Kirja-arvostelut

Uusi Harry Potter -käsikirjoitus saa vanhat lukijat vaivaantumaan

Näytelmäkäsikirjoitus ei kunnioita aiempien kirjojen tapahtumia, logiikkaa eikä luonnetta

Fantasia J.K. Rowling, John Tiffany, Jack Thorne: Harry Potter and the Cursed Child. Little, Brown Book Group. 352 s.

Uusi Harry Potter -kirja julkaistiin englanniksi 31. heinäkuuta. Suomennos valmistuu pian.

Nämä ovat lauseita, jotka vain harva kirjasarjan faneista uskoi enää koskaan näkevänsä sen jälkeen, kun seitsenosaisen saagan päätös Harry Potter ja kuoleman varjelukset julkaistiin 2007.

Vielä vuosi sitten J. K. Rowling sanoi haastatteluissa, ettei pidä todennäköisenä ”Harry Potter 8” -teoksen ilmestymistä. Ei ainakaan, jos se tarkoittaa kirjaa, jossa kerrotaan, mitä Harrylle, Ronille ja Hermionelle tapahtui seitsemännen kirjan jälkeen.

Juuri tuon tarinan Harry Potter and the Cursed Child kertoo.

Oleellista on ottaa huomioon, että kyseessä on näytelmäkäsikirjoitus. Uutuutta ei olisi ilman näytelmää, jonka suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2013 ja joka sai Lontoossa ensi-iltansa päivää ennen kirjan julkaisua.

Vähintään yhtä oleellista on muistaa, että näytelmän käsikirjoitus ei ole Rowlingin käsialaa, vaikka hänen nimensä on painettu isoimmalla kirjan kanteen. Varsinaisen näytelmätekstin on kirjoittanut käsikirjoittaja Jack Thorne.

Tämän Rowling vahvisti jo viime helmikuussa, mutta mainosteksteissä asiasta ei ole haluttu puhua. Yleisin tapa on korostaa sitä, että kirjan tarina on Rowlingin, Thornen ja näytelmän ohjaajan John Tiffanyn yhteistuotos.

Nyt tarinan kuljettaminen nojautuu puhtaasti roolihahmojen repliikkeihin, joten oikean tunnelman syntyminen vaatii lukijalta huomattavasti aiempaa enemmän mielikuvitusta.

Näytelmä sijoittuu 19 vuoden päähän Kuoleman varjelukset -kirjan tapahtumista. Vaikka näytelmä on saanut teatterikriitikoilta runsaasti ylistystä, kirjana julkaistu käsikirjoitus on joutunut rajun kritiikin kohteeksi.

Käsikirjoitus on parhaimmillaan ihan kiva fanifiktio, ja huonoimmillaan lähinnä vaivaannuttava.

Fanifiktiot on suuri ilmiö. Kirja- ja elokuvasarjojen fanit kirjoittavat netissä suosikkisarjoihinsa pohjautuvia tekstejä, joissa tutut hahmot seikkailevat fanien keksimissä kokonaan uusissa tarinoissa. Esimerkiksi jättisuosioon noussut kirjasarja Fifty Shades of Grey alkoi Twilight-fanifiktiona.

Cursed Child -kirjan kohdalla suurin syy fanifiktiovaikutelmaan on se, että koko kirjan tarina tuntuu etenevän miksi ei -ideologian varassa.

Miksi noin 15-vuotiaat teinit voivat tunkeutua ensiyrittämällä ilman kunnon suunnitelmaa Taikaministeriöön? Miksi Tylypahkaan ajavan junan tarjoilijanoita voi paljastua erikoiseksi hirviöksi, jonka kädet muuttuvat piikeiksi?

Fanifiktiossa vastaus jokaiseen tällaiseen kysymykseen on: Miksi ei? Lopputulos on se, että tarina pomppii ja etenee hetkittäin niin kummallisesti, että lukija ei pysy perässä.

Uutuus ei kunnioita aiempien kirjojen tapahtumia tai logiikkaa. Kahdeksanneksi tarinaksi mainostetussa kokonaisuudessa on hetkiä, jotka suorastaan pilaavat aikaisempien kirjojen kertomat tarinat.

Suurin käsittämättömyys on uutuuden ytimessä oleva aikamatkustus. Eikä nyt edes aloiteta siitä, että alun perin ajankääntäjät tuhoutuivat Feeniksin kilta -kirjassa, koska tarina edes yrittää tarjota selityksen ajankääntäjien paluulle.

Nyt ajankääntäjillä pyritään herättämään kuolleita hengistä ja päädytään vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin. Jos ajankääntäjä olisi korvattu De Loreanilla, olisi oltu jo lähempänä Paluu tulevaisuuteen -trilogiaa kuin Harry Potter -maailmaa.

Tarina myös sivuuttaa aiempien kirjojen tapahtumia tylysti: Esimerkiksi Potterin vanhempien kuolema kerrotaan näytelmässä eri tavalla kuin kirjoissa.

Uudet hahmot ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi hyviä. Esimerkiksi Draco Malfoyn poika Scorpius on hyvin rakennettu hahmo.

Hämmentävintä on se, miten paljon kirja aiheuttaa hetkiä, joiden päällimmäisin tunne on vaivaantuneisuus.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Harry Potter and the Cursed Child

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 352

Julkaisija: Little, Brown Book Group

Laji: romaani

Kirjoittaja: J.K. Rowling, John Tiffany, Jack Thorne

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvio
 • Kirja-arvostelut
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää