Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Vastarintamiehen outo itsemurha antoi alkusysäyksen palkitulle norjalaisdekkarille

Tutkija Gard Sveenin esikoisdekkari kompuroi vain alleviivaavien vihjeidensä kanssa.

Jännitys Gard Sveen: Raskaat varjot (Den siste pilegrimen). Suom. Arja Kantele. Bazar. 557 s.

Kesällä 1945 löytyi Tukholman Gärdetistä ammuttuna norjalainen Kai Holst, joka oli ollut natsi-Saksan miehittämässä Norjassa tärkeä vastarintamies. Itsemurhaksi väitetystä kuolemasta jäi joukko sitkeitä murhahuhuja.

Tuo tositapahtuma on iso osa alkuasetelmaa norjalaisen politiikantutkija Gard Sveenin (s. 1969) esikoisrikosromaanissa Raskaat varjot (2013). Siinä Holst esiintyy nimellä Kaj Holt.

Riverton- ja Lasiavain-dekkaripalkinnot pokanneen teoksen nykyhetki on vuosi 2003, jolloin Oslon Holmenkollenissa murhataan eräs entinen vastarintamies.

Vain vähän aiemmin on Nordmarkan metsästä löydetty kolmen vuonna 1942 teloitetun ihmisen luurangot.

Nuo rikokset kohtaavat elämäänsä ryytyneen oslolaisen poliisin Tommy Bergmannin työpöydällä. Hän on entinen vaimonhakkaaja, joka etsii parempaa minäänsä uudessa orastavassa ihmissuhteessaan.

Kirjassa vuorottelevat Bergmannin tutkimuksia ja seurustelua kuvaavat luvut toiseen maailmansotaan sijoittuvien lukujen kanssa, joissa kohtaavat Gestapo, Norjan kollaboraattorit ja Englannissa koulutetut norjalaiset vakoojat.

Positiivista kimurantissa ku­viossa on se, ettei se kasva sankaritekojen freskoksi vaan petoksilla silatuksi kissa-ja-hiiri-leikiksi, jossa tavalliset ihmiset tekevät kunniattomia tekoja.

Epookin tunnelma on hyvin vahva, vaikka henkilöhahmojen motivaatiot ovat osin hämäriä.

Taitava rikoskirjailija osaa upottaa tarinaansa vihjeitä, joiden täysi merkitys aukeaa lukijalle loppuratkaisun myötä.

Tällä saralla Sveen kompuroi. Raskaissa varjoissa vihjeet ovat joko harhaanjohtavia tai varsin alleviivaavia.

Runsas sivumääräkään ei aina takaa rikostarinan syvenevän edetessään. Kun Sveenin teos alkaa puolivälissään maistua venytetyltä, aikatasohyppelyyn nojaavaan kerrontaratkaisuun kehittyy häiritsevästi mekaaninen vire. Viimeistään se estää jännittävistä aineksista kootun teoksen nousun todella suureksi rikosromaaniksi.

Tommy Bergmann -sarjan toinen teos Helvete åpent ilmestyi Norjassa viime vuonna.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Raskaat varjot

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 557 s.

Julkaisija: Bazar

Alkuperäinen nimi: Den siste pilegrimen

Laji: dekkari

Suomentaja: Arja Kantele

Kirjoittaja: Gard Sveen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvio
 • Kirja-arvostelut
 • Dekkarit
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää