Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Suomalaistoimittaja silminnäkijänä Virossa

Toimittaja Pekka Lehtonen oli oudossa työssä Viron radiossa 1960-luvulla.

Muistelmat Pekka Lehtonen: Tehtävä Tallinnassa. Neuvostopropagandaa ja itsenäisyysinnostusta. Into. 268 s.

Viron vapautumista 1991 pohjusti osin myös Suomen-ikkuna, mahdollisuus kuulla ja nähdä Suomen radiota ja tv:tä. Oli vakavaa tietoa ja oli K-kaupan väiskejä, joilta tulvi virolaisille – yliampuviakin – signaaleja lännen yltäkylläisyydestä.

Mutta aluksi informaatio virtasi toisinpäin, Virosta Suomeen. Sovjetisoidun Viron radio oli aktivoitunut suomeksi jo 1947, ja lähetykset jatkuivat koko neuvostoajan.

Toimittaja Pekka Lehtonen muistelee Tehtävä Tallinnassa -kirjassa erikoista pestiään Viron radiossa vuosina 1966–69. Harva suomalainen asusti saati työskenteli silloin Tallinnassa.

Radion ja myös Lehtosen tehtävä oli pläkkiselvä: lisätä sosialismin vetovoimaa Suomessa. Nyt hän tosin mieltää työn peh­meämmin – ”koin tavoitteekseni totuudenmukaisen kuvan antamisen Neuvosto-Virosta” – ja arvelee sikäli enimmäkseen epäonnistuneensa. Ei neuvosto­sosialismia voinut kuvata todenmukaisesti – neuvostoradiossa!

60-luvun Skp:ssäkin ehkä toivottiin jotakin positiivista Virosta, mutta pieleen taisi mennä koko vetovoimaprojekti. Sinänsä vetovoima suomalaisten ja virolaisten kesken oli toki kasvamaan päin 1960-luvulta asti.

Esiin tihkuu eräitä jännitteisiä tilanteita. Tšekkimiehitys 1968 nosti painetta ja KGB terhakoitui radiotalossakin. Uutisiin saatiin harvoin omaa peukalonjälkeä, ja vain kerran Lehtonen kieltäytyi välittämästä läpivääristeltyä uutista Suomeen (ja sen luki sitten virolaiskollega).

Arjen kuvat ovat parasta kirjassa. Lehtonen ja hänen vaimonsa ystävystyivät monien virolaisten kanssa, joilta he kuulivat oi­keampaa asiaintilaa.

Kuten muuallakin itäblokissa, Virossa suosittiin kahden näkemyksen politiikkaa: virallinen töissä, todellinen kotona. Lehtonen kuvaa osuvasti vappukul­kueita ja Leninin 100-vuotisjuhlia, joissa kaksinaismoraali rehotti.

Elokuussa 1991 Lehtonen avusti Tallinnassa sekä Viron että Suomen radiota.

Hän hahmottaa itsenäisyyden varmistumisen epävarmoina viikkoina, joina virolaisten työtoverien piti ottaa kantaa muutoksiin.

Uutismies Lehtonen keskittyi silloin lähinnä uutisiin – kantaaottavimmilleen hän oli yltänyt 1980-luvun lopun kommenteissaan Kansan Uutisissa.

Lehtonen tuli tehneeksi erikoisia töitä eriskummallisina aikoina. Hän käy läpi muistojaan aavistuksen verran jarru päällä, ja noista vuosista piirtyy osin väkinäiseltä tuntuva kuva – tarvittaisiin ripaus lisää rohkeutta!

Kirja toimii kuitenkin motivoituneena silminnäkijäkertomuksena sosialismista ja Viron ja Suomen suhteista.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tehtävä Tallinnassa. Neuvostopropagandaa ja itsenäisyysinnostusta.

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 268

Julkaisija: Into

Laji: historia

Kirjoittaja: Pekka Lehtonen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvio
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää