Konserttiarvostelut    |   Konserttiarvostelu

Tunteellinen ja virtuoosimainen retrospektiivi Love Recordsin progesta

Huvila-teltassa kuultiin koskettavaa, elävää ja nyanssirikasta soittoa.

LoveProge Huvila-teltassa

Tribuuttikonsertteja voi tehdä monella tavalla, mutta LoveProge-illan musiikillisen johtajan, basisti Lauri Porran ote on takuulla katsojalle toimivin: otetaan joukko täysin ylivoimaisen lahjakkaita, monissa liemissä keitettyjä soittajia (kitaristi Timo Kämäräinen, rumpali Sami Kuoppamäki, kosketinsoittaja ja laulaja Tuomo Prättälä, puhaltaja Pepa Päivinen, Porra itse) ja täydennetään yhtyettä vierailijoilla (Wigwam-legenda Jukka Gustavson uruissa, laulaja Emma Salokoski, Mikko Alatalo), mutta ei lähdetä jäljentämään mitään.

Kappaleiden sovitukset tehdään yhtyeen ja vierailijoiden ehdoilla ja annetaan soittajien ja laulajien kuulostaa itseltään.

Huvila-teltassa tuloksena on koskettavaa, elävää ja nyanssirikasta soittoa, joka svengaa ja groovaa, mutta on myös hengästyttävän taitavaa ja viihdyttävää.

Porran superbändi kuljettaa yleisön retkelle läpi suomalaisen progressiivisen rockin historian, Jukka Tolosen debyyttilevyn avaavasta Elementsistä (1971) Tasavallan Presidentin Deep Thinkerin (1970) kautta Pressan Last Quartersiin (1972) ja Pekka Strengin Kesämaa-levyn Puutarhassa ja Katsele yössä -kappaleisiin (1972).

Näitä alkupään kappaleita yhdistää löyhästi Tolonen ja Tasavallan Presidentti, mutta niissä kuuluu myös se kuinka monipuolista niin kutsuttu progressiivinen rock Lovella oli.

Elements on kovalla draivilla groovaavaa jazzrockia, Deep Thinker vielä kiinni psykedeelisessä rockissa, kun taas pari vuotta myöhemmin ilmestynyt Last Quarters on jo todella hienostunutta progea. Kertoo osittain siitä, kuinka mutkikkaaksi Pressan musiikki oli Lambert Land -levyyn mennessä kehittynyt, että Emma Salokoskella oli täysi työ pysyä mukana Last Quartersin huikean hankalassa laulusovituksessa.

Pekka Strengin kappaleissa Salokoski onkin jo täysin omillaan. Hän on esittänyt molempia kappaleita soolourallaan ja olihan 1975 syöpään nuorena kuollut Streng hänen sukulaisensa, isän serkku. Molemmissa kappaleissa bändi ja Salokoski pääsevät loistamaan.

Ne ovatkin viimeinen keveämpi osuus ennen kuin siirrytään seuraavaan yhdistävään tekijään, joka on Pekka Pohjola.

Jukka Gustavson saapuu lavalle ja istuu Hammondinsa taakse. Ensin kuullaan Pohjolan Nipistys, josta Gustavson osaa kertoa sellaisen detaljin, että kappaleen nimen on keksinyt Hector, jolle Pohjola oli ulkoistanut sävellystensä nimeämisen.

Nipistystäkin raskaampi on Jim Pembroken ensimmäiseltä soololevyltä poimittu Grass for Blades, jonka aikana lavan taakse heijastetaan Wikileaksin vuotamia brutaaleja Apache-taisteluhelikopterista kuvattuja räjäytysvideoita.

Ajatus siitä, että musiikin taustalla näytetään kun ihmiset kuolevat, vie hiukan huomiota musiikilta, mutta vahvistaa kappaleen pasifistista sanomaa.

Väliajan jälkeen lavalle saapuu konsertin yllätyksellisin vieras, kansanedustaja Mikko Alatalo. Huvila-teltassa kaikki toki muistavat, että popuransa ohella Alatalo teki 70-luvulla musiikkia, jota voisi pitää hyvinkin progressiivisena.

Hän laulaa Per Vers, runoilijan Coitus Intin samannimiseltä levyltä ja muistelee siinä sivussa hiukan Juice Leskistä. Kiinnostavinta on kuitenkin kuulla hänen Tabula Rasalle sanoittamansa Tuho, jonka riffivetoinen groove on vastustamattoman jylhää ja mystistä.

Kämäräinen, Porra ja Kuoppamäki ovat tässäkin kappaleessa niin kova yksikkö, että käy mielessä, olisivatkohan 70-luvun soittajat pärjänneet heille alkuunkaan. Onneksi kyseessä ei ole kilpailu.

Alatalo esittää myös singlekappaleensa Sylin, joka on ehkä koko konsertin herttaisin kappale ja herättää hyvinkin yllättäviä tunteita. Harvemmin sitä nykyään tulee Mikko Alatalon musiikista liikuttuneeksi.

Konsertin loppuosa on omistettu suomalaisen progen suurimmille sankareille eli Wigwamille. Tässä vaiheessa panokset kasvavat.

Fairyportin One More Try on jäätävä battle Gustavsonin urkujyräyksen ja Kuoppamäen supertarkan rumpuvyörytyksen välillä. Losing Holdissa päästään taas ihailemaan Kämäräisen kitarasooloja, jotka kuitenkin pysyvät täysin hallittavissa mitoissa. Koko konsertissa ei kuulla ensimmäistäkään ylipitkää sooloa.

Kertoo Porran ja varmaan Gustavsoninkin hyvästä draamantajusta, että varsinaisen konsertin viimeiseksi kappaleeksi on valittu Wigwamin Being-levyn loppuun piilotettu helmi Marvelry Skimmer (Friend from the Fields), josta kuultiin onneksi pitkä versio.

Encoren päättää asianmukaisesti koko joukon yhdessä vetämä Spencer Davis Groupin Gimme Some Lovin’ -cover eli Alatalon alkujaan levyttämä Anna mulle lovee, eräänlainen koko Love Recordsin tunnuslaulu, jolla ei juuri ollut mitään tekemistä progen kanssa, mutta joka jätti yleisölle lämpimän ja sympaattisen yhteislaulufiiliksen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Konserttiarvostelut
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä: ensimmäinen metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09 – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  2. 2

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  3. 3

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  6. 6

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  7. 7

   Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa

  8. 8

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  5. 5

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  6. 6

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä: ensimmäinen metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09 – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  9. 9

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää