Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Markus Ahonen nojaa salapoliisiromaanien perinteeseen

Sydämenmurskajaiset on Ahosen kirjoittaman Isaksson-dekkarisarjan neljäs osa. Rikosylikonstaapeli Isaksson nousee tässä romaanissa entistä enemmän sympaattiseksi hahmoksi.

Dekkari. Markus Ahonen: Sydämenmurskajaiset. WSOY. 440 s.

Sydämenmurskajaiset on Markus Ahosen neljäs rikos­ylikonstaapeli Markku Isaks­sonin tutkimuksista kertova dekkari. Se on myös Ahosen romaaneista toistaiseksi laajin ja kunnianhimoisin.

Ahosen Isaksson-kirjat muistuttavat hieman Jarkko Sipilän Takamäki-sarjaa. Kummassakin on väkivaltarikoksia tutkiva poliisitiimi ja tapahtumapaikkana Helsinki.

Ero on siinä, että Ahosen kirjat ovat enemmän perinteisiä, murhaajan mysteeriin nojaavia salapoliisiromaaneja, eikä hän kuvaa poliisityön teknisiä yksityiskohtia yhtä pikkutarkkaan kuin Sipilä.

Uutuudessa koulupoika hukuttaa toverinsa rippikoululeirin päätteeksi Vuosaaressa vuonna 1987. 28 vuotta myöhemmin samoissa vesissä kohtaa loppunsa samalla rippileirillä ollut, maailmalla menestynyt moniala­taituri.

Voiko murhien välillä olla vuosikymmenten yli kantava yhteys? Sitä Isaksson työ­ryhmineen joutuu tutkimaan.

Tutkimusten lomassa seurataan Homsin kaupungissa Syy­riassa ääriryhmän vankina viruvan suomalaismiehen ankeaa arkea sekä murhaajan ja muutaman muunkin ahdistusta.

Kaikki kolahtaa lopulta yhteen, tietenkin, mutta paikoin hieman sekavasti. Sekavuutta aiheuttaa etenkin se, että Ahonen yrittää säilyttää mysteerin jättämällä joitakin henkilöitään esittelemättä sen tarkemmin.

Kun henkilöitä on paljon, on välillä vaikea erottaa kenestä ­nimettömästä hahmosta kulloinenkin luku kertoo.

Muuten Sydämenmurskajaiset pureutuu tehokkaasti psykolo­gisiin prosesseihin henkilöiden ratkaisujen, tunteiden ja kohtaloiden takana. Yksi teko saattaa määrittää monen ihmisen elämän vuosikausiksi eteenpäin, eikä menneisyys jätä rauhaan, oli siellä sitten mitä tahansa.

Isaksson nousee tässä romaanissa entistä enemmän sympaattiseksi hahmoksi, joka oman rankan lähiötaustansa pohjalta yrittää ymmärtää toisia ja tulla itse paremmaksi ihmiseksi.

Ahonen kuvaa Helsinkiä nautittavasti, mutta yksi outo kämmi kirjassa on: Hämeentietä kutsutaan muutaman kerran kyllä oikealla nimellä, mutta useimmiten se on Hämeenkatu. Sellainen löytyy kyllä monestakin suomalaiskaupungista, mutta ei Helsingistä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Sydämenmurskajaiset

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 440

Julkaisija: WSOY

Laji: dekkarit

Kirjoittaja: Markus Ahonen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  2. 2

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  3. 3

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  4. 4

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa

  7. 7

   Nainen ja mies rosvosivat tuhansien arvosta viinejä töölöläisravintolasta – poliisi sai epäillyt kiinni kahden kuukauden etsintäkuulutuksen jälkeen

  8. 8

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  9. 9

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  10. 10

   Yli 2,5 miljoonan lisäkorvauksia hakeva Anneli Auer kuvaili oikeudessa, miten suhde lapsiin mureni – ”Toivon vaan, että tämä olisi ohi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää