Konserttiarvostelut

"Pianon kyborgi" Marc-André Hamelin osoitti inhimillisyytensä

Kanadalainen mestaripianisti Marc-André Hamelin vältti kaikkea yli-inhimillistä konemaisuutta Pianoespoo-festivaalin päätöskonsertissa.

Tilaajille
Marc-André Hamelin, piano, Kansallisoopperassa sunnuntaina. – Hamelin, Liszt, Janáček, Ravel.

Kanadalainen mestaripianisti Marc-André Hamelin (s. 1961) hieman loukkaantui kuultuaan taannoin, että Helsingin Sanomat on kutsunut häntä "pianon kyborgiksi".

Hän sai leiman 1990-luvun levytyksistään, joissa hän soitti pianokirjallisuuden mielipuolisimmin ylivaikeita virtuoositeoksia. Ei kollega sitä pahalla kirjoittanut, arvio oli ylistävä.

Nyt Hamelin palasi jälleen Suomeen kuin todistamaan miten kaukana hän on kyborgista, ihmisen ja koneen liitosta. Pianoespoo-festivaalin päättänyt resitaali Kansallisoopperan lavalla oli herkkä ja punnittu.

Hamelinin oma Barcarolle kietoutui hiljaisten pianissimojen ja pedaalinkäytön utuun. Teos ei ole omaperäinen, mutta se soi koruttoman pakahduttavasti.

Franz Lisztin suuri ja syvällinen h-molli-sonaatti vältti nyt myrskyä ja melskettä. Hamelin keskittyi kaikkeen herkkään ja meditatiiviseen. Spontaani ajatus tuli mieleeni: tekeekö hän parhaillaan jotakin surutyötä? Edes virtuoosisissa kohdissa Hamelin ei pullistellut. Testosteronia oli ihmeen vähän, mutta herkät sävyt hän soitti paikoin uskomattoman läpikuultavasti ja kauniisti.

Samaa linjaa jatkoi valikoima Leoš Janáčekin pienistä sävellyksistä Umpeenkasvaneella polulla -sarjasta. 18 vuotta sitten myös Ralf Gothóni soitti Kansallisoopperassa sekä Lisztin h-molli-sonaatin että näitä Janáčekin kappaleita. Muistoissani Gothónin Liszt soi rohkeammin, mutta epätasaisemmin. Janáčekin parissa molemmat ovat mystisen ellei mykistävän runollisia.

Maurice Ravelin Gaspard de la Nuit, Yön Gaspard, soi Hamelinin käsissä sekä Lisztin romanttisena perillisenä että periranskalaisena impressionismina. Ja jälleen yllättävän pidättyvästi.

Oli ylimääräisten aika, ja nyt Hamelin vapautui. Chopinin Minuuttivalssin tohtorointi hymyilytti jälleen ja nokturnon opus 27 nro 2 tulkinta oli ihastuttava. Mozartin helpohkon C-duuri-sonaatin (KV 545) ensimmäinen osa helmeili kuin ei oppilaskonserteissa koskaan. Paul de Schlözerin etydi As-duuri sai Hamelinin kertomaan anekdootin, jonka mukaan vain pari teosta julkaissut säveltäjä olisi voittanut nuotit korttipelissä – oikea säveltäjä olisi ehkä Moritz Moszkowski.

Vielä hieman Alkania, ja Pianoespoo oli tältä vuodelta ohi. Päätös oli ehkä vähemmän voimakas kuin odotin, mutta Hamelinin soitto oli sitä runollisempaa ja sävykkäämpää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää