Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Vuonna 1968 Suomessa pelättiin miehittäjän tankkeja, nyt omien porukoiden otteiden kovenemista

Politiikka retuuttaa kansalaisia eri leireihin Sirpa Kähkösen ja Pirjo Hassisen uusissa romaaneissa.

Romaanit Pirjo Hassinen: Kalmari. Otava. 304 s. Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä. Otava. 412 s.

Oikeistopopulistipuolueen puheenjohtaja, ministeri Jukka Kalmari palaa rikospaikalle. Se on yhtä kuin yhteiskunnallisen vallankäytön ydin.

Edellisen kerran hänet tavattiin romaanissa Popula (2012), jossa Pirjo Hassinen

paneutui poliittisen suosion kalasteluun ja säilyttämiseen sekä äänestämiskäyttäytymistä ohjaavaan tunteeseen, katkeruuteen parempiosaisia tai hyysättyjä kohtaan.

Puhetta täysi mutta sisältä tyhjä Jukka Kalmari vetosi ihmisiin, niihin pieniksi sanottuihin, mutta oli oikeasti kiinnostunut vain suurista yleisöistä.

Hassisen tänään ilmestyvässä teoksessa Kalmarin nuoruudesta paljastuu niin puistattava yksityiskohta, että se tuhoaisi hänen uransa – jos vain muuan koroillaan elävä vapaaherra ja humanisti haluaisi levittää tietoa.

Ja haluaahan hän, sillä väärän kuninkaan on hänen katsannossaan jo korkea aika pudota kansakunnan kaapin päältä ja tukehtua muukalaisvihaan perustuvaan moraalioppinsa.

Poliittisiin asetelmiin kytkeytyy myös toinen tänään ilmestyvä romaani, olkoonkin että jo vuonna 1968. Päivälleen 48 vuotta sitten, 17. elokuuta, Varsovan liiton tankit tekivät lähtöä Neuvostoliiton otteesta länsimaisempaan suuntaan mielineeseen Tšekkoslovakiaan.

Juuri siitä päivästä alkaa Sirpa Kähkösen Tankkien kesä.

Tavoilleen uskollisesti Kähkönen kirjoittaa jälleen synnyinkaupungistaan Kuopiosta, sen pikku pärjääjistä ja pahasti poljetuista. Uutuus avautuu hyvin, vaikka tutustuisikin Kähkösen monipuoliseen henkilökatraaseen vasta nyt.

Syrjäinen Kuopio ei ole maailman polttopisteen Praha, mutta myös Savossa pelätään. Tai surraan: toveriaate kuolee niin vanhoilta kuin nuoriltakin sosialisteilta, kun maailmanparannuksen virallinen valtakunta ryhtyy häikäilemättömäksi jyräksi.

Kirjassa vain kaikkein kovin kommunisti väittää hyväksyvänsä ihan kaiken, minkä Neuvostoliitto tekee – ei siksi, että uskoisi sen hyvyyteen vaan siksi, että on ihan varma porvarin pahuudesta. Hänellä on siitä kosolti kokemusta.

Puoluepolitiikka sikseen. Tänään julkaistavien romaanien perusteella keskeisin muutos Suomessa on se, että viitisenkymmentä vuotta sitten täällä pelättiin sotaa ihan tosissaan.

Suuren ja mahtavan itänaapurin elkeet sysäävät muistot pintaan Kähkösen monien kertojaäänien kavalkadissa. Myös ne, jotka eivät aikanaan joutuneet rintamalle, elävät äkkiä sota-ajan kauhua taas. Kenelläkään ei ole varaa unelmiin. Ei edes rakkaudesta, koska se kuitenkin vääntyy joksikin ihan muuksi.

Muutaman päivän ajalle sijoittuvassa Tankkien kesässä tällainen poikkeustila heilahtaa ihmisen normaalioloksi. Se jäätää kaikki henkisesti rammoiksi, vaikka elokuu 1968 on kuuma ja kaunis.

Yksi viiden vanha tyttö ainoana välttää menneisyyden otteen. Kai hänen taka-ajatuksetonta ääntään siksi kuullaankin kir­jassa paljon: jotta voisi olla elämää, täytyy olla toivoa – niidenkin näköpiirissä, jotka eivät kaipaile omalle osalleen enää mitään.

Hassisen tuikeassa satiirissa päivänpolitiikkaan – ainakaan sen populistiseen siipeen – ei enää lähdetä aatteen vaan usein ”pelkän ahnaan vainun perusteella”. Kenen tahansa tallaajan ulottuvilla on yhteiskunnallisia asemia, joista ei ilman kansan katkeruudella ratsastamista ”osaisi nähdä edes unta”.

Nyt vyön alle suorastaan pitää lyödä, jos tilaisuus tarjoutuu. Siivo, hyväkäytöksinen ja erilaisuutta suvaitseva yksilö vaikuttaa lähinnä hoopolta, etenkin puhujapöntössä.

Ajatuksia myydään. Jos ei mene kaupaksi, keksitään uusi, luultavasti tyhmempi massojen kannalta houkuttelevampi. Paras myyntimies voittakoon.

Tai sitten, samoin on ollut aina, ikävä kyllä. Vain sanasto ja esiintymisasut ovat muuttuneet.

Tankkien kesän vanha kuoleva kommunisti tekee tiliä menneisyytensä kanssa ja toteaa hiljaa tykönään ”akitaation ihmeen”: mieluummin ihminen haluaa uskoa siihen, miten asioiden pitäisi olla kuin miten tietää niiden olevan. Onko jollakulla varaa heittää ensimmäinen kivi?

Kalmarin juoni vääntyy aika monelle väkinäiselle mutkalle, enkä osaa olla teoksesta järin tohkeissani. Mutta loppuratkaisu on kerrassaan hyytävän komea!

Nojatuolimaailmanparantajalle avustajineen valkenee vähitellen, että ministerin nuoruuden tempauksen paljastaminen olisi juuri samaa siivottomuutta kuin mihin hänen mustamaalaamisella ja tietämättömyyden mielistelyllä ratsastava puolueensa syyllistyy jatkuvasti. Niinpä syntyy toinen suunnitelma.

Ja mitä tekee Kalmari?

Mitäpä hän ei tekisi.

Muuten hänen sosiaalinen kuolemansa tavoittaisi hetkessä jokaisen kodin, kapakan ja kadun. Nokkelimmin Kalmarin elävää ruumista tinttaava kommentaattori keräisi peukut.

Digitaaliajan rientoon verrattuna Sirpa Kähkösen romaanissa ollaan yhä kivikaudella. Ensimmäisenä neuvostotankeista saa tietää nuori dx-kuuntelija joltakin ulkomaiselta radiokanavalta. Häneen iskee hätä, joka täytyy juosta myös naapuriin.

Tankkien kesä on taitavasti rakennettu kollektiiviromaani, yhteiskunnallisen tajunnan jäljittämistä ja jäsentämistä. Totuudenetsijä Paavo Rintalan (1930–1999) perintö elää.

Aatteiden, sotien, keskinäisen kyvyttömyyden ja kunkin omien traumojen repimän yhteisön yhdistämiseksi muuan nuori neito mielii romaanissa sovitusprosessia, joka voisi mennä näin:

”Minä haluan rakentaa kuvitteellisen museon Kuopion äänistä. Vaikka vain hetkeksi, monista yhtä aikaa soivista, traagisista ja koomisista, panen ne kaikki yhtä aikaa kaikumaan, kuiskimaan, hokemaan...”

Tankkien kesä on se museo.

Saavat Kuopiossa olla kiitollisia Kähköselle.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kalmari; Tankkien kesä

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 304; 412

Julkaisija: Otava

Laji: romaani

Kirjoittaja: Pirjo Hassinen; Sirpa Kähkönen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvio
 • Kirja-arvostelut
 • Yhteiskunta
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Espanjan valtionsyyttäjä kuoli yllättäen – vastasi Katalonian johtajien syytteistä

  7. 7

   Kuningatar Elisabetista ja prinssi Philipistä julkaistiin hääpäiväkuva – olleet naimisissa 70 vuotta

  8. 8

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  9. 9

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää