Konserttiarvostelut    |   Arviot

Rajaton ja Kuusistot ympäristötietoisina

Raju ilmastonmuutos uhkaa maapalloa. Vaikutukset ovat pahat, jos maapallo lämpenee vuoteen 2050 mennessä enemmän kuin kriittisenä rajana pidetyt kaksi astetta. Kaksi astetta oli nimenä Rajaton-lauluyhtyeen, Jaakko Kuusiston ja Pekka Kuusiston konserttikiertueelle, joka päättyi sunnuntaina Finlandia-talossa.

Tilaajille
Arvio: konsertti
Kaksi astetta -konsertti Finlandia-talossa. Lauluyhtye Rajaton, Jaakko Kuusisto, Pekka Kuusisto.

Raju ilmastonmuutos uhkaa maapalloa. Vaikutukset ovat pahat, jos maapallo lämpenee vuoteen 2050 mennessä enemmän kuin kriittisenä rajana pidetyt kaksi astetta.

Kaksi astetta oli nimenä Rajaton-lauluyhtyeen, Jaakko Kuusiston ja Pekka Kuusiston konserttikiertueelle, joka päättyi sunnuntaina Finlandia-talossa.

Konserttien idealistisena toiveena oli varmastikin asennemuutos.

Hurmioituneimmillaan tunnelma läheni herätyskokousta. Rajattomien hioutunut yhteissointi kasvoi hymnimäiseen hehkuun, johon elektroninen kaiku lisäsi kosmisen ulottuvuuden. Kuusistojen viulut viuhuivat lauluäänille kirkkaan kiihkeää sointupohjaa.

Jaakko Kuusiston laulu Me kiellämme sen hakkasi syyttäviä iskulauseita tyyliin, joka toi mieleen Agit Prop -lauluyhtyeen fanaattiset julistukset.

Taiteilijat tuskin kuvittelivat liikoja sanoman tehosta. Pekka Kuusisto lauloi itse säveltämänsä laulun, jossa hän totesi olevansa "välittämisen asteikolla nolla". Ironinen hymy kertoi, että hän tuskin tarkoitti itseään.

Konsertin 15 laulua olivat uusia kappaleita teksteihin, joita oli tilattu Paula Vesalalta, Jarkko Martikaiselta, Juha Itkoselta ja Paavo Westerbergiltä.

Sävellykset olivat Kuusistojen, Jussi Chydeniuksen, Hannu Lepolan ja Essi Wuorelan käsialaa ja sovitukset omaa tuotantoa.

Tuloksena oli tiivis ekologinen kokonaisuus, jossa oli paljon vaihtelua. Tosin vielä ekologisempaa olisi ollut, jos sähköistä vahvistusta ja valoshow'ta ei olisi tarvittu.

Romanttisin ja melodisin hetki oli Jussi Chydeniuksen ja Jaakko Kuusiston Hyvästi rakas! Yleensä kappaleet oli tehty minimalistisista sävelaineksista ja suggestiivisista rytmitoistoista. Jazz-henkiset harmoniat toivat sofistikoituneen hämyisää ja kirpeää sävyä. Viulujen tyyliasteikko ulottui pelimannimaisista barokkikuluista jazz-improvisaatioihin ja blue grass -sahaukseen.

Varustukseen kuuluivat harmooni, kantele, sähköviulu ja nokkahuilu.

Luonto ja vuodenaikojen vaihtelu olivat läsnä. Pehmeimmillään tunnelma oli Lepolan Kesän jazz-valssissa. Mieleenpainuvimpia hetkiä olivat Lepolan Talven kirskuvat, pakkasen puremat dissonanssisoinnit ja hyytävät rytmit. Lepolan korkea ja iskevä hard rock -tyyppinen tenori loisti solistina.

Laulajat ja viulistit nauttivat saumattomasta yhteistyöstään ja yhdessäolostaan. Rajattoman persoonalliset soolot ja rikas sointiasteikko loivat aiheeseen aina uusia tunnelmia ja särmiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arviot
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää