Kirja-arvostelut    |   Arvio

Tänään 88 vuotta täyttävä Lars Huldén runoilee kuoleman kohtaamisesta

"Runous on luonteeltaan pakoa, / pakoa asioista jotka / tapahtuvat koko ajan." Tämän varmasti pätevän määritelmän voi lukea Lars Huldénin uusimman runokokoelman Ei tähtiä tänä yönä, sir suomennoksesta. Tapahtumia ei saa vangittua. Rakkautta ja rakastettuakin saa hapuilla loppuun asti.

Tilaajille
Arvio: kirjat
Lars Huldén: Ei tähtiä tänä yönä, sir (Inga stjärnor i natt, sir). Suom. Pentti Saaristsa. Siltala. 101 s.

"Runous on luonteeltaan pakoa, / pakoa asioista jotka / tapahtuvat koko ajan." Tämän varmasti pätevän määritelmän voi lukea Lars Huldénin uusimman runokokoelman Ei tähtiä tänä yönä, sir suomennoksesta.

Tapahtumia ei saa vangittua. Rakkautta ja rakastettuakin saa hapuilla loppuun asti. Asioita saa sentään vielä kokea, jos hyvin käy. Tänään keskiviikkona 88 vuotta täyttävän Huldénin runoissa nimittäin liikutaan elämän ja kuoleman rajalla ja vähän tuollakin puolen.

Huldénille runo ei suinkaan ole pelkkää pakoa. Pikemminkin hän tuntuu tahtovan kohdata vääjäämättömän eli kuoleman ja löytää kohtaamiselle mahdollisimman koruttomia, samalla teräviä ilmaisuja.

Huldén on ruotsinkielisellä puolella tunnettu sanaseppo, joka on toiminut pohjoismaisen filologian professorina ja sommitellut runojen lisäksi mitä moninaisimpia tekstejä aina kabareesanoituksia myöten. Nyt hän on jättänyt nasevuuden vähemmälle ja pyrkinyt kertomaan, miltä tuntuu kun matka kohta päättyy.

Muutaman kerran tavataan vanha mies risteilylaivalla, omalaatuinen ukkeli, joka kirjoittaa. Ironiset sävyt yltyvät, kun mies oppii panemaan hytin radion päälle vasta matkan lopussa. Toisessa runossa kapteeni Nemo toivoo, että risteily on ollut suurenmoinen, se kun on matkustajille ainoa.

Äänenpainot vaihtelevat lempeästä ironiasta täyteen resignaatioon, yhteiskuntasatiirista seesteisyyteen. Onneksi vaihtuvat, sillä siinä piilee tämän valikoiman suola, varsinkin suomenkielisille lukijoille, jotka eivät suomennoksesta aina tajua viitteitä ruotsinkielisten kollegoiden teksteihin, niin hyvin kuin Pentti Saaritsa asiansa osaakin.

Jos runot ensi alkuun taipuvatkin kuoleman edessä alistumiseen, saavat pelkistyneet säkeet kuin vaivihkaa lisää voimaa. "Sinun täytyy yrittää pyydystää / eläviä sanoja täynnä mätiä tai maitia". Muutaman jo liian hauraan runon olisi kuitenkin voinut pudottaa pois.

Ei tähtiä tänä yönä, sir

Kustantaja: Siltala

Kirjailija: Lars Huldén

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Kaunokirjat, runot

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää