnoosi on kuihtumisen kauhu eli klassinen ikäkriisi. Tiitus on ikäisekseen erinomaisessa kunnossa, lääkärikin on sen vahvistanut.

Professorin itseymmärryksessä tieteelliset ansiot ja henkinen kyky yhdistyvät potenssiin ja fyysiseen suoritukseen. Hän riemuitsee kun maailmanlopun päivänä kykenee uuteen rekordiin: Airbusin vessassa hän viimeistelee elämänsä ensimmäisen "kolmen naisen päivän".

Naiset pääsevät pikkuilkeässä, Eroksen mahtia tutkivassa satiirissa vähemmällä, vaikka etsivätkin kotiovesta päästyään panoseuraa siinä missä miehetkin.

Lentokenttien kansainvälinen tunnelma siivittää rohkeuteen ja drinkki kädessä on tyylikästä taivastella, "mitä hallitus aikoi tehdä maailmanlopun suhteen".

Lento

Kustantaja: Otava

Kirjailija: Jarkko Tontti

Ilmestymisvuosi: 2013

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää