Konserttiarvostelut    |   Arvostelu

Runollinen Christel Lee otti ansaitun voiton

Christel Leen voitto ei ollut yllätys hänen soitettuaan Sibeliuksen viulukonserton kolmannen finaalipäivän päätteeksi Hannu Linnun johtaman Radion sinfoniaorkesterin kanssa.

Tilaajille

Christel Leen voitto ei ollut yllätys hänen soitettuaan Sibeliuksen viulukonserton kolmannen finaalipäivän päätteeksi Hannu Linnun johtaman Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Etukäteen saattoi olla täysin varma, että hän hallitsee Sibeliuksensa taiturillisen varmasti ja tyylikkäästi.

Leen viulussa oli tasaisen intensiivinen ja kauniisti kiiltävä sävy. Taiturillinen iskevyys syttyi tarpeen vaatiessa. Pienet alavireisyydet tosin kertoivat siitä, että Bartók oli syönyt hiukan voimia.

Edellisenä finaalipäivänä Lee oli tehnyt suuren vaikutuksen Bartókin huippuvaikean viulukonserton fantastisena tulkitsijana.

Kukaan finalisteista ei ollut tehnyt alku- ja välierässä sekä finaalissa yhtä luotettavaa työtä. Leellä on monipuoliseksi hiottu tekniikka ja erehtymätön tyylitaju.

Hänellä ei ole Emmanuel Tjeknavorianin tai Minami Yoshidan kaltaista räiskyvää, spontaania persoonallisuutta, mutta herpaantumatonta keskittymiskykyä, runollista ilmaisuvoimaa ja teknistä hallintaa sitäkin enemmän.

Yhtään heikkoa hetkeä Leellä ei ollut koko kilpailun aikana.

Kun ensipalkinto oli mennyt Leelle, osasi odottaa, että Tjeknavorian saa toisen palkinnon. Sibeliuksen viulukonserton hän soitti viimeisenä finaalipäivänä sen verran roiskivasti, että hänen voittomahdollisuuksiaan alkoi epäillä vahvasti.

Sibelius ja Helsingin kaupunginorkesteri innostivat hänet moniin hienoihin nousuihin ja liitoihin, mutta varsinkin finaalissa nuoren miehen kontrolli hieman lipsui taituruusnäyttöjen lomassa.

Friederike Starkloff ei kuulunut ennakkoon kärkisuosikkeihin. Brahmsin konsertossa hän teki kuitenkin niin upean nousun hieman epävarman ja hauraan Sibelius-soiton jälkeen, että hän ansaitsi kolmannen palkintonsa.

Kun Starkloff siirtyi Sibeliuksen konserton pohjoisesta tunnemaisemasta turvalliselle maaperälle Brahmsin konserttoon, hän oli kuin uusi viulisti. Hän punoi viulustaan varmaotteisesti jäntevää pitkää linjaa ja säteilevästi laulavaa vivahteikkuutta. Finaalin repäisevissä unkarilaisrytmeissä hän syttyi energiseen iskuvoimaan.

Starkloff kuunteli herkkävireisesti Storgårdsin johtamaa HKO:ta, joka tuki häntä lämpimästi ja joustavasti.

Mayumi Kanagawa soitti viimeisenä finaalipäivänä Alban Bergin ekspressionistisen viulukonserton yhdessä Linnun johtaman RSO:n kanssa. Teos sopi hänen kamarimusiikillisen hienostuneelle ja vivahteikkaalle otteelleen paljon paremmin kuin romanttista bravuuria vaativa Sibelius.

Kanagawan Berg-soitossa oli modernia lyyrisyyttä, älyllistä viileyttä yhtyneenä kuohuvaan elämänhaluun, katastrofitunnelmia, traagista hiljaisuutta ja hienovaraista vuorovaikutusta orkesterin kanssa.

Se oli koko kilpailun vangitsevimpia hetkiä.

Sibelius-viulukilpailu

Laji: klassinen musiikki

Paikka: Musiikkitalo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää