Kirja-arvostelut    |   Arvio

Unkarin historia koostuu kyynelvirroista

Attila Csernok kyseenalaistaa unkarilaisten rakkaimmat myytit

Tilaajille
Arvio: kirjat
Attila Csernok: Katkennut silta – Unkarin unohdettu historia. Suom. Juha Suoristi. Into. 371 s.

Unkarilaisista jos keistä voi sanoa, että he tekevät surutta historiasta politiikkaa. Nykyvalta ja -media lietsoo kuvaa madjaarien taruisista entisajoista, joina kukoistus on aina romuttunut milloin mihinkin ulkoisten ja sisäisten vihollisten salaliittoon. Muiden paha tahto on asettunut onnen tielle.

Tämän konservatiivis-nationalistisen linjan kimppuun iskee Attila Csernok (s. 1929) kirjallaan Katkennut silta – Unkarin unohdettu historia. Talous- ja pankkimies Csernok ei ole historioitsija eikä yritäkään täyttää tutkimuksen raameja. Teos on silti varteenotettava historian kommentaarina, osin muistelmanakin.

Csernok vaeltaa 1400-luvulla alkaneista turkkilaissodista aivan nykypäiviin asti, valituin harppauksin ja solmukohdin, kirpein väittein. Ankarimmin hän rutistelee juuri pyhimpiä traumoja, kuten Habsburgien vastaista kumousta 1848–49, Trianonin rauhan realisoimaa katastrofia 1920 ja kansannousua 1956.

Kaksoismonarkian kautta (1867–1918) Csernok kutsuu "hukatuiksi vuosikymmeniksi". Silloin tuhrittiin oiva etsikkoaika kansallisuuksien ja kielten sopuun ja rinnakkaineloon, ja päällimmäisen sijan sai tunnekylläinen kansallisuho.

Liberaaliksi tituleerattu pääministeri Kálmán Széll (1908) linjasi: "Unkarilla on ikivanha, pyhä ja laillinen oikeus voimistaa tuota [unkarilaista] valtioaatettaan. Unkarilaiset ovat valloittaneet tämän maan unkarilaisille eikä muille. Unkarilaisten ylivalta ja hegemonia on täysin oikeutettua."

Niin ikään yleinen äänioikeus – jonka keisari Frans Joosef I toteutti Itävallassa ja halusi myös Unkariin – kilpistyi feodaalisten säätyjen jyrkkään vastarintaan. Unkari pysyi sosiaalisena takapajulana.

Csernok painottaa kansallisuussuhteita. Vuonna 1910 valtakunnan asukkaista oli unkarilaisia vain 40 prosenttia, loput suuria vähemmistöjä. Luvut ovat sikälikin kiintoisia, että niistä huolimatta Budapestin-johto pakkounkarilaisti koko väestöä kovin ottein.

Trianonin rauhansopimus 1920 rampautti Unkarin, eikä Csernok sitä kiistä; kaksi kolmasosaa maa-alasta ja yli puolet väestöstä olivat kohtuuton menetys. Kuitenkin hän tyrmää ajatuksen, että Unkari olisi pantu polvilleen vasta Trianonissa. Sota hävittiin täysin ja tappiot kärsittiin jo maailmansodan taisteluissa, ei minään neuvottelupöydän petoksena.

Sota on julmaa ja rauhanteko raakaa. Tätä totuutta ei suvaittu Miklós Horthyn valtakaudella 1919–44, "oligarkkisessa ja peitellyssä diktatuurissa". Tynkä-Unkarin syntipukeiksi joutuivat juutalaiset, ja rasistiset rotulait säädettiin jo ennen natsi-Saksaa. Unkarin yli puolen miljoonan uhrin holokausti 1944 rullasi liukkaasti, koska juutalaiset oli valmiiksi jo rekisteröity tarkasti.

Csernok kiteyttää Horthyn-ajan ytimen: "Leimaa-antavinta oli luonteeltaan feodaalinen talous yhdistyneenä vasallimaisiin valtarakenteisiin, revisiopropagandaan ja rotuvihan kyllästämään unkarilaiseen ylemmyydentuntoon."

Sodanjälkeisestä ajasta lähtien Csernok tuo runsaammin esiin omia muistikuviaan. Hänen taustansa (isä oli eläinlääkäri ja Horthyn-ajan upseeri) hidasti muttei tyystin estänyt opintoja, ja hänestä tuli tilastovirkamies.

Hän erittelee epäilevästi syksyn 1956 kansannousua ja puntaroi toteuttamiskelpoiseksi vain syrjään sysätyn pikkureformien tien. Kumouksesta ja katuanarkiasta hän pysytteli loitolla: "Minulle tuo kaikki oli kiihtyneen väkijoukon järjetöntä Amok-juoksua. Olimme taas kerran ryntäämässä tuhoon."

Sitaatissa piilee hänen pääajatuksensa niin syksystä 1956 kuin Unkarin historiasta yleisemmin. Csernokin mukaan unkarilaisia ovat säännönmukaisesti kuljettaneet historian sokeus ja äkki-impulssit vahvemmin kuin realistinen harkinta ja vastuu huomisesta ja ihmishengistä. Itsekritiikki on hukkunut perusteitta paisuvaan itseluottamukseen.

Nyky-Unkarissa on uskaliasta – Csernokin tapaan – arvioida, että "1900-luvun poliitikkojemme joukosta János Kádár on ainoa, joka ansaitsee tulla mainituksi valtiomiehenä". Kádárin ansiosta unkarilaisten dilemmasta, "tanssista jalat sidottuna", selviydyttiin miten kuten.

Csernok vetää kansallisen historian suuntia yhteen tavalla, joka herättää kysymyksiä ja kiistelyjä. Unkarilaiset ovat lukeneet teosta sankoin joukoin.

Kirjankansi osuu nappiin: valokuva räjäytetystä sillasta Tonavalla 1945. Juuri siitä on yhä kyse, Budapestin katkenneista ja poltetuista silloista. Unkarissa eivät vastakkaiset näkemysleirit kohtaa saati lähene toisiaan.

Katkennut silta - Unkarin unohdettu historia

Kustantaja: Into

Kirjailija: Attila Csernok

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, historia

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Unkari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää