Konserttiarvostelut    |   Arvio

Lupaava Waltteri Torikka elosteli pikatiellä helvettiin – enää nuori mies ei laula kuin kuuma peruna suussa

Yleisö kiitti seisaaltaan, kun tylsähkö Don Giovanni -ohjaus palasi kiinnostavalla miehityksellä.

Savonlinnan oopperajuhlat

Mozartin Don Giovanni. Ohjaus Paul-Emile Fourny. Oopperajuhlakuoroa ja -orkesteria johtaa John Storgårds. Pääosissa mm. Waltteri Torikka, Jussi Merikanto, Gisela Stille, Helena Juntunen, Tuomas Katajala, Tapani Plathan, Tuuli Takala ja Jaakko Ryhänen.

Savonlinnan oopperajuhlien toinen ensi-ilta oli aika samanlainen kuin ensimmäisen. Taas nähtiin varsin mitäänsanomaton, mutta sujuva ohjaus, joka jätti tilaa hienolle musiikille ja luotti syystäkin Olavinlinnan jyhkeiden muurien tehoon lavastuksessa.

Sekä Verdin Otello että nyt kuultu Mozartin Don Giovanni sopivat erinomaisesti vanhaan linnaan. Mutta ”taiteellista särmää” jäi kyllä puuttumaan. Taiteellinen johtaja Jorma Silvasti varoitti jo etukäteen, että sitä saadaan vasta Leoš Janáčekin Kuolleesta talosta -ohjauksessa.

Sen katson mielelläni kesälomalla televisiosta, kiitos Yleisradion lähetyksen 28. heinäkuuta.

Miksi vanhoista ohjauksista sitten elvytettiin juuri Paul-Emile Fournyn Don Giovanni -ohjaus, kun parempiakin on nähty?

”Tahdon Mozartin oopperan ohjelmistoon joka vuosi”, taiteellinen johtaja Silvasti vastasi väliajalla. Se johtuu siitäkin, että Mozart-rooleihin löytyy hyviä suomalaisia laulajia, joille raskaimmat dramaattiset roolit eivät käy.

Konstailematon Don Giovanni -ohjaus toimii toki vastapainona suomalaisohjaajien viime vuosien hurjasteluille ja sopii varmasti ensikertalaisille, joita Waltteri Torikan viihdemaine tuo Don Giovannin ensi-iltamiehityksen esityksiin.

Torikka on vasta 31-vuotias ja hänen parhaat vuotensa Don Giovannina ovat vielä edessä, jos huomattava viihdejulkisuus ei kampea häntä oopperauralta. Lavakarismaa riittää, ja ääniaines voisi tästäkin kehittyessään olla huomattavaa kansainvälistä tasoa.

Taannoiset tekniset ongelmat ovat uskoakseni väistymässä. Enää nuori mies ei laula kuin kuuma peruna suussa tai puske ääntään tässä hänelle tutussa roolissa väkisin suuremmaksi.

Hän vangitsee yleisön, vaikka kysymysmerkkejäkin oli. Kannattiko hypätä liikkuvaan lavasteeseen tärkeän ja nopealiikkeisen aarian aikana? Löytyisikö muutaman vuoden takainen rytminen tarkkuus yhä ryhtiä tuomaan, vaikka sointi onkin muhevoitunut?

Torikka on kiinnostava tapaus, joka aikoo käyttää kassamagneetin kykyjään ensi vuonna ainakin kahden suomalaisen oopperan (Sillanpää Hämeekyrössä ja Mannerheim Ilmajoella) kantaesityksissä. Erinomaista!

Don Giovanni -miehityksen kruunu oli Dresdenin Semperoperin kiinnittämä nuori sopraano Tuuli Takala. Hän sai maalaisneito Zerlinan roolissa kriitikon höpertyneen hymyn valtaan. Miten kaunista ja luontevaa Mozart-laulamista! Ja hyvää näyttelemistä!

Tuomas Katajala oli myös kansainvälisesti hyvää tasoa Don Ottaviona. Hän on tavattoman terve lyyrinen tenori. Sointi on pakoton ja kantaa vaivatta isossakin linnassa.

Sopraano Helena Juntunen on suuri persoonallisuus ja vahva lavahahmo. Hän ei enää ole soinniltaan ilmeisin Donna Elvira, kun kalenteriin pukkaa maailman dramaattisimpia sopraanorooleja Strasbourgissa kuultavasta Richard Straussin Salomesta lähtien. Mutta laulu ja lavatyöskentely pelasivat yhä Mozartissakin.

Jussi Merikanto oli luotettava Masetto ja Tapani Plathan hauskan poikamainen Leporello, mutta Donna Annan roolin laulanut Gisela Stille sai ajoittain vähän huolestumaan. Hän kujersi kuin undulaatti. Vähän kauniimpi ja suorempi sointi ei tuossa roolissa olisi pahitteeksi, mutta näytteleminen sujui.

John Storgårds johti oopperajuhlakuoron ja -orkesterin Mozartin tyyliin varmaotteisesti. Yhtään ei turboiltu, mutta säpinää riitti.

Detaljityössä riittäisi yhä kohennettavaa. Enemmän sinfonioita kuin oopperoita tehnyt Storgårds keskittyi välillä orkesteriin niin, että laulajat putoilivat tahdista. Osin siihen vaikutti myös ohjauksen sinänsä terve liikunnallisuus.

Lisää kapellimestarin ja laulajien katsekontaktia ja yhteistä hengitystä tarvitaan, jotta hyvästä esityksestä tulee täsmällisyyden puolesta erinomainen.

Illan kruunasi legendaarinen loppukohtaus, jossa vaikuttavasti jylissyt Jaakko Ryhänen vie murhattuna ja kivipatsaana palanneena miehenä elostelijan helvettiin.

Tämä kohtaus on esimerkiksi metallimusiikkia soittavan Children of Bodomin Alexi Laihon mukaan ”niin raskasta kamaa, että siinä jää pahansuopuudessa Burzumit ja Mayhemit kauas taakse” (HS 7.11.2008).

Muuten niin perinteinen ohjaaja Fourny vallan villiintyi. Don Giovannin viimeisen juhla-aterian pöytäliinan alta paljastui kiemurteleva alaston nainen, joka muiden manalan hengettärien kanssa teki Waltteri Torikasta lopun.

Yleisö taputti seisaaltaan, toisin kuin edellisenä iltana Verdin Otellon ensi-illassa.

Hyvä mieli jäi lauantaina myös Mustakallio-voittajien konsertista. Sopraano Sanna Matinniemi ja basso Markus Suihkonen esittivät pianisti Tuula Hällstörmin kanssa esimerkiksi dueton Mozartin Don Giovannista niin hyvin, että Mozart-tehtäviä voi siunaantua pian lisää. Matinniemi lauloi erityisen mieleenpainuvasti Dvořákia ja Suihkonen venäläistä ohjelmistoa.

Molemmilla on oikein kiinnostava ääniaines ja mahdollisuus kehittyä kaikessa rauhassa kohti suuria, dramaattisiakin tehtäviä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Dopn Giovanni

Säveltäjä: W. A. Mozart

Esittäjä: paul-Emile Forny, John Storgårds; Waltteri Torikka;Hhelena Juntunen

Laji: Oppera

Paikka: Savonlinnan opperajuhlat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  4. 4

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   Seksuaalinen ahdistelu parisuhteessa on tabu

  8. 8

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  9. 9

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  10. 10

   Huumeidenkäyttäjät ostivat pillereitä sotaveteraaneilta ja polttivat pilveä poliisin nenän alla Helsingin keskustassa – entinen narkomaani kertoo, millainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää