Konserttiarvostelut    |   Arvio

Kansallisoopperan lepakko lentää wieniläisen ketterästi

Johan Straussin operetin toteutus Kansallisoopperassa on yllättävä

Tilaajille
Arvio: konsertti
Johann Straussin Die Fledermaus Kansallisoopperassa, joht. Alfred Eschwé; ohjaus, lavastus ja valaistus Marco Arturo Marelli, puvut Dagmar Niefind, koreografia Aleksi Seppänen; laulu- ja puherooleja, tanssijoita.

Johann StraussinLepakon laskeutuminen Kansallisoopperaan pikkujoulusesongin keskelle on oivallista yleisönpalvelua. Edellisestä vierailustahan on kulunut 19 vuotta. Välillä olemme nähneet Franz LehárinIloisen lesken sekä Stephen SondheiminSweeney Todd -musikaalin. Liialla operetilla tai kepeällä musiikkiteatterilla suomalaisyleisöä ei ole siis hellitty.

Mutta nauttikaamme nykyhetkestä! Lepakon wieniläisen makuinen versio on ohjaukseltaan, näyttämöllepanoltaan ja musiikilliselta toteutukseltaan juuri sellainen kuin pitääkin: kevyesti kupliva, iloluontoinen, tilannekomiikkaa tarjoava, yllättävä. Tanssiryhmän osuus on sopivan riehakas.

Totutusta poikkeavat piirteet ovat eräs produktion suola. Operetin väliaika on toisen näytöksen finaalin keskellä, jotta viimeinen näytös saadaan alkamaan koko joukon sammumisella lavalle. Toiminee varoituksena liian innokkaalle juhlimiselle ja altistumisena samppanjan epämoraalistavalle ja katumuksia aiheuttavalle sivuvaikutukselle.

Vanginvartija Frosch, jota näyttelee vietävän hyvin Timo Torikka, ilmaantuu jo heti operetin alussa, vaikka oikea paikka on vasta kolmannessa näytöksessä. Siellä hän tekeekin näyttävän soolon päivittäessään puheosuutta EU-aikaan. Juovuksissa olemisesta otetaan luonnollisesti irti kaikki normaali tilannekomiikka.

Täytyy toivoa, etteivät kaikki EU-virkamiehet ole yhtä persoja alkoholille kuin vankilanjohtaja Frank, jonka osan Nicholas Söderlund tekee ilahduttavan hyvin toimivalla bassobaritonillaan.

Juomisessa kunnostautuu myös tenori Alfred alias Alexandru Badea, joka vetelee vähän joka välissä pätkiä italialaisoopperoista. Tästä saadaan riemastuttava sketsi vankilakohtaukseen. Badean ääni on aluksi savuinen, mutta se aukeaa onneksi esityksen edetessä.

Rahoihinsa, rakkauteen ja vodkaan kyllästynyt ruhtinas Orlofsky edustaa operetissa "toiseutta", wieniläisyhteisölle outoa kulttuuria – kuten myös ranskalaisuus ja italialaisuuskin. Kontratenori Tai Oneyn kiinnittäminen rooliin on sikäli oiva veto. Hän on oopperalavojen Prince, mutta ääni on toistaiseksi ohuehko.

Liiallisesta kevytluonteisuudesta joskus syytetty operetti tarjoaa aineksia ajattelullekin paneutuessaan aviopari Eisensteinin suhteisiin. Gabriel häärää oopperan rottien parissa mieluusti, eikä Rosalindekään ole immuuni tenorilaululle.

Michael Kraus luo toimivalla baritonillaan herra Eisensteinista sopivan elähtäneen ja nautinnonhaluisen porvariselostelijan – ilmiselvä kalapuikkoviiksimies. Oman mutta naamioituneen vaimon viettely on toki kaiken huippu, mikä on "Tohtori Lepakon" eli Falken koston ydinoivallus.

Alexandra Reinprechtin komeaääninen Rosalinde on operetin lauluannin vahvin kantaja. Niinpä kohtaukset Alfredin ja oman miehen kanssa ovat mainioita. Hän esittää csárdás-tanssinsa valloittavasti, varmasti, aidon diivan tavoin.

Claudia Goebl on pirtsakka Adele, jonka subrettiääneen toivoisi tosin hieman leveyttä. Elli Vallinoja sisar Idana ottaa täysin oman paikkansa. Jaakko Kortekangas Falkena sopeutuu ääneltään ja olemukseltaan kitkatta wieniläisjoukkioon.

Kaiken kruunaa Alfred Eschwén johtaminen. Hän saa Kansallisoopperan orkesterin soittamaan ilmavan ketterästi, tanssillisesti, vailla raskautta. Pieni pala Wieniä on saatu tuotua meillekin – ja sehän kelpaa jälleen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää