Kirja-arvostelut    |   Arvio

Vappuaatto Berliinissä on hilpeä keitos sosiaalirealismia ja karnevaalia

Kun aiheena on elämä Berliinissä, ei ihme, että romaani rönsyilee ja paisuu. Saksalainen Annett Gröschner (s. 1964) esitti kerran yleisölle kysymyksen: mitä teitte vappuaattona? Vastaukset olivat romaanin Vappuaatto ponnin. Tapahtuma-ajaksi rajautuu vuorokausi, vuosi on 2002.

Tilaajille
Arvio: kirjat
Annett Gröschner: Vappuaatto (Walpurgistag). Suom. Jukka-Pekka Pajunen. WSOY. 500 s.

Kun aiheena on elämä Berliinissä, ei ihme, että romaani rönsyilee ja paisuu.

Saksalainen Annett Gröschner (s. 1964) esitti kerran yleisölle kysymyksen: mitä teitte vappuaattona? Vastaukset olivat romaanin Vappuaatto ponnin. Tapahtuma-ajaksi rajautuu vuorokausi, vuosi on 2002.

Suurin osa romaanista vaikuttaa kuitenkin vapaasti keksityltä. Päähenkilöitä on viitisentoista, ja he ovat kotoisin lähinnä Berliinin itäpuolelta.

Katuja vaeltaa entinen Stasin vakooja, nykyisin koditon rastapää. Bunkkerissa asuu nainen, joka kuljettaa isäänsä pakastearkussa. Sitten on kolmen turkkilaisen tytön jengi ja koulukiusattu poika, jonka äiti on alkoholisti.

Ja kolme vanhaa naista, jotta päästään muistelemaan menneitä.

Julma menneisyys on läsnä myös yksinhuoltajan artikkelissa, joka kertoo natsien leirille viemästä kirjailijasta. Juttupalkkio 150 euroa. Sitä ennen nainen tekee teatteriperformanssin nukkumalla tavallisen perheen luona. Perhe luulee naisen tarvitsevan oikeasti yösijaa.

Gröschnerin keitoksesta ei puutu tilannekomiikkaa. Kaasulaitoksen mies menee katkaisemaan palvelua psykologilta, mutta joutuu osaksi terapiaistuntoa.

Yritetään hankkia satunnaisia suhteita, mutta ruuhkat ja ryöstöt estävät aikeet.

Alexanderplatzilta kaikki alkaa, kunnianosoitukseksi Alfred Döblinin 1920-luvun Berliini-romaanille. Sen jälkeen seurataan, miten entiset itäsaksalaiset ovat miten kuten keplotelleet itsensä 2000-luvulle.

Gröschner valitsee henkilöikseen tarkoituksella alemman kerroksen väkeä. Melkoisen hilpeän keitoksen hän saa silti kasaan, ja lopuksi mennään jo karnevaalin puolella, kun vietetään samaan aikaan pakanallisia noitajuhlia, Valpurin yötä, ja berliiniläistä vapunaattoa mellakoineen.

Itse romaanikin muuttuu itsetietoiseksi karnevaaliksi, mikä ei olisi ihan tarpeen, sillä Grösschner on jo välttänyt sosiaalirealismin omilla tarinankertojan kyvyillään. Käänteitä riittää, ja Jukka-Pekka Pajusen suomennos on mainio.

Kieppuva Vappuaatto-romaani siirtyy kaupunginosasta toiseen ja poimii mukaan kaikenlaista joutavaakin.

Romaanin mittaan Gröschner kuitenkin osoittaa kekseliäisyytensä, varsinkin kun hän osaa punoa henkilökatraansa vähä vähältä yhteen.

Vappuaatto

Kustantaja: WSOY

Kirjailija: Annett Gröschner

Ilmestymisvuosi: 2013

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Berliini

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää