Konserttiarvostelut

Fabio Biondi tarjosi myöhäisbarokin aistikasta ja populaaria huumaa

Radion sinfoniaorkesterin muusikot sisäistivät tyylin ihailtavasti

Klassinen. Radion sinfoniaorkesterin konsertti Musiikkitalossa, johtajana ja viulistina Fabio Biondi. – Geminiani, Rameau.

Oli mainiota saada konsertti myöhäisbarokin vähemmän soitettua, mutta suurenmoista musiikkia. Etenkin kun ohjelman oli tullut työstämään arvostettu italialainen maestro ja viulisti Fabio Biondi.

Francesco Geminiani (1687–1762) on Arcangelo Corellin työn keskeinen jatkaja, joka jäi osin esikuvansa vangiksi. Onneksi näin ei käy nyt kuullussa harvinaisuudessa, Torquato Tasson ristiretkieepokseen Vapautettu Jerusalem tehdyn Lumottu metsä -balettipantomiimin orkesterisarjoissa.

Musiikkia avitti Davide Livermoren dramatisoima animaatioelokuva, joka viittasi vienosti metsän magiaan, Armidan ja Rinaldon lempeen sekä militaarisuuteen. Jäi makuasiaksi, kokiko videon kuvaston toimintaa tukevaksi, assosiaatioita herättäväksi vaiko harmittomaksi oheistuotteeksi.

Joka tapauksessa musiikin alkupuolen aistikkuus ja loppua kohden voimistuva, duuriin sitoutunut ponnekkuus ja voitokkuus olivat mieluista kuunneltavaa. Biondin soolot ja kadenssit lomittuivat pätevästi kokonaisuuteen.

RSO:n muusikot olivat sisäistäneet barokkityylin ihailtavasti. J.-P. Rameaun Les Boréades -oopperasta koostetussa sarjassa saatiin jo värikästä ja huumaavaa orkesterisointia, jossa monet puhaltajat kunnostautuivat rehevissä osuuksissaan.

Rameau oli sävelseppona ­oivaltava ja ennakkoluuloton yhdistäessään korkeaa taitamistaan sekä markkinatorien populaarisävelmiä ja -rytmejä. Kontratanssit ja muut nopeat hovitanssit viuhuivat hurmaavasti. Sitäkin ihastuttavampaa oli seurata viulujen ja fagottien vuoropuhelua sanomattoman kauniissa Entrée-osassa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa.

Säveltäjä: Geminiani, Rameau

Esittäjä: Fabio Biondi ja Radion sinfoniaorkesteri

Paikka: Musiikkitalo

Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää