Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Haruki Murakamin uusi novellikokoelma on kuin tiivistelmä hänen tuotannostaan: Beatlesia ja Kafkaa, naisten kanssa ja ilman

Uusi suomennos esittelee Haruki Murakamin ensimmäistä kertaa Suomessa novellistina

Novellit Haruki Murakami: Miehiä ilman naisia (Onna no inai otokotachi). Suom. Juha Mylläri. Tammi. 282 s.

Haruki Murakami lienee ylivoimaisesti maailman tunnetuin japanilainen nykykirjailija. Miehiä ilman naisia esittelee ensimmäistä kertaa suomeksi hänen novellejaan.

Suunnilleen sama kokoelma oli Japanissa pari vuotta sitten ilmestyessään Murakamin ensimmäinen novellikokoelma yhdeksään vuoteen.

Kirjan nimen mukaisesti seitsemän novellin päähenkilöt ovat miehiä, joilla on erilaisia tapoja ja syitä olla ilman naisia. Kokoelman päättävän niminovellin mies tuntee olevansa ilman naista, vaikka on naimisissa yhden kanssa.

Hän saa keskellä yötä aviovuoteeseen tiedon nuoruuden tyttö­ystävänsä kuolemasta. Siitä seuraa miedosti absurdia kaihoa vanhan suolan perään.

”Joskus naisen menettäminen tarkoittaa kaikkien naisten menettämistä”, nimetön keski-ikäinen mies miettii.

Murakamin tyylin tutut tavaramerkit leimaavat novellejakin, varsinkin viitteet muuhun kulttuuriin. Niistä kaksi on ylitse muiden: Beatles ja Franz Kafka.

Kahden ensimmäisen novellin nimet, Drive My Car ja Yesterday on napattu Beatlesilta.

Drive My Carissa näyttelijä Kafuku epäilee periaatteesta koko naissukupuolen ajokykyjä, mutta pestaa kuskikseen taitavan ja juron naisen, Watarin. Kuolleen vaimon uskottomuus vaivaa Kafukua.

Kafukun nimi viittaa Kafkaan.

Rakastunut Samsa on puolestaan muunnelma Muodonmuutoksesta, Kafkan tunnetuimmasta novellista, jossa kauppamatkustaja Gregor Samsa herää syöpäläiseksi muuttuneena.

Murakamin Samsa muuttaa muotoaan vastakkaiseen suuntaan.

Hän herää ihmisenä Prahassa, jonka kaduilla panssarivaunut vyöryvät. Juttua voi olla vaikea ymmärtää, ellei tunne Kafkan alkuperäistä novellia. Prahan keväästäkin olisi syytä tietää jotain.

Itsenäinen elin -novellin rakkaudesta kuoliaaksi riutuva Tokai muistuttaa puolestaan Kafkan Nälkätaiteilijaa. Kauneusleikkauksia tekevä kirurgi harrastaa vain irtosuhteita ja uskoo, että kaikilla naisilla on elin, joka saa heidät valehtelemaan.

Maailmalla on puhuttu paljon Miehiä ilman naisia -kirjan yhteydestä Ernest Hemingwayn 1920-luvulla ilmestyneeseen samannimiseen novellikokoelmaan, mutta Murakami on kiistänyt ne.

Kokoelma on kuin pienois­kuva Murakamin tuotannosta. Ensimmäisessä ei tapahdu mitään, mitä ei todellisuudessakin voisi sattua. Jutut käyvät tarina tarinalta oudommiksi kohti tyyliä, jota on verrattu maagiseen realismiin.

Kinossa käärmeet alkavat kierrellä nimihenkilön baaria ja lopulta outoudet ajavat hänet pakomatkalle kohti tyhjyyttä. Novelli voisi olla ylijäämää Murakamin suuruudenhullusta fantasiaromaanista 1Q84.

Viimeinen novelli Miehiä ilman naisia laskeutuu taas lähemmäs maanpintaa.

Novellien kertojat ovat miehiä, mutta välillä he kertovat sisäkkäisissä tarinoissa naistenkin tarinoita. Sheherazadessa esimerkiksi selostetaan nimihenkilön nuoruudenharrastusta, murtautumista ihastuksen kohteen kotiin.

Murakamia ei tunneta kovin ytimekkäänä kirjailijana. Novelleissaankin hänellä on taipumus ilmaista itseään laveasti, paikoin jopa jaaritella. Parhaimmillaan murakamilainen mielikuvitus lentää niissä kuitenkin komeasti ja rakentaa kutkuttavia tunnelmia.

Novelleja löyhästi yhdistäväksi teemaksi nousee identiteetti, varsinkin miesten, ja sen muodostuminen ja muutokset. Naisilla tai heidän puuttumisellaan on siinä iso osuus. Sukupuolten välisistä suhteista syntyy pikemmin sirpaleinen mosaiikki kuin yhtenäisteoria.

Murakami löytää miesten ja naisten väleistä sen verran säröjä, ettei rinnakkais­elo käy koskaan yksinkertaiseksi. Tai ainakaan pysy sellaisena.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Miehiä ilman naisia

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 282

Julkaisija: Tammi

Alkuperäinen nimi: Onna no inai okotokachi

Laji: novellit

Suomentaja: Juha Mylläri

Kirjoittaja: Haruki Murakami

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä Netflix-elokuva on ehkä paras huono jouluelokuva koskaan, ja joulun suurilmiö – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  6. 6

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  7. 7

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  8. 8

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  9. 9

   Onko julkisuudesta hyötyä uusnatseille? Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenmäärä moninkertaistui parissa vuodessa

  10. 10

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää