Kirja-arvostelut    |   Arvio

Intohimona Intia, Italia ja improvisaatio

Eero Hämeenniemi kirjoitti vapaan säveltäjän muistelmat

Tilaajille
Arvio: kirjat
Eero Hämeenniemi: Vapaa säveltäjä. Basam Books. 391 s.

Kolmekymmentä vuotta sitten tein haastattelusarjan muutamasta Korvat auki -yhdistyksen nuoresta säveltäjästä. Yleisotsikko taisi olla jotain sellaista kuin "Ihmelasten sukupolvi on tullut sinfoniaikään".

Yksi haastateltavista oli Eero Hämeenniemi, jonka Sinfoniaksi nimeämän orkesteriteoksen kantaesitys oli lähestymässä. 33-vuotias säveltäjä ei halunnut kutsua sinfoniaansa "ensimmäiseksi", koska sana sisältäisi kahlitsevan ajatuksen "toisesta" ja "kolmannesta".

Nyt Hämeenniemen sinfonioita on jo neljä.

Kymmenen vuotta myöhemmin Lintu ja tuuli -teoksen kantaesityksen edellä Hämeenniemi kertoi – joensuulaisen hotellin puhuvan papukaijan ajoittain keskeyttäessä – miten suhde eteläintialaiseen musiikkiin ja tanssiin on avannut hänelle vapauttavan perspektiivin säveltäjän työhön. Kun seitsemännentoista polven intialainen muusikko nauraa makeasti kuullessaan, että länsimaisessa musiikissa sävellettiin 1920-luvulla eri tavalla kuin 1940-luvulla, on aika miettiä uudestaan mitä säveltäjä kulloinkin "saa" tehdä, mitä ei.

Ei siis ihme, että Hämeenniemi antoi muistelmilleen nimen Vapaa säveltäjä. Hän kirjoittaa, ettei ole oikein viihtynyt "siinä roolissa, jota säveltäjän odotettiin musiikkielämässä näyttelevän".

Teoksen loppupuolella hän määrittelee toimenkuvansa, jonka on 63 vuodessa muovannut itsensä näköiseksi. Siihen kuuluu säveltämisen lisäksi kirjoittamista (seitsemän kirjaa, muun muassa esseitä, kolumneja, yksi romaani), soittamista, runojen kääntämistä ja kulttuuritapahtumien järjestämistä.

Muistelmista saamme tietää, että nuori mies mietti uravalintaa, jossa saisi yhdistää molemmat suuret intohimonsa, musiikin ja kirjoittamisen.

"Olen siis harvinainen poikkeus musiikkielämässä: epäonnistunut kriitikko, josta tuli säveltäjä." Tuostakin jo ilmenee, että muistelmien kirjoittajalla on sana – ja anekdootti – hallussaan.

Yksi lapsuudenkodin kirjahyllyn mieliteoksia oli Giuseppe Tomasi di LampedusanTiikerikissa. Vuosikymmeniä myöhemmin, kun säveltäjä oli ottanut tavakseen viettää talvisen työjakson Sisilian Palermossa, hänen monivuotiseksi tukikohdakseen osui huoneisto 1600-luvulla rakennetussa Palazzo Lanza-Tomasissa. Vuokraisäntä on kirjailijan poika, Palman herttua, musiikkitieteilijä ja oopperanjohtaja.

Ja tietysti Tiikerikissa on kirjoitettu samassa palatsissa. Maailma on pieni.

Tai pieni ja pieni. Hämeenniemen muistelmat vievät melkoista huipakkaa maasta toiseen, Juuso Waldenin Valkeakoskelta vuoden 1968 Yhdysvaltoihin. Krakovaan, Saksaan, Armeniaan, Meksikoon. . .

Ja tietysti Italiaan ja Intiaan. Ne ovat Vapaan säveltäjän kaksi tärkeää I:tä. Seitsemänkymmenluvun pienestä ja melko epäbyrokraattisesta Sibelius-Akatemiasta ponnahti jonkin ihmeen kaupalla Suomen siihen asti kansainvälisin säveltäjä- ja muusikkopolvi, jolle maailma oli yhtäkkiä avoin ja täynnä mahdollisuuksia.

Intian osuus vajaan neljänsadan sivun kirjassa on noin neljännes, mutta se tuntuu painavimmalta, ehkä siksi, että nimenomaan Etelä-Intian kulttuuri, muusikot ja tanssijat ovat niin merkittävästi muovanneet Hämeenniemen säveltäjäkuvaa. Kaiken huipuksi säveltäjä innostui Chennaissa opiskelemaan ja sittemmin kääntämään tamilia.

Kolmas tärkeä I on improvisaatio. Perinteisesti ajatellaan, että informaatio virtaa säveltäjältä esittäjän kautta kuulijalle, mutta nämä voitaisiin nähdä myös "voimakolmiona", joiden kärkien välillä informaatio kulkee.

Säveltäjä, joka antaa tilaa improvisoinnille, ei ole enää yksinvaltias vaan yhteistyökumppani, ja esittäjä pääsee tässä prosessissa laajentamaan muusikkoutensa aluetta.

"Taiteilija, joka lakkaa löytämästä työstään uusia puolia, voi saman tien heittäytyä pitkälleen hautuumaalle odottamaan, että ensilumi tulee ja peittää."

Vapaa säveltäjä

Kustantaja: Basam Books

Kirjailija: Eero Hämeenniemi

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, Musiikki

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää