Kirja-arvostelut    |   Arvio

Blaugrundin suvun tarina todistaa: suomenjuutalainen yhteisö tiesi holokaustista jo vuonna 1942

Kirjeenvaihdon tyrehtyminen Puolassa eläneiltä sukulaisten kanssa vahvisti pahat aavistukset.

Historia Simo Muir: Ei enää kirjeitä Puolasta. Erään juutalaissuvun kohtalonvuodet. Tammi. 296 s.

Juutalaisten kansanmurhasta 1930–40-luvuilla on ilmestynyt teoksia monin tuhansin: tutkimuksia, kaunokirjallisuutta, elokuvia, päiväkirjoja, dokumenttikokoelmia. Holokausti on eurooppalaisen lähihistorian kestoaiheita, syystä tietysti – ja siihen ilmaantuu yhä uusia näkökulmia, kuten Timothy Snyderin uudet kirjat osoittavat.

Suomenjuutalaisen kulttuurin tutkijan Simo Muirin Ei enää kirjeitä Puolasta sijoittaa Blaugrund-suvun koettelemukset historiantutkimuksen taustakuviin. Kuvan keskellä ovat Blaugrundit Puolassa ja Suomessa, ja heitä täydentää tiheä suku- ja ystäväverkosto.

Päähenkilöt ovat Helsinkiin 1918 juurtunut sotilas, täällä kangastukun omistajana pärjännyt Bernhard ”Berl” Blaugrund (1889–1948) sekä ja hänen nuorempi veljensä kangastehtailija Perec Blaugrund (1892–1964) Lodzissa Puolassa. He menettivät holokaustissa neljä sisarustaan ja paljon muuta sukua.

Puolan juutalaisväestö supistui sodan aikana yli kolmella miljoonalla, heistä vain osa paenneena, suurin osa murhattuna. Surullisen totta on, että vaino ei päättynyt natsismin luhistumiseen vaan Puolassa koettiin pogromeja myös sodan jälkeen.

Eikä antisemitismi ole ohi vieläkään.

Muir seuraa Blaugrundien monisäikeisiä vaiheita tarkasti, paikoin turhankin prikulleen. Avainlähteenä on intensiivinen kirjeenvaihto, jonka vivahteet ja sotasensuuria harhauttavat piiloviestit kertoivat huolestuneelle Suomen-suvulle paljon. ”Berl” lähetti apupaketteja tiuhaan ja ihmeen monia meni perille jopa sota-ajan gettoihin.

Mutta moni ihminen katosi. Kirjassa on lukuisia kohtia, joissa omaiset näkevät toisensa viimeistä kertaa – ehtimättä edes jättää hyvästejä. Äärimmäisen riipaiseva on muun muassa jakso suvun eräästä nuoresta tytöstä, joka etsiytyy ”vapaudesta” isän perässä samalle keskitysleirille – ja saa turvaa isänsä läheisyydestä.

Varakkaan Blaugrundin suvun asema ei getoissa ollut tukalin. Vartijoita saattoi lahjoa ja ruokaa hankkia mustasta pörssistä. Sitten kun kuolemanjunat Auschwitziin ja muualle aloittivat yksitoikkoisen kulkunsa, kuolemanvaara oli tasa-arvoisemmin läsnä.

Avaako Muirin teos laajempaa maisemaa holokaustin tutkimukseen?

Kyllä vaan, nimenomaan Suomen osalta. Hän kyseenalaistaa kuvaa, että sodan aikana suomenjuutalaiset olisivat eläneet jotenkin sinisilmäisen tietämättöminä, turvassa ja irrallaan kansansa tuhontiestä muualla Euroopassa.

Suomen lehdistö vaikeni aseveli Saksan toimista, mutta tietoa juutalaisten kohtalosta tihkui tänne ruotsalaislehdistä.

Jo joulukuussa 1942 Suomen juutalaisyhteisön johto tunsi kyllin tarkoin joukkotuhon mittaluokan, ja tarttui siksi omiin pelastautumissuunnitelmiin. Blaugrundien kirjeenvaihtokin – ennen muuta sen tyrehtyminen keväällä 1943 – osaltaan vahvisti pahat aavistukset. Kesällä 1944 idea koko yhteisön evakuoimisesta Ruotsiin oli laajin, lopulta tarpeettomaksi käynyt hanke.

Muir limittää taiten suku- ja yleishistoriaa. Eikä hän peittele sitä, että juutalaisten keskuudessa leireillä oli omiakin piiskureita, Judenältestejä, jotka saattoivat toimia erityisen väkivaltaisesti. Kaikki uhrit eivät olleet vain uhreja.

Yksi liite kohentaisi kirjaa: Blaugrundien sukupuu. Kymmenien enojen, serkkujen, lankojen ja isosetien keskinäisiä suhteita on nyt melko hankala hahmottaa ja muistaa.

Ei enää kirjeitä Puolasta valottaa musertavia tilanteita, joihin juutalaiset joutuivat ghetoissa, keskitysleireissä ja kuolemanmarsseilla. Se todistaa kekseliäisyydestä, yhteisön voimasta ja yksilöiden sitkeästä elämänhalusta – keskellä kauhun aikaa.

Oikaisu 23.8. klo 14.30: Toisin kuin artikkelissa aiemmin luki, Simo Muir ei ole suomenjuutalainen tutkija vaan suomenjuutalaisen kulttuurin tutkija.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Ei enää kirjeitä Puolasta. Erään juutalaissuvun kohtalonvuodet.

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 296

Julkaisija: Tammi

Laji: historia

Kirjoittaja: Simo Muir

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  2. 2

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

  7. 7

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  8. 8

   Suurmoskeijan taru näyttää päättyneen lopullisesti Helsingissä – päättäjät jäävät odottamaan realistisempia suunnitelmia

  9. 9

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää