Kirja-arvostelut    |   Arvio

Esikoisrunoilija poimii runoja kuin tikkuja Mikado-pelissä

Kustannusosuuskunta Poesialta on totuttu odottamaan epätyypillisiä runokirjoja, jotka kaikkein tyypillisimmillään ovat edustaneet tietynlaista fragmentaarisuuden poetiikkaa. Tässä suhteessa Kaija Rantakarin Mikado on täysverinen Poesian julkaisu. Kustantaja luonnehtii Rantakarin Mikadoa runoelmaksi, mutta yhtä hyvin voitaisiin puhua kokoelmallisesta fragmentteja tai vaikkapa vähän epämuotoisesta aforistiikasta.

Tilaajille
Arvio: esikoiskirjat
Kaija Rantakari: Mikado. Poesia. 55 s.

 

Kustannusosuuskunta Poesialta on totuttu odottamaan epätyypillisiä runokirjoja, jotka kaikkein tyypillisimmillään ovat edustaneet tietynlaista fragmentaarisuuden poetiikkaa. Tässä suhteessa Kaija RantakarinMikado on täysverinen Poesian julkaisu. Kustantaja luonnehtii Rantakarin Mikadoa runoelmaksi, mutta yhtä hyvin voitaisiin puhua kokoelmallisesta fragmentteja tai vaikkapa vähän epämuotoisesta aforistiikasta. Yhdistävänä tekijänä kielelliselle irtotavaralle on toteava ja neutraali sanomisen tapa. Se säilyy johdonmukaisena teoksen alusta loppuun saakka.

Osa fragmenteista on aforistisia, osa runollisia ja osa tyystin epätäydellisiä ja omituisia, ikään kuin ne olisi napsaistu irti jostain asiayhteydestä, jota ilman ne eivät enää toimi. Jotkin parin rivin kokonaisuudet tuntuvat omilta piskuisilta runoiltaan.

Rantakarin kokoelma lainaa nimensä japanilaiselta kuulostavalta, mutta Euroopassa syntyneeltä Mikado-peliltä, jossa on tarkoitus poimia yksittäisiä puutikkuja toistensa lomasta muita tikkuja liikauttamatta.

Samaan tapaan Rantakarin kokoelma koostuu yksittäisten lauseitten ja fragmenttien muodostamista tikuista, joita näyttäisi olevan mahdollista lukea yhdenkään toisen fragmentin värähtämättä. Aivan näin ei silti ole. Irralliset fragmentit resonoivat keskenään vääjäämättä. Peräkkäisyys luo yhteyksiä, jotka joko ovat jonkin tarkoituksen mukaisia tai eivät. Fragmentit ovat kuitenkin jatkuvassa montaasinkaltaisessa suhteessa toisiinsa.

"Kronologia ei ole valintakysymys", kokoelmassa todetaan, ja muodon tasolla tämä nousee Mikadon keskeiseksi teemaksi.

Mikadossa puhutaan ylipäätänsä paljon muodoista, pinnoista ja geometriasta, ja pitkälti juuri niistä Rantakarin teoksessa on kyse. Voisi jopa ajatella, että kokoelma on itsessään pelkkää muotoa ja pintaa, yksittäisten lauseiden geometriaa. Vaikka lauseet puhuvat monenlaisista asioista, ne eivät kehittele mitään itseään pidemmälle. Mikadossa kaikki on irrallista.

Niinpä fragmenttien ainoana kontekstina näyttäytyy runokokoelma tai runoelma. Lauseet ovat muodollisen aforistisia, mutta sisällöltään usein täydellisen mielivaltaisia. "Helmet ovat paljain silmin näkymättömiä," tai "Realistisia kuvia ei yleensä ole." Oikeastaan ne eivät sano juuri mitään, ja silti ne esittävät tiettyä argumentoinnin varmuutta, joka tulee ymmärtää juuri runouden kontekstissa.

Voisi ajatella, ettei Mikado puhu niinkään maailmasta vaan siitä, millaisia asioita runoudessa on mahdollista sanoa. Siis oikeastaan mitä hyvänsä. Kenties Mikado onkin nimensä mukaisesti pelkkä peli.

Se on myös runoteos, joka varsin selvästi osoittaa, miten laaja-alaisesta asiasta runoudessa on nykyisin kyse. Teos voi olla runoutta sisältämättä mitään erityisesti juuri runoudelle ominaista. Tarkalleen ottaen Rantakarin kokoelma on viitisenkymmentä sivua lauseen tai parin mittaisia fragmentteja, joista ei välity sen paremmin kuvaa kokonaisuudesta kuin mistään puhujasta, jonka ympärille fragmentit ryhmittyisivät.

Kaikessa fragmentaarisuudessaan ja neutraalisuudessaan kokoelma on kuitenkin johdonmukainen ja eheä. Ja mikä oleellisinta, sen lukeminen on kerta kerralta miellyttävämpää.

Ehkäpä Mikado on niitä pieniä epämuotoisia helmiä, joiden viehätys voi aluksi olla paljain silmin näkymätöntä, mutta jotka tottumuksen kautta osoittautuvat varsin hauskoiksi.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Mikado

Kustantaja: Poesia

Kirjailija: Rantakari, Kaija

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Esikoiskirjat, runot

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Runous
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää