Kirja-arvostelut    |   Arvio

Esa Mäkisen esikoisromaani jatkaa dystopioiden kunniakkaita perinteitä

Esa Mäkisen esikoisromaani tarttuu ajankohtaisiin teemoihin

Tilaajille
Arvio: esikoiskirja
Esa Mäkinen: Totuuskuutio. Otava. 239 s.

Esa Mäkinen (s. 1980) on Helsingin Sanomien datajournalismista vastaava uutispäällikkö. Hänen esikoisromaaninsa lyö pöytään synkän kuvan lähitulevaisuuden Helsingistä.

Totuuskuution maailmassa luokkaerot ovat revenneet. Parempi väki on sulkeutunut aitojen suojaamiin kaupunginosiin, muu kansa kärvistelee heitteille jätetyissä kortteleissa.

Keskustaan pääsee vain tarkastuspisteiden kautta. Mitä maksukykyisempi kuluttaja on, sitä nopeammin hän selviää jonoista, koska ihmisen arvon määrittävät bonuskorttiin kertyneet ostospisteet.

Oikeus yksityisyyteen on pelkkä muisto. Siitä pitävät huolen valvontakamerat ja netin käyttöä seuraavat ohjelmat. Ohikulkijan tunnistavat mainosrobotit tarjoavat kullekin henkilölle räätälöityjä mainoksia. Verkkoon kytkettyjen jääkaappien ansiosta ne tietävät, kenellä on maito vähissä tai makkarat loppu.

Poliisin tehtävistä huolehtivat yksityiset vartiointiliikkeet ja heidän ylimieliset työntekijänsä. Valta on valunut suuryrityksille.

Yksi firmoista on kansainvälinen Celsius-konserni. Monialayritys omistaa lähes kaiken ruokakaupoista sinfoniaorkestereihin ja verkkoyhteyksiin, joita se hallinnoi omavaltaisesti.

Jos ihmisten ei haluta näkevän jotain tietoa netissä, se poistetaan saman tien. Kun paperille painettu sana on kadonnut, on totuuskin muuttunut helposti manipuloitavaksi käsitteeksi, yhden yhtiön omaisuudeksi.

Mäkinen paaluttaa Totuuskuution osaksi dystopiakirjallisuuden kunniakkaita perinteitä jo teoksen käynnistävillä lainauksilla. Ne on poimittu Ray Bradburyn Fahrenheit 451 -romaanista sekä George Orwellin Vuonna 1984 -klassikosta.

Totuuskuutio onkin monella tapaa perinteinen dystopia. Se nostaa esiin aikansa ilmiöitä ja arvioi niiden mahdollisia lopputulemia. Varoittaa, mihin saatamme olla menossa, jos asioiden annetaan kehittyä nykyiseen malliin.

Romaanin päähenkilö, Tero Lilja, työskentelee Celsiuksen salaisella osastolla täsmäyttäjänä. Hänen tehtävänään on yritysten ja muiden maksavien asiakkaiden maineenhallinta.

Jos blogit ja uutissivustot kertovat huolimattomasta bussikuskista, joka ajoi jalankulkijan kuoliaaksi, niin pienillä tekstimuutoksilla syypääksi saadaan huumeita käyttänyt anarkisti, joka hyppäsi tahallaan bussin eteen.

Koska Celsius omistaa verkot sekä niiden sisällöt, on toiminta heidän näkökulmastaan täysin laillista. Ja onhan firmoillakin oikeus tulla muistetuksi tai unohdetuksi juuri siihen malliin kuin ne itse haluavat, painottaa Teron pomo useaan otteeseen.

Tero ei pahemmin pohdi ammattinsa eettisiä ulottuvuuksia, kunnes saa omakohtaisesti kokea, mitä merkitsee joutua täsmäytetyksi. Herätys tulee, kun hänelle tärkeä uutinen lakaistaan maton alle ja kielletään moista koskaan tapahtuneen. Tämä saa Teron tajuamaan työnsä moraalittomuuden ja nostaa hänet pieneen kapinaan. Apua tarjoavat rahan valtaa vastustavat aktivistit. Tehtävä osoittautuu huomattavasti vaarallisemmaksi kuin Tero olisi ikinä kuvitellut. Celsiuksen lonkerot ulottuvat kaikkialle.

Omassa tyylilajissaan Totuuskuutio on kelpo teos. Sen visiot resonoivat hyvin nykypäivään, jota varjostavat turvallisuuspalveluiden laajamittainen nettivakoilu sekä sosiaalista mediaa pyörittävien tahojen tapa kerätä tarkkoja tietoja ihmisten yksityiselämästä.

Kirjan esittämä näkemys, jonka mukaan kansalaiset koukutetaan tyhjäpäisiksi viihdenarkomaaneiksi tunteisiin vetoavilla tosi-tv-sarjoilla, on osuva. Porno-Emilian tarkkaan orkestroidut seksiseikkailut ja Pertun ja Anitan televisioidut perheriidat ovat helpommin sulatettavaa ajankulua kuin arkisen maailman aidot haasteet.

Henkilökuvaus jää osin alisteiseksi rikkaalle ideakimaralle. Harva hahmo nousee kerronnallisen funktionsa yläpuolelle.

Laajempaa henkeä Mäkinen saa puhallettua vain Teron Anna-vaimoon, totuuskuution luoneeseen taiteilijaan.

Maailmankuvan rakentaminen vie niin paljon tilaa, että yksinkertainen juonikuvio pääsee kunnolla käyntiin vasta sadan esittelysivun jälkeen. Ongelma on dystopioissa yleinen.

Totuuskuution alkulehdelle kirjattu motto muistuttaa, ettei välinpitämättömiä tarvitse hallita pakolla. Tämä totuus on hyvä sisäistää.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Totuuskuutio

Kustantaja: Otava

Kirjailija: Esa Mäkinen

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Esikoiskirjat, Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirja-arvostelut
 • Kirjat
 • Esa Mäkinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää