Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Sota ja rauha – kummassa nuori mies Malmilta haavoittui pahemmin?

Jenni Linturin hienovarainen romaani varoo tarkoin tyrkyttämästä totuuksia.

Romaani

Jenni Linturi: Jälleenrakennus. Teos. 232 s.

Kirjailija laittaa itsensä kovaan paikkaan. Miten rakentaa romaani miehestä, joka ei sano juuri mitään ja jonka mahdollista ajatusmaailmaakaan ei oikein tohdi arvailla, saati määritellä – kai siksi, että jos jonkun niin nimenomaan mielensä nyrjäyttäneen yksilön erityisyyttä pitää kunnioittaa, hän kun ei itse siihen taida pystyä.

Kirjan Kalevi osallistuu tilanteisiin sanomalla ”Ei tupakkaa olisi?”

Toisinaan hänelle ”kelpaisi makiakin”.

Lopun lobotomialeikkausta kohden yhä harvemmin enää kynä tai paperi, sillä Lapinlahden sairaalassa lupaava taiteilijanalku on oppinut, että piirtely herättää ajatuksia ja ajatukset levottomuutta, joka johtaa väistämättä karskeihin hoitotoimenpiteisiin. On parempi pyytää vain tupakkaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Täten laitokseen säilötty Kalevi laskeutuu Jälleenrakennuksessa ikään kuin tyhjäksi tauluksi, jonka hahmoon kotipuolen kaksi naista ja veli painavat omien vajavaisuuksiensa uurteet.

Niitä heillä riittää, onhan sota nujertanut koko maan polvilleen.

Kalevin fyysinen äiti jatkaa ripustautumista kompastelevaan näyttelijäuraansa. Huoltajan rooli pysyy hänen ikikatkeralla sisarellaan, joka ei elättele kuvitelmia elämän koreudesta: katkeruuteen voi luottaa, se pysyy.

Henkinen kaksintaistelu jatkuu elämän ehtoota lähestyvien sisarten välillä, vaikka keskeinen kiistanaihe, mies, on jo poistunut näyttämöltä oman käden kautta.

Lukija saa aprikoida, kumpi on aiheuttanut Kaleville pahempaa tuhoa, kokemukset rintamalla vai kodissa Malmilla.

Velipoika Olavissa niiden yhteisvaikutus ilmenee vähät välittämisenä mistään, tuskin edes isäksi tulemisen ilosta. Olavi on irrallinen kaikesta, kaksoisveljestäänkin.

Kaleviin puolestaan on painunut ihan kaikki.

Hapuilevista ihmisistä pidättelevän hienovaraisesti kirjoittava Linturi välttää tarkoin osoittelemasta syyttävästi mihinkään suuntaan. Nähdäkseni romaanin ainoan – ja siksi sitäkin rajumman – kannanoton synnyttää sen nimi.

Historiankirjoituksen virittämissä mielikuvissa jälleenrakennus assosioituu sodasta joten kuten hengissä selvinneiden kansalaisten sankarilliseen ponnisteluun Suomen nostamiseksi jaloilleen ja uuden kelvollisen elämän alkuun.

Ja mitä tekee Jenni Linturi?

Hän toimii kuin Asterix-sarjakuvan piirtäjä, tarkentaa suurennuslasinsa koko valtakunnan sijasta sen yhteen kylään, Malmiin, ja siellä yhteen ainoaan perheeseen.

Perheen pojalta leikataan aivoista pala, jotta hän ei tuntisi mitään.

Tai siksi, että muut voisivat keskittyä rauhassa unohtamaan oman vähäpätöisyytensä.

Pidinkö teoksesta?

En osaa vastata.

Kuin siten, että se haastaa lukijansa tuumimaan rivien välit täyteen eikä jätä rauhaan.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Neljä ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  6. 6

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen

  9. 9

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää