Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Juhani Karila jatkaa esikoisteoksestaan tuttua hurlumheitä

Omenakrokotiilin kuolema -kokoelmassa kirjailija veivaa niin vimmaisesti, että maaleja syntyy todennäköisyyksien pakosta.

Novellit Juhani Karila: Omenakrokotiilin kuolema. Siltala. 111 s.

”Tyttö riisui nopeasti farkut ja pani jalkaansa mustat shortsit ja riisui paitansa ja pani päälleen vihreän T-paidan.”

Pysähdyin virkkeeseen, koska se tuntui alkeelliselta. Verbi­valinta töksähtää. Eikö sortsit ennemmin vedetä kuin panna jalkaan ja t-paita vaikkapa pueta päälle panemisen sijaan?

Miksi ihmeessä kirjailija mainitsee sortsien ja t-paidan värin? Aivan kuin alakoululaisten ”keksi adjektiivi” -tehtävän täyttäjälle ei ole tullut mieleen kuin värejä.

Närkästyksissäni laskin kirjan pöydälle – ja samalla teoksen vihreä lieve kääntyi eteeni.

Vihreä! Oliko tytön paita juuri tuollainen tehostevihreä? Siis samanlainen kuin atsovärjätty irtokarkki, sellainen krokotiilinmuotoinen ja omenaesanssin makuinen, novellikokoelman ­niminovellista tuttu?

Virke alkoi vaikuttaa nerokkaalta.

Niin Juhani Karilan absurdit tarinat toimivat. Ne syöttävät lukijalle ärsykkeitä väsymättömästi. Lukija saa olla oman elämänsä Patrik Laine ja tehdä maalit. Maaliksi päätyy milloin kori­rengas, milloin 7,2 litrainen Remontti-Ässä.

Omenakrokotiilin kuolema -kokoelmassaan Karila jatkaa esikoisteoksestaan Gorilla (2013) tuttua hurlumheitä, jossa Jumalan sormi saattaa yhtäkkiä pitää tiedotustilaisuuden ja koulun vanhempainilta muuttua ­pelikasinoksi.

Absurdismi vaatii lukijaansa mukaan peliin aivan toisella tavalla kuin realistinen taide. Tulkintojen avaruus on määrätön. Ihmisen on elettävä vapauden ja epävarmuuden kanssa.

Vaikken usko, että Karila on kuvannut tytön vaatteita tarkoituksellisen tökerösti, jotta pysähtyisin ja kannen väri vilahtaisi eteeni, sitäkään ei voi sulkea pois. Sattumanvaraisuus synnyttää tulkintoja.

Karila rakentaa tekstinsä keskenään eri tavoin. Siksi koskaan ei voi tietää, mitä seuraavalla sivulla on. Yhtä hyvin voi tulkita, että Karila kokeilee ja etsii estetiikkaansa. Joissakin teksteissä, kuten kokoelman avaavassa jutussa Persnetto, voittamaton, tapahtumat nyrjähtelevät kovatempoisesti tasolta toiselle.

Tekstin perusajatus – laskutus- ja myyntireskontraohjelma peittoaa Jumalan – kuulostaa matkalaskun syöttämiseen turhautuneen toimistotyöläisen vitsiltä. Vauhti ja kaiken mahdollisuus antavat kuitenkin sähkö­šokin.

Ei Persnetto, voittamaton -jutun kaltaisia tekstejä silti kokoelman vertaa jaksaisi lukea.

Tytön vaatteidenvaihtoa käsittelevän virkkeen sisältävä Hän halusi vain lyödä palloa rakentuu toisin. Karila saattaa äityä maalaamaan melkoisen realistisia kertomuksia ja sisä­kertomuksia, ja vasta kehyksessä hän lyö kaiken rikki tai langettaa tapahtumien ylle selittämättömyyden.

Pingisjutun lisäksi näin toimii myös omaperäinen road trip Varastetaan pandoja, jonka päätöskappaleessa ”pandat istuutuvat heinikkoon ja unelmoivat ahvenista, jotka liitävät hukkuneiden puiden välissä”.

Absurdismin viehätys perustuu realismin ravistamiseen ja sen takana oleva filosofia ”maailma on mieletön” -ajatukselle. Hukkuneet puut ja ahvenista unelmoivat pandat vain tuunaavat todellisuutta.

Absurdismi voisi nykyisenä totuuden jälkeisenä aikakautena olla ajankohtaisempi kuin suuruusaikoinaan vuosi­kymmeniä sitten.

Miksi niin ei ole? Siksikö, että taiteelta halutaan selkeyttä eikä hämmennystä? Vai siksi, että Daniil Harmsin tai Samuel Beckettin tehtyä temppunsa keinot eivät enää hämmästytä ja innosta?

Karilamainen logiikan nyrjäyttäminen on kaukana kotimaisen nykyproosan valta­virrasta, joka hakeutuu realistisen ympäristön lisäksi huomattavan usein vieläpä dokumentoituun historiaan, jossa asiat ovat uskottavia ja totta.

On tärkeää, että proosassamme on myös suita, joista voi tulla ihan mitä tahansa.

Kuten sokerihumalaoksennus.

Kokoelman nimiteksti on parhaita lukemiani addiktio­kuvauksia. Siinä tekstin ja irtokarkkiahminnan logiikat ovat yhtä.

Sen luettuaan jo Candy King -pussin näkeminen puistattaa.

Kirjoittaja on Parnasson päätoimittaja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Omenakrokotiilin kuolema

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 111

Julkaisija: Siltala

Laji: novellit

Kirjoittaja: Juhani Karila

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvostelut
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää