Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Kirjailija Juha Itkosen odotettu jatko-osa sortuu omaan taitavuuteensa

Romaanin tutut henkilöt, teoksen rakenne ja tarinan elementit tuudittavat turvalliseen jatkumoon.

Romaani Juha Itkonen: Palatkaa perhoset. Otava. 415 s.

Juha Itkonen ei ole erityisen vaihtelunhaluinen kirjailija. Mutta miksi pitäisi ollakaan: kerran keksittyä pyörää voi aivan hyvin varioida uudestaan ja uudestaan.

Itkos-fanin ei tarvitse pettyä tälläkään kertaa. Palatkaa perhoset on jopa entistä suoremmin vanhan teeman muuntelua: onhan kyseessä Itkosen yksitoista vuotta sitten ilmestyneen läpimurtoromaanin Anna minun rakastaa enemmän lähes suora jatko-osa.

Henkilöhahmot ovat vanhoja tuttuja. Suvi Vaahtera eli Summer Maple on kansainvälinen rock-tähti, jonka elämä ja olemus valottuvat vuoroin hänen äitinsä Leena Vaahteran ja vuoroin entisen poikaystävän Antin monologien kautta.

Myös teoksen rakenne ja tarinan elementit tuudittavat kertaalleen nähdyn turvalliseen jatkumoon. On rakkaus, on musiikki. On myös yhteiskunta, joka Anna minun rakastaa enemmän -romaanissa kulki korkeasuhdanteesta lamaan ja lopulta 2000-luvun alun sirpaloituvaan teknologiatodellisuuteen.

Uutuudessa teknologia on tietenkin vielä selkeämmin läsnä: on Facebook, Skype, blogit ja Twitter. Maailma on yhä sirpaleisempi.

Sirpaleisuus korostuu jatkuvalla siirtymisellä paikasta toiseen. Nyt nelikymppinen, Elisa-vaimostaan eronnut Antti haahuilee juurettomana Kaliforniassa yrityksenään koostaa kirja nuoruutensa rock-sankareista.

Leena puolestaan matkustaa Suvin mukana Afrikkaan, Lontooseen, Los Angelesiin ja Lontooseen taas.

Kaikki ovat irrallaan: toisistaan mutta myös itsestään.

Ja kaikilla on tästä, tietenkin, aika paha mieli.

Sekä Leena että Antti käsittelevät pahaa mieltään pitkälti toisten ihmisten, mutta ennen kaikkea Suvin, syyttelyllä.

Varsinkin Antti oikein mässäilee syytöksillään.

”Ajatteliko hän koskaan minun elämääni? Ei varmaan, miksi olisi ajatellut. Tuskin hän osasi edes kuvitella millaista se oli, minun elämäni ja melkein kaikkien muidenkin, kaikkien paitsi hänen. Herätä aamulla. Kävellä töihin. Kävellä iltapäivällä päiväkodin kautta takaisin. Tätä samaa, näkymätöntä, tavallista, silti myös rikasta, täynnä pieniä ihmeitä, ja äkkiä tunsin vastustamatonta halua hieroa sen vasten hänen naamaansa, oman arkeni, kaikkien ihmisten arjen – hän ei tiennyt siitä mitään ja se oli hänen häpeänsä.”

Tunteet ovat suuria, häpeilemättömässä pateettisuudessaan jopa banaaleja.

Eikä siinä ole mitään vikaa: rehellinen banaalius voi olla hyvinkin virkistävää.

Se kuitenkin tarvitsisi tuekseen yksinkertaisia, rehellisiä lauserakenteita. Itkosen loppuun asti hiotut, rakentamalla rakennetut virkkeet vievät siltä voiman ja pohjan, sillä ne tekevät huumorin mahdottomaksi.

Suurille tunteille pitäisi voida nauraa. Ilman naurua loppu­tulos on pelkkää itsekeskeistä väninää.

Perhoset tarkoittavat Itkosen tuotannossa sitä haurasta taiteellista totuutta, jonka vangitseminen teokseen antaa taiteilijalle oikeutuksen olemassaoloon.

Itkoselle kuitenkin uhkaa käydä kuten Suvi Vaahteralle: hän jää kiinni omaan tekniseen taitavuuteensa, ja teosta hioessaan hän tulee rusentaneeksi sen pienen ihmeen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Palatkaa perhoset

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 415

Julkaisija: Otava

Laji: romaani

Kirjoittaja: Juha Itkonen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirja-arvostelut
 • Kirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  4. 4

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  5. 5

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

   Tilaajille
  6. 6

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  8. 8

   ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille

  9. 9

   Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”

  10. 10

   Ruotsissa sopu eläkeiän nostosta – alaraja nousee 64 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää